Main menu

header

1005 14 1de Roxana Istudor şi Daniel Alexandrescu

Victor Ambros și Gary Ruvkun sunt cele două personalități care au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină din 2024, pentru munca lor de descoperire a microARN și a rolului său în reglarea genelor posttranscripționale.

„Un mecanism nou și neașteptat de reglare a genelor”

Victor Ambros și Gary Ruvkum au câștigat Premiul Nobel pentru Medicină 2024, „pentru descoperirea unui principiu fundamental care guvernează modul în care este reglementată activitatea genelor”, descoperirile fiind legate de microARN. Acestea sunt particule minuscule de ARN, care joacă un rol cheie în reglarea activității genelor la animale și plante. Un singur microARN poate controla multe gene diferite, iar o singură genă poate fi reglată de mai multe microARN. „Descoperirea fundamentală a microARN a introdus un mecanism nou și neașteptat de reglare a genelor”, a spus Olle Kämpe, vicepreședintele Comitetului Nobel pentru Medicină.

Studii extinse

1005 14 2Ambros și Ruvkun au făcut descoperirea studiind tulpinile mutante ale unui vierme rotund, numit Caenorhabditis elegans. Munca celor doi specialiști a început în timp ce lucrau în același laborator - Ambros s-a mutat apoi la Universitatea Harvard, iar Ruvkun la Spitalul General Massachusetts, unde au continuat să studieze tulpinile mutante. Premiul Nobel pentru Medicină în 2023 le-a fost acordat lui Katalin Karikó și Drew Weissman, pentru că au descoperit cum să modifice ARNm pentru a evita distrugerea acestuia de către sistemul imunitar, descoperire care a fost cheia dezvoltării vaccinurilor ARNm, inclusiv a celor pentru tratarea COVID-19.

„Manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corp”

În 1993, Ambros și Ruvkun au publicat descoperiri neașteptate care descriu un nou nivel de reglare a genelor, ce s-a dovedit a fi extrem de semnificativ și bine conservat de-a lungul evoluției. Trei decenii mai târziu, cercetările celor doi oameni de știință le-au adus prestigioasa distincție la nivel mondial. „Informațiile stocate în cromozomii noștri pot fi asemănate cu un manual de instrucțiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conține aceiași cromozomi, deci fiecare celulă conține exact același set de gene corespunzător aceluiași set de instrucțiuni. Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare și nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferențe? Răspunsul constă în reglarea genelor, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucțiunile relevante. Acest lucru asigură că numai setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă”, arată Comitetul Nobel.

Alfred Nobel a avut un interes activ în cercetarea medicală, Medicina fiind al treilea domeniu de Premiu Nobel menționat în testamentul său

Lucrări de excepţie

În ultimii ani, Premiile Nobel pentru Fiziologie sau Medicină au fost acordate pentru descoperiri și lucrări de excepție în domeniu. Astfel, în 2022 distincția îi revenea lui Svante Pääbo, „pentru descoperirile sale cu privire la genomul evoluției umane”, în 2021 cercetătorilor David Julius și Ardem Patapoutian, „pentru descoperirea receptorilor pentru temperatură și atingere”, iar în 2020 câștigători au fost Harvey J. Alter, Michael Houghton și Charles M. Rice, „pentru descoperirea virusului hepatitei C”.