Main menu

header

1005 12 1de Roxana Istudor şi Liviu Rusu

Nu doar plăcerea naturală, asociată cu recompensa, este de vină pentru faptul că omul modern consumă prea mult zahăr, ci și o adevărată politică a industriei alimentare, care se dovedește capabilă să adauge zahăr în aproape orice. Consecințele asupra sănătății sunt multiple și în mare măsură cunoscute, iar diferențele dintre zahărul natural și cel rafinat sunt atât de importante, încât pot pune pe gânduri pe oricine vizavi de propriile alegeri alimentare.

Cunoașterea impactului asupra corpului

Nu există niciun motiv pentru a reduce zahărul cu totul din alimentație. Dar, potrivit studiilor și specialiștilor, este crucială cunoșterea diferenței dintre zaharurile naturale și cele rafinate și, de asemenea, a impactului asupra corpului. „Zahărul natural se poate găsi în multe alimente, iar cel rafinat poate proveni dintr-o sursă naturală, dar a fost procesat, astfel încât să rămână doar zahăr. Undeva la mijloc se află mierea. Cum sunt destul de dificil de înțeles pe deplin diferitele tipuri de zahăr, un ghid cu idei principale despre conținutul de zahăr al diferitelor produse pe care le consumăm zilnic poate fi foarte important pentru sănătatea proprie”, explică dieteticianul Lindsey Wohlford, din texas, SUA.

Zaharurile naturale, sigure pentru consum

Orice zahăr care se găsește în mod natural într-un aliment primește automat undă verde pentru consum. Poate fi vorba despre zahărul din fructe și legumele cu amidon, dar și despre carbohidrații integrali, cum ar fi orezul brun și pastele din cereale integrale. Zahărul din produsele lactate, cum ar fi laptele și brânza este, de asemenea, permis în interiorul unei diete care face parte dintr-un stil sănătos de viață. Pe lângă zahăr, aceste alimente au o listă de alte componente (fibre, proteine etc.), care previn creșterea și scăderea rapidă a zahărului din sânge, care ar putea duce în cele din urmă la creșterea în greutate și rezistență la insulină. „Puteți consuma aceste alimente ca parte a unei diete pe bază de plante, nu doar pentru a limita aportul de zahăr, ci și pentru a vă asigura că obțineți toți nutrienții de care aveți nevoie”, susține Wohlford.

Nu mai mult de 25 de grame pe zi pentru femei și 37 de grame zilnic pentru bărbați

Alimentele cu adaos de zahăr trebuie consumate cu multă atenție și cu maximă moderație, arată experții. Lista include și zahărul din trestie de zahăr din iaurt, mierea sau siropul de agave. Cu atât mai mult cu cât zahărul adăugat poate apărea și în alimente precum pâinea sau sosul de paste. „Încercați să acordați atenție etichetelor nutriționale și să rămâneți sub nivelul recomandat de zahăr adăugat pe zi - 25 de grame pentru femei și 37 de grame pentru bărbați”, recomandă nutriționistul american. De asemenea, zahărul rafinat sau procesat trebuie limitat drastic - bomboane, prăjituri și orice alte alimente pe bază de zahăr, care, toate, depășesc doza recomandată. Consumul acestor alimente în mod constant duce la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate (obezitate, diabet, boli de inimă și diverse alte afecțiuni cronice).

Favorizează supraalimentarea

Una dintre cele mai bune modalități de a vă asigura că mâncați tipul potrivit de zahăr este să consumați alimente întregi. Concentrați-vă pe proteinele slabe prin legume, fructe, cereale integrale, nuci, fasole și semințe, care conțin un amestec de nutrienți diferiți, se digeră mai lent și mențin stabile nivelurile de glucoză din sânge. „Alimentele ambalate sunt adesea complet lipsite de astfel de nutrienți și industria adaugă mai mult zahăr doar pentru a vă încuraja să le cumpărați”, atrage atenția Wohlford. În aceste condiții, și cum ratele de obezitate înregistrează o adevărată explozie în ultimele decenii, dovezile științifice arată că zahărul adăugat este unul dintre cei mai mari contributori la această criză globală de sănătate. Practic, consumul de zahăr rafinat din tot felul de alimente crește senzația de foame și favorizează supraalimentarea, generându-se astfel un adevărat cerc vicios.

Expune la boli cardiovasculare

Dietele bogate în zahăr au fost adesea asociate de oamenii de știință cu un risc crescut de boli, în primul rând cardiovasculare, cauza numărul unu de deces în întreaga lume. Dovezile studiilor arată că dietele bogate în zahăr rafinat pot duce la niveluri ridicate ale trigliceridelor, zahărului din sânge și tensiunii arteriale - toți aceștia sunt factori de risc pentru bolile de inimă. În plus, consumul de zahăr rafinat în exces, în special cel care provine din băuturile îndulcite cu zahăr, a fost asociat de numeroase cercetări de ateroscleroză - apariția depozitelor de grăsime care înfundă arterele.

„Alimentează” acneea

O dietă foarte bogată în zahăr rafinat (indiferent de sursă, de la carbohidrați până la băuturi îndulcite) a fost asociată de cercetările specialiștilor cu o adevărată „alimentare” a acneei sau, după caz, cu favorizarea apariției acestor erupții. Concret, potrivit oamenilor de știință, odată cu creșterea nivelului glicemiei ca urmare a consumului de alimente cu mult zahăr rafinat rezultă ridicarea nivelului de insulină, ceea ce duce la creșterea secreției de androgeni, a producției de ulei, precum și la inflamație - toate acestea joacă un rol în dezvoltarea acneei. În plus, excesul de zahăr rafinat înrăutățește aspectul general al pielii.

Crește inflamația, riscul de diabet de tip II și de cancer

Dietele bogate în zahăr cresc inflamația în organism, ceea ce se poate dovedi un factor favorizant al multor boli și se află printre cei care pot genera apariția cancerului. O revizuire concentrată a zeci de studii a descoperit că riscul dezvoltării acestei boli poate crește cu 60% până la 95% în cazul pacienților care obișnuiesc să depășească limita de zahăr rafinat. Pe de altă parte, consumul excesiv de zahăr rafinat a fost asociat de multă vreme cu un risc crescut de diabet de tip II - chiar dacă niciun studiu nu a demonstrat că boala este cauzată de consumul de zahăr rafinat în exces, există numeroase legături puternice, evidențiate de specialiști.

Din perspectiva nutriției, îndulcitorii artificiali pot fi considerați zahăr adăugat

Dieta echilibrată asigură toată glucoza necesară

Renunțarea la zahăr nu este ușoară - creierul asociază gustul dulce cu recompensa, cu prăjiturile copilăriei și cu un deliciu culinar. Dar același creier poate stoca și informațiile legate de consecințele excesului de zahăr rafinat asupra organismului: odată ajuns în sistem, acesta afectează totul. Mai precis, potrivit cercetătorilor, zahărul erodează puterea minții, favorizează îmbătrânirea prematură, predispune la boala ficatului gras și la afecțiuni renale, interacționează cu producerea de colagen, scade nivelul de energie al organismului, accelerează apariția cariilor dentare și creează un mediu propice pentru gută. Deși numeroase părți ale organismului au nevoie de zahăr pentru a funcționa optim, simpla procesare a elementelor constitutive ale unei diete echilibrate furnizează suficientă glucoză pentru metabolism, astfel încât nu mai este nevoie de zahăr în plus.