Main menu

header

1003 14 1de Roxana Istudor şi Adrian Barna

O cercetare recentă a pus în evidență faptul că între apetitul nestăpânit și memorie există o legătură care se poate încadra în termenul cerc vicios: hormonul foamei are capacitatea de a-i face pe cei afectați de acest fenomen să uite când și cât au mâncat.

Potențial pentru tratamente anti-Alzheimer

Potrivit rezultatelor unui studiu pe animale de laborator, derulat în cadrul Universității Carolina de Sud, hormonul care influențează când și cât mâncau exemplarele studiate a avut impact și asupra memoriei, întregul ciclu determinând reciproc factorii implicați. Mai precis, din cauza acestui hormon este afectată memoria care reține timpul și cantitatea de hrană ingerată, animalul hrănindu-se mai mult și mai des decât este cazul și astfel alimentând cercul vicios. Același hormon, numit grelină, este prezent și la oameni, „spunându-le” când trebuie să se hrănească și le reglează metabolismul. În aceste condiții, experții au decis că cercetarea va putea fi de folos în viitor nu doar pe direcția combaterii obezității și a afecțiunilor asociate, ci și a afecțiunilor neurodegenerative, de tip Alzheimer.

Frecvență crescută a hrănirii

Pentru prima dată, specialiștii americani au reușit să identifice exact felul în care acest hormon acționează atât de diferit de la un individ la altul. Întrerupând comunicarea dintre grelină și nervul vag, care asigură legătura dintre intestine și creier, experții au evaluat comportamentul exemplarelor studiate, deopotrivă din perspectiva foamei și a comportamentului cognitiv. Așa s-a putut constata faptul că animalele testate nu au manifestat nervozitate, dar au început să mănânce cu o frecvență mult mai mare. „Am observat că a intervenit un efect asupra memoriei, întrucât aceasta influențează amintirea momentului când s-a consumat ultima masă. Animalele pe care le-am studiat au mâncat din nou mult mai devreme după ce am întrerupt legătura dintre grelină și nervul vag”, explică profesor Scott Kanoski, care a făcut parte din echipa de experți internaționali care au elaborat cercetarea.

Hormonul foamei, numit grelină, reglează metabolismul

„Exemplarele testate în cadrul experimentului și-au amintit de locul unde era stocată hrana, dar au uitat complet când au mâncat ultima dată și s-au săturat mult mai greu“ (studiu al Universității Carolina de Sud)