de Georgiana Mihalcea
Scorbutul este o boală provocată de deficiența severă de vitamina C (acid ascorbic), un nutrient esențial pentru organismul uman. Aceasta joacă un rol crucial în sinteza colagenului, o proteină structurală fundamentală pentru țesuturile conjunctive, inclusiv pielea, vasele de sânge, oasele și cartilajul. Deficiența poate duce la simptome grave și, în lipsa tratamentului, chiar la deces. Scorbutul, o boală antică, care provoacă pierderea dinților, cunoaște în prezent o revenire îngrijorătoare în rândul copiilor din Statele Unite, cu o creștere alarmantă a cazurilor în ultimii ani, potrivit datelor recente.
Simptomele pot apărea după o lună de deficiență severă de vitamina C
Simptomele scorbutului pot apărea după aproximativ o lună de deficiență severă de vitamina C. La început, pot fi subtile, dar pe măsură ce boala avansează, ele devin tot mai severe. Printre semnele inițiale se numără oboseala, slăbiciunea, iritabilitatea și durerile musculare sau articulare care se datorează în parte incapacității organismului de a produce colagen în mod adecvat. Pe măsură ce defi- ciența de vitamina C se agravează, simptomele devin mai vizibile și mai debilitante. Printre acestea se numără sângerările gingivale, slăbirea dinților și, în cazurile grave, pierderea lor. Gingiile devin inflamate și moi, iar rănile minore se vindecă foarte greu sau deloc. De asemenea, apar echimoze și pete violacee pe piele din cauza ruperii capilarelor, care devin fragile în lipsa colagenului. Persoanele afectate dezvoltă pete roșii sau albăstrui pe piele, de obicei pe picioare și tălpi, și pot simți iritabilitate și tristețe, conform NHS. O altă manifestare gravă a scorbutului este anemia, cauzată de sângerările interne și de o scădere a capacității organismului de a absorbi fierul. Dacă nu este tratat, afecțiunea poate duce la insuficiență cardiacă și deces.
Noile cazuri au crescut alarmant
Acum, datele arată că rata scorbutului a crescut de trei ori între 2016 și 2020 în rândul copiilor americani, de la aproximativ opt la fiecare 100.000 de copii la aproape 27. Sunt multe cartiere sărace în America rurală în care accesul la alimente sănătoase și proaspete este limitat. În aceste zone copiii se hrănesc de multe ori cu deșeuri alimentare, fapt care îi face extrem de vulnerabili. Insecuritatea alimentară este în creștere în SUA, 17% dintre gospodăriile americane cu copii confruntându-se cu această problemă - o creștere de 40% față de anul precedent, conform Departamentului Agriculturii din Statele Unite (USDA). Mai mult de jumătate de milion de decese pe an sunt legate de deficiențe nutriționale. Dar un expert spune că nu doar dieta este responsabilă pentru revenirea scorbutului, indicând spre numărul tot mai mare de copii cu tulburări neurodezvoltamentale severe. „Chiar dacă tot mai mulți născuți prematur (precum cei de 23 sau 24 de săptămâni de sarcină) supraviețuiesc, aceștia sunt expuși riscurilor cum ar fi paralizia cerebrală sau alte întârzieri în dezvoltare, și aceste probleme posibile pot fi asociate și cu dificultăți de alimentație”, a spus doctor Stephanie Gilley, de la Spitalul pentru Copii Colorado. „Există multe alimente procesate care tind să fie mai ieftine și care pot conține vitamina C”, a spus ea. „Nevoile copiilor sunt foarte mici, mai ales când sunt bebeluși. Știm că insecuritatea alimentară contribuie cu siguranță la modul în care oamenii mănâncă, dar în cohorta noastră din Colorado, nu am observat asta”.
Scorbutul a fost o boală bine cunoscută în rândul marinarilor și exploratorilor între secolele al XV-lea și al XVIII-lea, atunci când călătoriile lungi pe mare erau frecvente. Marinarii care petreceau luni întregi pe mare nu aveau acces la alimente proaspete, cum ar fi fructele și legumele bogate în vitamina C, ceea ce îi făcea susceptibili la această boală. Un caz faimos este al expedițiilor navale engleze din secolul al XVIII-lea, în care sute de marinari au murit din cauza scorbutului. Soluția la această problemă a venit de la medicul scoțian James Lind, care în 1747 a efectuat unul dintre primele experimente clinice controlate din istorie. El a descoperit că lămâile și portocalele erau eficiente în prevenirea și tratarea scorbutului, datorită conținutului lor ridicat de vitamina C. Deși descoperirea lui Lind nu a fost imediat aplicată la scară largă, în cele din urmă, Marina Regală Britanică a adoptat utilizarea citricelor pe nave, ceea ce a redus semnificativ incidența bolii. Cazuri recent apar în țările dezvoltate, în special în rândul persoanelor care au diete extrem de restrictive. Acest lucru este adesea observat la persoanele cu tulburări alimentare, autism sau alte afecțiuni care le fac să evite anumite alimente. Poate apărea la persoanele care trăiesc în sărăcie și nu au acces la o alimentație variată și sănătoasă.