de Roxana Istudor şi Adrian Barna
Organismul uman are nevoie de 20 de aminoacizi diferiți pentru a-și menține sănătatea și funcționarea. Nouă dintre acești compuși, considerați esențiali, vin din alimente.
Construiesc mușchii, transportă nutrienți, previn îmbolnăvirile
Aminoacizii sunt compuși care se combină pentru a face proteine. Când o persoană mănâncă un aliment care conține proteine, sistemul său digestiv le descompune în aminoacizi. Aceștia construiesc mușchii, provoacă reacții chimice în organism, transportă nutrienți, previn îmbolnăvirile. Organismul combină apoi aminoacizii în diferite moduri, pentru a îndeplini funcțiile corpului. Un organism sănătos poate produce 11 aminoacizi, restul, cei esențiali, vin din ceea ce se consumă ca hrană. Alături de dietă, mișcarea intră în ecuația obținerii aminoacizilor esențiali. Multe studii au relevat faptul că nivelurile scăzute de proteine și de aminoacizi esențiali afectează forța musculară și performanța la efort și pot duce la scăderea masei musculare la adulții în vârstă. Pe de altă parte, s-a demonstrat faptul că suplimentele de aminoacizi pot ajuta sportivii să se recupereze după exerciții fizice. În ansamblu, deficiența de aminoacizi poate duce la scăderea imunității, probleme digestive, depresie, probleme de fertilitate, scăderea vigilenței mentale, încetinirea creșterii la copii și multe alte probleme de sănătate.
Lizina ajută la recuperarea după intervenții chirurgicale
Fiecare dintre aminoacizii esențiali joacă un rol diferit în organism, iar simptomele deficienței variază în consecință. Lizina este vitală pentru construirea mușchilor, menținerea rezistenței osoase, ajutând la recuperarea după leziuni sau intervenții chirurgicale și la reglarea hormonilor, anticorpilor și enzimelor. De asemenea, potri- vit lucrărilor de specialitate, acest aminoacid esențial poate avea și efecte antivirale. Un studiu pe animale de laborator a indicat faptul că deficiența de lizină poate duce la anxietatea indusă de stres.
Suplimentele cu histidină pot reduce rezistența la insulină
Histidina, un al aminoacid esențial, facilitează creșterea, crearea de celule sangvine și repararea țesuturilor. De asemenea, acest aminoacid esențial este important în menținerea învelișului special de protecție peste celulele nervoase, așa-numita teacă de mielină. Organismul metabolizează histidina în histamină, care este crucială pentru imunitate, sănătatea reproducerii și digestie. Rezultatele unui studiu clinic care a implicat pacienți cu obezitate și sindrom metabolic a relevant faptul că suplimentele cu histidină pot reduce indicele de masă corporală și rezistența la insulină. Deficiența de histidină poate provoca anemie, iar nivelurile scăzute din sânge ale acestui aminoacid esențial par să fie mai frecvente în rândul persoanelor cu artrită și boli de rinichi. Treonina este un aminoacid esențial necesar pentru sănătatea pielii și a danturii, deoarece este o componentă a smalțului dinților, colagenului și elastinei. Acest compus ajută la metabolismul grăsimilor și poate fi benefic pentru persoanele cu indigestie, anxietate și depresie ușoară. Un studiu de laborator a constatat că deficiența de treonină poate genera o rezistență scăzută la boli. La rândul său, metionina și aminoacidul neesențial cisteină joacă un rol în sănătatea și flexibilitatea pielii și a părului. De asemenea, metionina ajută la menținerea unghiilor puternice, la absorbția adecvată a seleniului și zincului și la îndepărtarea din corp a metalelor grele, cum ar fi plumbul și mercurul.
Deficiența de valină afectează funcția creierului
Valina este un aminoacid esențial implicat în concentrarea mentală, coordonarea musculară și calmul emoțional. Suplimentele de valină pot fi utilizate pentru creșterea mușchilor, repararea țesuturilor și un plus de energie. Deficiența de valină poate provoca insomnie și reducerea funcției creierului. Un alt aminoacid esențial, isoleucina, susține vindecarea rănilor, imunitatea, reglarea zahărului din sânge și producția de hormoni. Prezent în principal în țesutul muscular, acest compus reglează nivelul de energie. Adulții mai în vârstă pot fi mai predispuși la deficit de izoleucină, ceea ce poate genera pierdere musculară și tremurat involuntar.
Leucina susține repararea oaselor
Leucina favorizează reglarea nivelului de zahăr din sânge și ajută la creșterea și repararea mușchilor și oaselor. De asemenea, acest aminoacid esen- țial este necesar pentru vindecarea rănilor și pentru producerea hormonului de creștere. Deficitul de leucină poate duce la erupții cutanate, căderea părului și oboseală. Și fenilalanina este necesară organismului, întrucât ajută alți aminoacizi, proteine și enzime. Corpul transformă fenilalanina în tirozină, foarte importantă pentru anumite funcții ale creierului. Deficitul de fenilalanină, deși rar, poate avea ca efect creșterea slabă în greutate la sugari, iar în cazul adulților generează eczeme, oboseală și probleme de memorie. Pe de altă parte, dat fiind faptul că fenilalanina se găsește adesea în îndulcitorul artificial aspartam, pe care producătorii îl folosesc pentru a face sucuri dietetice, dozele prea mari pot crește nivelul de fenilalanină din creier, cu urmări ca anxietatea, nervozitatea și insomnia.
Variante „condiționate” pentru probleme țintite
Deși 11 dintre aminoacizi nu sunt esențiali, unele persoane pot avea nevoie de unii dintre aceștia dacă sunt stresate sau au o boală. În aceste perioade, este posibil ca organismul să nu fie capabil să producă suficient din acești aminoacizi pentru a ține pasul cu cererea crescută. În aceste cazuri, există și așa-numitele variante „condiționate” - se poate solicita prescripția medicului, în situații distincte, pentru suplimentarea cu anumiți aminoacizi destinați re- zolvării unei probleme țintite.
Carne, ouă, soia, nuci, cereale integrale...
Majoritatea oamenilor pot obține suficient din aminoacizii esențiali prin intermediul unei diete echilibrate, care include proteine. Lizina există în carne, ouă, soia, fasole neagră, quinoa și semințele de dovleac; carnea, peștele, nucile, semințele și cerealele integrale conțin cantități mari de histidină; brânza de vaci și germenii de grâu aduc organismului treonină; metionina se obține din ouă, cereale, nuci și semințe; valina există în soia, brânză, arahide, ciuperci, cereale integrale și legume; isoleucina se obține din belșug din carne, pește, ouă, brânză, linte, nuci și semințe; lactatele, soia, fasolea și leguminoasele sunt surse de leucină; fenilalanina se găsește în lactate, carne, soia, pește, fasole și nuci; triptofanul se află în majoritatea alimentelor bogate în proteine, inclusiv germeni de grâu, brânză de vaci, carne de pui și de curcan. Potrivit experților, persoanele care urmează diete vegetariene sau vegane își pot obține aminoacizii esențiali din diverse alimente vegetale pe parcursul zilei și nu trebuie neapărat să-i consume pe toți la o singură masă.