de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu
Pentru milioanele de oameni care trăiesc cu cancer în întreaga lume, durerea este adesea un companion teribil. În ciuda progreselor în managementul durerii, mulți bolnavi continuă să sufere, ceea ce are un impact asupra calității vieții și a bunăstării generale a acestora. Pentru toate aceste persoane există o potențială soluție eficientă, descoperită de cercetătorii din Malaezia: un anumit tip de control al respirației.
Doar o sesiune de 20 de minute scade disconfortul și anxietatea
Un studiu recent, publicat în revista BMJ Supportive & Palliative Care, oferă o licărire de speranță celor care se luptă cu durerea care însoțește cancerul. Cercetătorii de la Centrul Medical Subang Jaya, din Malaezia, au descoperit că o sesiune de 20 de minute de respirație atentă, controlată, poate scădea semnificativ intensitatea durerii, disconfortul și anxietatea acestor bolnavi. Studiul și-a propus să exploreze eficacitatea unei intervenții scurte de mindfulness în atenuarea durerii, care ar putea fi integrată cu ușurință în rutinele zilnice de îngrijire. Sesiunea de respirație conștientă a ghidat participanții prin patru pași de câte cinci minute: identificarea respirației și expirației, urmărirea întregii lungimi a respirației, aducerea minții înapoi la corp și relaxarea corpului. Studiul a implicat 40 de pacienți adulți cu cancer, internați la Centrul Medical al Universității din Malaya, care au înregistrat un scor de durere moderată până la severă. Rezultatele au fost considerate izbitoare: voluntarii care au participat la ședința de respirație conștientă au raportat reduceri semnificativ mai mari ale intensității durerii și ale disconfortului, precum și o scădere substanțială a nivelului de anxietate.
Apariție rapidă a senzației de ușurare
Exercițiile de respirație reglează homeostazia oxigen-dioxid de carbon și îmbunătățesc hiperventilația. În China, mulți pacienți oncologici practică exerciții respiratorii, alături de terapiile convenționale, cu un efect semnificativ asupra ratei de supraviețuire. În opinia experților malaezieni, ceea ce face ca aceste descoperiri să fie deosebit de relevante este apariția rapidă a senzației de ușurare. Spre deosebire de strategiile tradiționale de gestionare a durerii, care pot dura înainte de a demonstra efecte, această intervenție scurtă de mindfulness a oferit beneficii aproape imediate și ar putea schimba situația pacienților care se confruntă cu episoade de durere acută sau pentru cei care caută abordări complementare la regimurile curente de gestionare a durerii. „Rezultatele studiului nostru au indicat că o sesiune de respirație atentă de 20 de minute demonstrează eficacitate în ameliorarea rapidă a intensității durerii și a anxietății în rândul persoanelor diagnosticate cu cancer”, scriu autorii cercetării, într-o declarație.
Pasul 1: identificarea inspirației și expirației
Stați într-o poziție confortabilă; relaxați corpul; închideți ochii; inspirați adânc de două ori, încet, apoi respirați natural. Observați fluxul de aer prin nas și concentrați-vă pe respirație - înăuntru, afară, înăuntru, afară, înăuntru, afară. Dacă sunteți distras de orice sunete, senzații corporale, gânduri sau sentimente, reveniți ușor la respirație. Fiți tot mai conștienți de inspirație și expirație în următoarele câteva minute.
Pasul 2: urmărirea lungimii respirației
Continuați să vă relaxați corpul, cu ochii închiși; continuați să acordați atenție respirației; urmăriți toată lungimea respirației - începutul, mijlocul și sfârșitul inspirației și la fel în cazul expirației. Dacă respirați prelung, știți asta; la fel și dacă expirați scurt. Nu vă forțați să respirați lung sau scurt, doar în ritm natural. Fiți conștienți de întreaga lungime a respirației - înăuntru, înăuntru, afară, afară, afară - și din nou înăuntru, înăuntru, afară, afară, afară. Dacă sunteți distras, reveniți ușor la respirație. Urmăriți cu atenție întreaga lungime a respirației pentru următoarele câteva minute.
Pasul 3: aducerea minții înapoi în corp
Pe măsură ce vă urmăriți toată lungimea respirației, aduceți-vă mintea înapoi în corp. În loc să vă gândiți la trecut sau la viitor, aduceți-vă mintea la acum. Reuniți mintea și corpul ca pe o singură entitate. Pe măsură ce inspirați, simțiți-vă întregul corp mișcându-se odată cu inspirația; fiți conștienți de întregul corp în timp ce inspirați; la fel pentru expirație. Simțiți diferitele părți ale corpului în timp ce inspirați și expirați, apoi simțiți corpul ca pe un întreg, pe deplin unit cu mintea. Simțiți acest tot unitar cu fiecare respirație, în următoarele câteva minute.
Pasul 4: relaxarea
Odată ce respirația este armonioasă, corpul se va relaxa în mod natural. Simțiți dacă există tensiune, respirați și relaxați aceste puncte unul câte unul, de sus în jos. Relaxați capul, fața, gâtul, brațele, antebrațele, mâinile, pieptul, abdomenul, picioarele, apoi tot corpul dintr-o dată. Inspirând, vă calmați corpul - zâmbiți; expirând, vă calmați corpul - zâmbiți. Înăuntru, afară, calm, zâmbet; înăuntru, afară, calm, zâmbet. Simțiți respirația curgând prin corp și calmându-l. Simțiți aerul părăsind corpul și zâmbiți. Continuați să vă relaxați întregul corp în următoarele câteva minute.
Implicațiile studiului se extind dincolo de calmarea durerii - prin reducerea anxietății și îmbunătățirea bunăstării generale, respirația atentă ar putea contribui la o mai bună calitate a vieții pacienților cu cancer și oferă o opțiune nonfarmacologică, fără efecte secundare (studiu al Centrului Medical Subang Jaya, Malaezia)
Atenuează simptomele asociate, ameliorează calitatea vieţii
Exercițiile de respirație reprezintă unul dintre cele mai cunoscute și mai eficiente programe de sprijin în lupta împotriva cancerului, fiind inspirate de tradiția medicală chineză. De pildă, cancerul pulmonar și carcinomul nazofaringian sunt boli respiratorii fatale care compromit respirația aerobă. S-a descoperit că un program de antrenare a respirației îmbunătățește șansele de supraviețuire generală pe termen lung. Potrivit unui studiu clinic, rata de supraviețuire a fost semnificativ mai mare la practicanții de exerciții respiratorii (56,6% față de 19,6%). Probabilitatea de supraviețuire pe 10 ani a practicanților de exerciții respiratorii a crescut de 17,9 ori prin practicarea acestor tehnici. De asemenea, exercițiile de respirație și relaxare (un proces de cinci minute conceput pentru a fi efectuat de două ori pe zi) la pacientele care urmează chimioterapie pentru cancerul de sân pot juca un rol important în îmbunătățirea calității vieții. De asemenea, și în cazul chimioterapiei, care generează efecte adverse ca tulburări de somn, stres, anxietate, oboseală și alte efecte neplăcute, exercițiile de respirație au demonstrat că atenuează simptomele asociate și ameliorează calitatea vieții în general.