de Adriana Văduva
O operaţie estetică creşte încrederea în sine, fiind, de multe ori, un element esenţial pentru sănătatea şi reuşita în viaţă. Lipoaspiraţia cu laser este o metodă relativ recentă, apărută pe piaţă în urmă cu aproximativ patru ani. Intervenţia este recomandată atât femeilor, cât şi bărbaţilor, dar numărul reprezentantelor sexului feminin care apelează la această formă de remodelare corporală este mult mai mare. În România, această operaţie a fost realizată pentru prima dată de doctor Cristian Niţescu (foto), medic primar în cadrul Spitalului de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri, reputat chirurg estetician.
„Nu este o procedură de slăbire”
- În ce constă mai exact această intervenţie chirurgicală?
- Lipoaspiraţia cu laser este o operaţie care se face în lume de aproximativ patru ani şi este o inovaţie în domeniu. În sensul că, faţă de lipoaspiraţia clasică, aici intervine acest laser care sparge celulele adipoase într-un mod total atraumatic şi, practic, le emulsifică, le „topeşte”, formându-se o pastă care în final trebuie scoasă tot cu ajutorul unor canule clasice. Dar nu mai este vorba despre o lipoaspiraţie, ci doar despre o curăţare a zonei de această pastă care rămâne în urma acţiunii cu laser.
- Este aceasta o metodă de a scăpa de kilogramele în plus?
- Lipoaspiraţia, fie cu laser sau cea clasică - şi asta nu înţelege foarte multă lume - nu este o procedură de slăbire. Este o metodă de reconturare a siluetei. Sunt depozite adipoase localizate în general fie la nivelul şoldurilor, fie aripioare, fie la abdomen, fie la faţa internă a genunchilor sau foarte sus la nivelul coapselor interne, spre zona genitală, care sunt ca nişte „gogoşi”. Dacă vorbim despre un obez de gradul III, de gradul IV, el are nevoie de alte intervenţii, cum ar fi procedurile pariatrice (balon intragastric, inel gastric şi altele).
„Cicatricea internă opreşte dezvoltarea celulelor adipoase rămase”
- Se poate repeta această operaţie?
- Sigur că da. Marele avantaj al acestei intervenţii este că laserul distruge un număr mare de celule adipoase din zona respectivă. Şi atunci sigur că, nemaiexistând celula adipoasă, pacientul nu se mai poate îngrăşa. Totuşi, dacă nu are un stil de viaţă sănătos - mănâncă noaptea sau prea mult - celulele adipoase rămase contribuie din plin la o nouă îngrăşare. Dar, dacă ţii un regim pe care noi îl indicăm postoperator, în următoarele şase-nouă luni, chiar un an postoperaţie şansele să te îngraşi, cel puţin în zonele lipoaspirate, sunt aproape nule. De ce? Pentru că se formează o cicatrice internă între zona profundă a pielii şi fascia musculară care, dacă vindecarea se produce corect şi pacientul nu are obiceiuri alimentare nesănătoase, opreşte dezvoltarea celulelor adipoase rămase.
- În ce constă acest regim pe care îl recomandaţi?
- Vorbim, în primul rând, de principii alimentare. Nu trebuie să mănânci niciodată după ora 18:00. Nimic. Nu cum zic unii, un măr, un iaurt. Pentru că metabolismul corpului uman începând de seara şi până dimineaţa este mult mai lent. Trebuie respectate mesele zilei. De dimineaţa şi până seara la 18:00 trebuie să ai cinci mese. Trei principale şi două gustări. Desigur, nu trebuie să te saturi. Micul dejun, servit la ora 8:00, trebuie să fie foarte consistent. Urmează o gustare la ora 10:30-11:00, un iaurt sau un măr. Un prânz care să nu fie abundent pe la ora 13:00, o gustare uşoară pe la ora 15:30. Seara, la 18:00, cina trebuie să fie cea mai slabă caloric masă din zi. Aceste principii alimentare sunt esenţiale.
„Repaosul poate fi de două-trei zile”
- Cât costă o astfel de operaţie?
- Lipoaspiraţia cu laser este mai scumpă decât lipoaspiraţia clasică, pentru că şi tehnologia este mai performantă. Preţul este în funcţie de zone (abdomen, aripioare, şolduri).
- Se poate deconta de la bugetul de asigurări de sănătate?
- Nu. Este o operaţie strict estetică, este o operaţie care se adresează unui om sănătos care ia această decizie, nu are legătură cu vreo boală.
- La cât timp după intervenţia chirurgicală se poate pleca acasă?
- Depinde. Sunt operaţii pe suprafeţe mici, făcute cu anestezie locală, şi în două-patru ore pacientul poate pleca acasă. Sunt însă şi intervenţii mai laborioase, care se întind pe mai multe zone, când pacientul se află sub anestezie generală. Şi atunci este indicat ca acesta să rămână sub supraveghere peste noapte.
- În cât timp se face recuperarea pacientului şi ce implică acest lucru?
- Obligatoriu se poartă nişte burtiere sau pantaloni de lipoaspiraţie, pentru a mări compresia după ce s-a scos grăsimea dintr-o anumită zonă. Acestea contribuie la vindecarea locului. Dacă s-a intervenit pe zona picioarelor (coapse, gambe), este recomandat să se stea în repaos şapte până la zece zile. Dacă s-a intervenit la abdomen, repaosul poate fi de două-trei zile.
„Este prima opţiune în cazul în care pielea este mai puţin elastică”
- Există vreun tratament pe care pacientul trebuie să-l ia înainte sau după operaţie?
- Înainte de operaţie nu este indicat să se ia niciun medicament, mai ales dacă urmează o anestezie generală. Postoperator poate fi recomandat un antialgic, un calmant şi să se respecte perioadele indicate de medic pentru repaos.
- E dureroasă intervenţia, postoperator?
- Dacă nu eşti agitat şi nu insişti că ai nu ştiu ce probleme de rezolvat la serviciu, în familie, ca să nu respecţi acea perioadă de repaos, nu are ce să te doară. Poate doar ceva asemănător febrei musculare.
- Ca o concluzie, care sunt avantajele lipoaspiraţiei cu laser?
- Este o metodă atraumatică, traumatismul operator este mult mai mic, implicit perioada de recuperare este mai mică. Pacientul se poate întoarce la activităţile sale mult mai repede. De asemenea, lipoaspiraţia cu laser este prima opţiune în cazul în care pacienta are o piele mai puţin elastică, pentru că efectul laser, în afară de a sparge şi a distruge acele celule adipoase, este de a facilita o retracţie a pielii postoperatorie mult mai bună faţă de o lipoaspiraţie clasică. În plus, durerile postoperatorii sunt mult mai mici.
- Ce afecţiuni nu trebuie să aibă un pacient ca să fie declarat apt pentru o astfel de operaţie?
- Există nişte contraindicaţii ca la orice fel de intervenţie chirurgicală. Sigur că dacă pacientul care urmează a fi operat are nişte probleme de sănătate care îl împiedică să facă anestezia, e răcit, are astm bronşic în evoluţie, are valorile glicemiei oscilante, nu este indicată această operaţie.
Lipoaspiraţia cu laser este deseori preferată de pacienţi datorită beneficiilor suplimentare pe care le aduce, în comparaţie cu lipoaspiraţia clasică. Unul dintre avantajele majore ale acestei noi tehnici este faptul că laserul are capacitatea de a retracta pielea. În cazul lipoaspiraţiei clasice, pacienţii rămân cu multă piele în exces, fiind nevoie de alte intervenţii pentru scoaterea ei. Retracţia pielii după folosirea laserului este foarte importantă, deoarece pacientul nu are nevoie de alte intervenţii suplimentare.
Sfat! Dacă operaţia s-a efectuat în zona picioarelor (coapse, gambe), este recomandat să se stea în repaus şapte până la zece zile. Dacă s-a intervenit la abdomen, repausul poate fi de două-trei zile.