Main menu

header

Acest procedeu poate contribui la vindecarea multor afecţiuni

    Pe vremuri era privită ca o practică magică, dar spaima pe care o trezeşte este lipsită de motiv. Aplicată de o persoană calificată, hipnoza poate contribui la vindecarea multor afecţiuni. 

Fereastra deschisă către subconştient
    Dar ce este hipnoza? O stare de relaxare profundă, în timpul căreia persoana, care nu pierde contactul cu exteriorul, poate fi sugestionată mai uşor decât de obicei. Starea hipnotică deschide o fereastră către inconştient şi eliberează amintiri ascunse, hipnoterapeutul având astfel acces la informaţii, reuşind să-l facă pe pacient să se descarce de problemele ce îl apasă. Pentru a-şi aduce pacientul în starea profundă de relaxare, hipnoterapeutul apelează, în cele mai multe cazuri, la tehnica sugestionării verbale, pe care o combină cu tehnica de fixare a privirii. Concret, în timp ce-i transmite prin cuvinte sugestia de a se relaxa fizic, psihic şi emoţional, îi cere pacientului să fixeze cu privirea un punct, un obiect strălucitor sau să închidă ochii şi să-şi concentreze atenţia pe respiraţie. 

Creşte rezistenţa pacienţilor la durere
     Psihologul Dan Lungu, unul dintre cei mai buni specialişti în domeniul hipnozei, este un împătimit al înţelegerii sensurilor ascunse. A urmat cursurile Facultăţii de Psihologie, în paralel frecventând şi cursuri de hipnotism şi sugestie în Franţa şi a studiat mistica, ocultismul şi terapiile neconvenţionale.  „În ceea ce priveşte modul de a hipnotiza, există tot atâtea metode câţi hipnotizatori sunt, fiecare construindu-şi propria metodă de inducţie a transei. Trebuie să înţelegem că hipnoterapia nu este ceva magic, închizi ochii şi când îi deschizi eşti vindecat şi fericit. Nu, lucrurile se succed în etape, pas cu pas, dar rezultatele sunt de cele mai multe ori spectaculoase”, subliniază Dan Lungu. Totodată, hipnoza ajută pacientul să reziste mai bine la durere şi să adopte o atitudine pozitivă faţă de boală, fapt ce-i va permite să ducă o viaţă normală, în limita constrângerilor impuse de aceasta.

O experienţă plăcută
    „Spre deosebire de hipnoza de estradă, unde scopul este de a face spectacol şi unde hipnotizatorul are ocazia de a-şi selecta subiecţii cu sensibilitate crescută la inducţia hipnotică, în cabinet lucrezi cu o singură persoană, indiferent de gradul ei de sensibilitate. De aceea eu prefer să utilizez pentru inducţia transei hipnotice tehnici lejere, care nu doar că au efect asupra unui număr mare de persoane, dar sunt şi bine tolerate”. Un alt mare avantaj este că, indiferent de natura traumelor, la trezire, subiectul se simte foarte bine şi ia totul ca pe o experienţă plăcută. 

Trezirea din transă, cea mai importantă fază
    O şedinţă de hipnoză durează între 45 şi 50 de minute. La început, psihologul discută cu pacientul şi-i explică ce este hipnoza, la ce trebuie să se aştepte în timpul şedinţei, ce trebuie să facă şi ce nu. Apoi îi induce o stare de relaxare fizică, în paralel cu cea psihică, după care începe inducţia transei hipnotice, urmată de adâncirea ei. Când psihologul consideră că subiectul este în starea dorită, îi dă sugestiile potrivite şi-l motivează să le urmeze. Dan Lungu subliniază că partea finală, trezirea, este poate mai importantă decât celelalte, pentru că, dacă nu e bine executată, subiectul poate avea senzaţii neplăcute, ajungând să se teamă de hipnoză şi să renunţe la cură. Dar acest lucru se întâmplă rar şi doar în cazul tinerilor începători. 

Călătoria în trecut, o trăire senzaţională 
    Regresia este un gen de hipnoză ce ajută la vindecarea fobiilor, nevrozelor, maniei persecuţiei. Călătoria în propriul trecut scoate la lumină conflicte înăbuşite, ce pot fi retrăite, reevaluate şi, în fine, prelucrate. „În stări de transă hipnotică sau în stări alterate de conştiinţă, mulţi trăiesc diverse evenimente într-un mod foarte personal, dar plasate într-un alt timp. Am lucrat cu o persoană care adora Egiptul şi care, la un moment dat, chiar a călătorit pe acele meleaguri. Deşi se aştepta la un impact emoţional puternic, n-a impresionat-o nimic. Câteva luni mai târziu a trăit în cabinetul meu experienţa întoarcerii într-o viaţă trecută, în Egiptul Antic, în care era preoteasă într-un templu”, mărturiseşte psihologul. 

Terapie specială pentru afecţiuni psihice şi nu numai
    Hipnoza se aplică în prezent mai ales ca terapie psihologică sau ca o completare a unui tratament medicamentos. Prin hipnoză se tratează, în general, afecţiunile psihice sau cele care au cauze de natură psihică: obsesii, fobii, anxietate, depresie, bâlbâială, probleme sexuale (frigiditate, ejaculare precoce, impotenţă), alcoolism, dependenţă de droguri, probleme de cuplu şi de familie, tulburări comportamentale, dar şi boli ca ulcerul, gastrita, hipertensiunea arterială, alergii, boli de piele etc.

    Trebuie doar să avem răbdare, căci uneori este nevoie să treacă mai multe luni până scăpăm de conflictele interioare, depresie sau insomnii. Hipnoza s-a dovedit eficientă chiar şi atunci când pastilele nu-şi mai fac efectul: elimină unele dureri de provenienţă necunoscută, cum ar fi durerile de cap sau durerile-fantomă (ce apar, de exemplu, după extracţia dentară), vindecă insomniile şi stările de nervozitate, tratează anorexia şi bulimia, sprijină pacientul să renunţe la alcool sau la ţigări, este un ajutor preţios pentru cei care vor să slăbească, îndepărtează teama dinaintea unei operaţii, ajută pacientul să suporte mai uşor chimioterapia (în acest caz este bine să se combine hipnoza cu bioterapia), reduce simptomele unei boli, elimină înclinaţiile spre cleptomanie, dar numai dacă nu au un fond genetic. O asemenea terapie a fost verificată şi în închisori. 

Carmen Ciripoiu


    Epilepticii nu pot fi trataţi Hipnoza nu se aplică persoanelor care suferă de epilepsie sau de boli psihice majore (schizofrenie, paranoia, psihoză maniaco-depresivă). Pentru ca terapia să fie eficientă, de obicei sunt suficiente şase-zece şedinţe. Dar, dacă efectul nu este satisfăcător, după câteva săptămâni de pauză tratamentul trebuie reluat. Cei interesaţi îl pot contacta pe psihologul Dan Lungu la numărul de telefon 0722/999.498.