de Elena Şerban
Ne-am obişnuit să ne uităm în oglindă doar pentru a ne verifica ţinuta, coafura, dantura, ochii şi, eventual, kilogramele în plus. Specialiştii în medicină din diverse ţări susţin că ar trebui să ne privim reflexia şi din alte motive, dintre care cel mai important ar fi starea de sănătate. Conform cercetătorilor, anumite caracteristici ale unor persoane relevă afecţiunile la care sunt predispuse.
Înălţimea determină predispoziţia la cancerul prostatei
Bărbaţii cu o înălţime de peste 1,87 metri sunt cu 40% mai predispuşi să sufere de o formă agresivă de cancer la prostată. Bărbaţii cu maximum 1,70 metri sunt mai feriţi de acest risc. Studiul realizat de o echipă de cercetători americani şi germani confirmă un raport dat publicităţii anul trecut, în care se specifica faptul că riscul de cancer în cazul bărbaţilor creşte cu 6% pentru fiecare 10 centimetri în plus faţă de statura medie. De asemenea, predispoziţia creşte şi ea cu 20%-23% la posesorii unor picioare mai lungi decât media.
Femeile de peste 1,72 metri sunt în pericol de a face cancer la sân!
O femeie înaltă este visul oricărui bărbat. De aceea, în general, cam toate vor să aibă o înălţime peste medie şi picioare lungi. Numai că orice lucru bun are şi un revers. În acest caz, înălţimea nu se dovedeşte a fi un avantaj: femeile care măsoară cel puţin 1,72 metri sunt mai predispuse să se îmbolnăvească de cancer la sân. Deocamdată, cercetătorii nu au reuşit să afle motivul pentru care se întâmplă acest lucru, însă ei cred că de vină ar putea fi un hormon.
Verificaţi inelarul partenerului!
Avantaje şi dezavantaje. Cam aşa s-ar putea rezuma „cititul” în degetele unui bărbat. Pentru că, potrivit cercetătorilor britanici, dacă inelarul este mai lung decât degetul arătător, riscul de osteoartrită este de două ori mare decât în cazul altor persoane. Acesta ar fi dezavantajul. Iar avantajul? Inelarul mai lung decât arătătorul arată că posesorul este şi bun la pat şi foarte fertil.
Roşcatele suferă la dentist
O roşcată frumoasă cu ochii verzi sau negri întoarce capul bărbaţilor pe stradă. Ei bine, nu vă grăbiţi să o invidiaţi! Conform unui studiu publicat într-o revistă americană de profil stomatologic, roşcatele naturale suferă mult mai mult la stomatolog decât reprezentantele sexului frumos care au altă culoare a părului. Acelaşi studiu mai adaugă că această problemă este cauzată de o mutaţie genetică. Aceasta afectează abilitatea creierului de a răspunde la unele calmante ale durerii. Din această cauză, posesorii părului roşu-morcoviu au nevoie de cantităţi mai mari de calmante atunci când sunt pe scaunul stomatologic.
Asimetricii şi demenţa
Dacă o parte a feţei nu a crescut la fel ca şi cealaltă, acest fapt ar putea fi un semn de demenţă. Conform unui studiu coordonat de americanul Lars Penke, este un semn că ceva, în cursul dezvoltării, s-a desfăşurat prost din cauza expunerii la agenţi patogeni, toxine, radiaţii sau chiar a mutaţiilor genetice. Descoperirea e valabilă doar în cazul bărbaţilor.