de Claudia Stan
Fie că este vorba despre dureri de cap ori de gât sau despre sângerări ori despre palpitaţii, aveţi la îndemână câteva trucuri pe care, de obicei, medicii nu vi le destăinuie. Vă oferim aşadar câteva sfaturi în acest sens dacă preferaţi remediile naturiste şi „băbeşti” în locul clasicelor pilule din farmacii.
Îngheţaţi durerea de dinţi!
Pentru înlăturarea durerilor de dinţi sau de măsele există un remediu naturist şi nu trebuie să mai luaţi medicamente. Metoda este simplă şi nu are nicio legătură cu stomatologia, putând fi practicată uşor la domiciliu. Cu un cub de gheaţă se freacă porţiunea dintre degetul mare şi cel arătător. În această zonă se află nişte terminaţii nervoase ce blochează o regiune din creier, împiedicând recepţionarea semnalelor de durere provenite de la faţă şi de la mâini.
Vă râcâie pe gât? Scărpinaţi-vă în ureche!
Medicii specializaţi în ORL cunosc o şmecherie despre cum puteţi scăpa de inconfortabilele „gâdilături” din gât. Atunci când nervii ce se află în ureche sunt stimulaţi, se creează un reflex în gât ce provoacă un spasm al muşchiului. Acest spasm face ca râcâiala din gât să dispară.
Vă arde stomacul? Dormiţi pe stânga!
Atunci când dormiţi pe partea dreaptă, stomacul se află mai sus decât esofagul. În acest caz, mâncarea şi acidul alunecă spre gât, favorizând apariţia arsurilor la stomac. Medicii gastroenterologi vă sfătuiesc să dormiţi pe partea stângă, pentru că astfel stomacul va fi mai jos decât esofagul, gravitaţia lucrând în favoarea dumneavoastră.
Opriţi sângerarea nazală cu bumbac
Sângerarea nazală este o problemă cu care ne-am confruntat cu toţii la un moment dat în viaţă. Cel mai la îndemână truc era să ne ţinem cu două degete de nas şi să ne întindem pe spate. Dar dacă acest lucru se întâmplă într-un loc public va atrage privirile tuturor. Aşa că aveţi la dispoziţie o nouă metodă de oprire a sângerării: bumbacul. Sângele provine în special din partea anterioară a septului şi dacă apăsaţi puternic cu o bucată de bumbac pe gingia de sus nu va mai curge.
Sunteţi ameţiţi de băutură? Atingeţi un obiect stabil!
Dacă aţi băut câteva pahare şi v-aţi ameţit, ţineţi-vă cu mâna de ceva stabil, deoarece mecanismul responsabil cu echilibrul se află în urechea internă şi pluteşte într-un fluid ce are aceeaşi densitate ca şi sângele. Deoarece alcoolul diluează sângele, simţul stabilităţii este grav afectat, iar creierul este dezorientat. În acest caz este bine să puneţi mâna pe un obiect fix, nemişcat. Astfel vă veţi recăpăta stabilitatea şi veţi scăpa de senzaţia că totul se învârte.
Presaţi carotida dacă aveţi palpitaţii
Situaţiile emotive ce duc la palpitaţii ale inimii pot fi ţinute sub control fără a apela la medicamentaţie. Tahicardia (accelerarea frecvenţei bătăilor inimii la peste 90 de pulsaţii pe minut) este una dintre cele mai frecvente afecţiuni întâlnite azi la oameni. Atunci când simţiţi că aveţi palpitaţii (indiferent că acestea provin din cauza emoţiilor puternice sau din cauza unor boli de inimă) apăsaţi uşor carotida imediat sub mandibulă. În acest fel se stimulează nervul vag, iar frecvenţa bătăilor va scădea.
Păcăliţi muşchii ochilor
Tehnologia computerizată şi avansată din zilele noastre, pe lângă beneficii multiple, are şi dezavantaje. Ochii sunt primele organe afectate din cauza timpului petrecut la calculator. Deşi oftalmologii susţineau că miopia este o cauză genetică, în ultimii ani au constatat că statul cu orele în şir în faţa computerului determină apariţia ei. Pentru a evita acest lucru este bine ca, de câteva ori pe zi, să închideţi ochii şi să încordaţi muşchii. Inspiraţi adânc, iar după câteva secunde expiraţi. Acest mic exerciţiu ajută bicepşii să se relaxeze, „păcălind” muşchii involuntari, precum cei ai ochilor, să se odihnească.
Învăţaţi cum să „auziţi”
Ştiaţi că urechile au moduri diferite de a capta sunetele? Spre exemplu, atunci când socializaţi cu cineva la o petrecere, unde este zgomot puternic, este bine să ascultaţi ce spune interlocutorul dumneavoastră cu urechea dreaptă. Cercetătorii americani au descoperit că astfel veţi descifra mai rapid un discurs. Pe de altă parte, dacă încercaţi să vă daţi seama ce melodie se aude într-o cameră îndepărtată, folosiţi urechea stângă, care captează mult mai bine tonurile muzicale.
Alergaţi fără să obosiţi
Probabil multă lume ar alerga dacă ar şti care este antidotul oboselii. Când se deplasează în fugă, majoritatea persoanelor expiră în momentul în care pun piciorul drept pe pământ. În acest fel se exercită presiune asupra ficatului, care, în scurt timp, începe să „înţepe”. Pentru a scăpa de această senzaţie de oboseală aproape inexplicabilă după foarte puţin efort, încercaţi să expiraţi în momentul în care piciorul stâng este pe sol.
Adio frică de injecţii!
O echipă de cercetători din Germania a descoperit cum putem diminua durerea şi frica provocate de injecţii. Aceştia vă recomandă să tuşiţi în timpul înţepăturii, deoarece se produce o creştere bruscă şi temporară a tensiunii în piept şi în canalul spinal, reducând astfel disconfortul resimţit la injecţie.
Pont! Dacă aţi fost înţepaţi de o insectă, iar locul este dureros, frecaţi-l imediat cu sare de lămâie, şi neplăcerea va dispărea ca prin minune.