Main menu

header

1003 13 1de Claudia Mîţoi şi Flori Pintea

Dacă aveți dificultăți cu coborâtul scărilor sau vă doare genunchiul atunci când vă ridicați în picioare după ce ați stat mai mult timp pe un scaun, dar mai ales când alergați în pantă, atunci vă regăsiți printre miile de pacienți care suferă de artroză femuro-patelară. Doctor Tarek Nazer (medalion), medic primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă, de la clinica Masaya, ne-a vorbit despre această afecțiune, tot ce trebuie să știți, dar mai ales, cum o puteți trata, dacă ați primit un astfel de diagnostic.

„Durerea poate fi exacerbată de statul pe un scaun de înălțime mică”

- Ce este artroza femuro-patelară?

- Artroza femuro-patelară este distrugerea cartilajului dintre articulația femur, zona trohlea (șanțul femural) și rotulă. Vorbim despre o afecțiune frecvent asimptomatică. Durerea poate fi exacerbată de statul pe un scaun de înălțime mică sau la mișcarea medio-laterală a rotulei. Uneori, este afectată bursa patelo-femurală. La nivelul rotulei pot apărea modificări ale cartilajului, inclusiv la persoane tinere, cunoscute sub numele de condromalacii patelare.

- Deci, vorbim despre o afecțiune la nivelul rotulei. Ce este rotula și ce se întâmplă când este afectată, când suferă uzură?

- Rotula este o formațiune osoasă care conectează tendonul patelar de tibie și mușchiul cvadriceps superior, ce asigură mișcarea de flexie și extensie a genunchiului și care joacă un rol important în mecanismul extensor. Rotula poate fi o sursă de dureri la nivelul genunchiului, atunci când nu reușește să funcționeze corect. Practic, să se mobilizeze în poziție ideală în raport cu femurul. Problemele de aliniere sau mobilizarea excesivă a rotulei în șanțul femural pot duce la uzura cartilajului din spatele rotulei. Condromalacia femuro-patelară este o problemă comună la genunchi și afectează atât rotula, cât și femurul. Această problemă apare doar în articulația patelo-femurală.

„În cazul tinerilor, contează activitatea fizică pe care o desfășoară”

- Care sunt cauzele artrozei femuro-patelare?

- Cauzele sunt următoarele: de natură degenerativă, atunci când înaintăm în vârstă și se distruge cartilajul; în caz de malpoziție rotuliană, atunci când rotula este poziționată incorect (lateral, superior, inferior) și nu asigură o mișcare normală a rotulei pe zonele de trohlee. De asemenea, prin frecarea într-o anumită parte care nu este zona anatomică și șanțul femural, apare artroza femuro-patelară, situație care duce la distrugerea cartilajului, atât la rotulă, cât și la femur.

- Vârsta și stilul de viață ale pacientului sunt importante? Care este categoria de persoane predispusă la aceste degenerări?

- Da, atunci când vorbim despre afecțiuni degenerative, vârsta înaintată reprezintă un factor favorizant. În cazul persoanelor tinere, însă, contează foarte mult acti- vitatea fizică pe care o desfășoară. Dacă avem o malpoziție rotuliană și activitatea fizică este una intensă, cum se întâmplă în situația sportivilor sau a activităților la birou, care implică efort mare în flexie și extensie ale genunchiului, cartilajul se poate distruge mult mai repede. Totodată, și traumatismele de la nivelul rotulei duc la o poziție incorectă a acesteia, favorizând, de asemenea, distrugerea, în timp, a cartilajului.

„Disconfortul se intensifică la urcat”

1003 13 2- Ce simte pacientul? Care este simptomatologia?

- Pacientul resimte dureri în partea anterioară a genunchiului, fragmente osoase retropatelare, în cazurile avansate, edem. Durerile apar mai mult la urcat și la coborât, dar mai ales la urcat, când disconfortul se intensifică.

- Sunt simptome severe încă de la debut?

- Nu! Simptomatologia începe cu un disconfort ușor și crește încet, pe măsură ce avansează artroza.

- Înseamnă că putem suferi de artroză femuro-patelară fără să știm?

- Putem să nu acordăm atenție durerilor de început, ținând cont că instalarea afecțiunii apare ca un mic disconfort, la anumite activități. Majoritatea pacienților încearcă să evite tratarea sau mersul la medicul ortoped, atunci când apar primele semne, ceea ce poate duce la agravarea/avansarea artrozei. Întâi de toate, este important să ne îngrijim de cauză.

„Diagnosticul se stabilește pe baza unui examen clinic, investigații RMN sau RX”

- Unde este localizată cea mai puternică durere?

- În partea anterioară a genunchiului retropatelar și în zonele laterale ale acestuia.

- Cum se stabilește diagnosticul?

- Diagnosticul se stabilește pe baza unui examen clinic, investigații de tip RMN sau RX, ce arată poziția rotulei. În unele cazuri, este nevoie și de un examen de tip CT, pentru calcularea anumitor unghiuri anatomice ale rotulei. Apoi, se stabilește diagnosticul de către medicul ortoped, în funcție de stadiile afecțiunii.

- Ce variante de tratament sunt?

- În funcție de cauza care a generat afecțiunea, se stabilește planul de tratament. Dacă, de exemplu, este degenerativă, se recomandă fizio-kinetoterapia și infiltrațiile cu PRP și/sau acid hialuronic. Dacă este una de ordin mecanic, atunci când rotula se află într-o poziție greșită, tratamentul este unul chirurgical, prin diferite tehnici medicale, unde se repoziționează rotula în poziție corect anatomică.

„După operație, recuperarea variază între 6 și 12 săptămâni”

- În cazul intervenției chirurgicale, cum este recuperarea? În cât timp se reface pacientul complet?

- Intervenția chirurgicală variază de la un pacient la altul, în funcție de stadiul afecțiunii. Poate fi una simplă, în care recuperarea durează de la două la trei săptămâni, sau, în cazurile complicate, unde există mai multe deformități ale rotulei asociate cu modificările de la nivelul trohleei și ale ligamentelor, planul de recuperare este unul mai complex și de durată. În cazurile de ordin degenerativ, se apelează la proteza femuro-patelară, unde se îmbracă cu metal și polietilenă atât partea de trohlee, cât și cea a rotulei, în așa fel încât să nu mai existe frecarea între oase.

- În cât timp își poate recăpăta activitățile obișnuite, inclusiv cele sportive?

- În funcție de tehnica folosită, revenirea la activitățile obișnuite variază între 6 și 12 săptămâni de la intervenția chirurgicală.

„Dacă sunt cauze degenerative, se recomandă fizio-kinetoterapia și infiltrațiile cu PRP și/sau acid hialuronic, iar dacă este de ordin mecanic, tratamentul este unul chirurgical“

„Artroza genunchiului este des întâlnită la femeile aflate la menopauză“

- Este o afecțiune care poate genera și alte probleme ale genunchiului?

- Da, artroza genunchiului este, de asemenea, frecventă. Există date care arată că prevalența gonartrozei simptomatice este de 12%-16% la persoanele de peste 60 de ani și este mai mare la femei, mai ales în cazul celor aflate la menopauză sau în grad de obezitate. Prezența osteofitelor este asociată mai mult cu durerea, comparativ cu îngustarea spațiului articular.

- Unde este localizată artroza mai exact?

- Afecțiunea este localizată pe partea anterioară a genunchiului și zona rotulei.