- Cantitatea de fier necesară organismului este de 14 mg pe zi
- Anemia se mai numeşte şi „boala sângelui obosit”
Fierul reprezintă un mineral fundamental pentru organism. La o persoană obişnuită conţinutul total al fierului tinde să rămână constant sau în limite foarte apropiate de valorile normale (pierderile de fier trebuie compensate prin absorbţia fierului din alimentaţie). În mod normal rămânem fără aproximativ 1-2 mg de fier pe zi, iar femeile, în perioada fertilă, prezintă pierderi mai mari din cauza ciclului menstrual. Alimentaţia este principala sursă de fier. În general, alimentele nu sunt deficiente în fier - conţinutul este proporţional cu aportul caloric: 1.000 kcal conţin 6-7 mg de fier.
Alimentele au două tipuri de fier:
- fier heminic, ce poate fi găsit în carne şi în peşte; el este absorbit în intestin mai uşor şi în proporţie mai mare;
- fier nonheminic, ce este prezent în vegetale, ouă şi produse lactate, pe care însă organismul îl absoarbe în proporţie foarte mică.
Necesarul de fier din alimentaţie variază în funcţie de sex, vârstă şi activitatea fizică zilnică. Atunci când fierul absorbit din alimentaţie nu acoperă necesarul organismului, apare deficitul de fier, apoi anemia prin deficit de fier (anemia feriprivă). Cel mai mare risc de a dezvolta deficit de fier îl au: copiii, femeile însărcinate, femeile de vârstă fertilă (care au ciclu menstrual), persoanele care practică sport, vegetarienii.
Necesar pentru dezvoltarea copiilor
Cantitatea zilnică de fier necesară pentru un organism diferă în funcţie de sex, vârstă şi diferite circumstanţe fiziologice şi psihologice. Primii vizaţi în asigurarea acestui mineral sunt copiii în creştere. Înainte de a vedea lumina zilei, pruncul petrece nouă luni în pântecele mamei sale, ce îi este şi adăpost, şi hrană. Gravidele au nevoie de un aport ridicat de fier pentru a avea o sarcină fără probleme. Totodată, şi la femeile de vârstă fertilă, cu ciclu menstrual, trebuie să existe un echilibru al mineralelor din organism. Corpul uman necesită fier pentru a produce hemoglobina, ce transportă oxigenul de la plămâni către toate celulele din organism. Carenţa acestuia duce la apariţia anemiei. Totodată, afectează performanţa atletică, intelectuală şi capacitatea de muncă fizică.
Atenţie la pierderile de sânge!
Reprezentantele sexului slab sunt predispuse la deficit de fier. Menstruaţiile abundente dar şi alimentaţia inadecvată duc la reducerea fierului din organism. Metoda de contracepţie folosită are un impact răsunător asupra pierderii mineralului. Cele mai vizate sunt femeile care au apelat la dispozitive intrauterine, urmate de cele care nu iau nicio metodă de contracepţie, iar riscul cel mai mic îl prezintă cele care administrează anticoncepţionale orale (deoarece reduc fluxul menstrual). Mai mult, lipsa mineralului este „vinovată” de stările nervoase. Anemia prin deficit de fier se manifestă prin paloare, oboseală, ameţeli.
Chiar dacă au nevoie de o cantitate mai mare de minerale în organism, gravidelor nu li se recomandă administrarea suplimentelor de fier fără să verifice în prealabil, cu atenţie, ingredienţii produsului. Aceştia pot avea efecte secundare inconfortabile cum ar fi: diareea, constipaţia, greaţa şi vărsăturile.
Captafer, supliment recomandat gravidelor
Pentru cei care au nevoie de mai mult fier, pe piaţă există suplimente cu acest mineral. În general, acestea conţin necesarul zilnic, însă nu garantează că fierul este şi absorbit. Captafer este singurul produs pentru aport de fier care nu conţine fier. Acest supliment nutritiv asigură cel mai rapid efect pentru creşterea semnificativă a fierului sangvin. Mai mult, suplimentul este recomandat în timpul sarcinii şi alăptării. În plus, acesta creşte de cinci ori mai mult absorbţia fierului din dietă şi este total lipsit de efecte secundare. Ingredientele ce fac acest supliment atât de special constau în hidraţi de carbon cu greutate moleculară mică, izolată şi purificată din cartilaj de peşte marin şi vitamina C.
- La femei, de la pubertate până la menopauză apar pierderi adiţionale prin ciclul menstrual.
- Mai mult de 50% dintre sugarii români sunt anemici prin carenţă de fier, iar, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o femeie din cinci suferă de anemie feriprivă.
Carenţa de fier apare în următoarele cazuri:
- deficit de vitamine (pe lângă fier, organismul are nevoie şi de vitaminele din gama B-urilor, pentru producerea globulelor roşii);
- boli cronice (cancerul, artrita reumatoidă sau insuficienţa renală sunt doar câteva dintre afecţiunile ce îngreunează producerea globulelor roşii);
- regim vegetarian (corpul uman are nevoie de proteine de origine animală, iar vegetarienii, prin dieta lor, sunt posibili candidaţi ai anemiei);
- hemoragii abundente;
- stres prelungit;
- abuz de aspirină;
- administrare de antiinflamatoare cortizonice;
- consum frecvent şi în cantităţi mari de cafea şi de ceai negru.
Chiar dacă omul modern are o dietă foarte bogată în carne (carnea roşie abundă în fier), cazurile de anemie feriprivă sunt tot mai frecvente, afectând 19% dintre femei, 3% dintre bărbaţi, 50% dintre gravide şi aproape 15% dintre adolescenţi. Cauza anemiei nu este însă întotdeauna aportul insuficient de fier; deficienţele în asimilare şi pierderile crescute sunt alte cauze frecvente.
Administrarea de suplimente cu vitamina C (o găsim în măceşe, afine, coacăze negre, lămâi, grepfrut, ardei iute şi majoritatea fructelor proaspete), odihna, băile reci, scurte şi exerciţiile fizice (care stimulează măduva osoasă să producă hematii) ajută foarte mult la asimilarea fierului.