Main menu

header

    Un nou tratament HIV/SIDA a fost lansat în România vineri, 5 septembrie a.c., în cadrul unei conferinţe de presă coordonată de profesor doctor Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş”.  
„Este eficient şi la cei pentru care s-a epuizat arsenalul terapeutic”


    „Este vorba despre Prezista (Darunavir), ce aduce speranţe imediate pentru pacienţii pe care-i credeam pierduţi, adică pentru bolnavii la care s-a epuizat arsenalul terapeutic. Acest produs negativează virusul în proporţie de 98%, prelungind speranţa de viaţă şi calitatea acesteia în cazul bolnavilor”, a precizat profesor doctor Streinu Cercel. Acest medicament nu vindecă infecţia cu HIV sau SIDA şi nici nu previne infecţia cu HIV, ci ajută la prelungirea vieţii bolnavilor. Tratamentul poate fi administrat oricărui pacient cu vârsta de peste 13 ani. 

    „«Prezista» nu poate fi cumpărat din farmaciile din România, decât dacă se face comandă farmaciilor cu circuit închis din spitale sau celor cu circuit deschis. Când se face comandă trebuie să fie ataşată şi o reţetă medicală. Dar bolnavii nu trebuie să îşi facă griji, pentru că medicamentul este inclus gratuit în schemele de tratament”, a adăugat profesorul Streinu Cercel. 


Speranţa de viaţă a crescut la peste 22 de ani de la infectare
     În România, într-un singur an s-au înregistrat 38 de cazuri de infecţie în categoria de vârstă 15-19 ani, 24 de cazuri la 20-24 de ani şi 29 de cazuri la 25-30 de ani. Tratamentul cu «Prezista» a fost aprobat şi a primit autorizaţie de comercializare în ţara noastră în februarie 2008. Din iulie 2008, tratamentul este pe lista medicamentelor ce se eliberează prin programul HIV/SIDA şi poate fi prescris de medicii specialişti infecţionişti din întreaga ţară. În studiile clinice, medicamentul a fost, în general, bine tolerat.

    Cele mai frecvente efecte secundare sunt: diareea, dureri de cap, dureri abdominale, constipaţie şi stări de vomă. „Oricare ar fi efectele secundare ale tratamentului cu «Prezista», acesta nu trebuie întrerupt, deoarece efectele secundare dispar după numai două-trei săptămâni, perioadă în care organismul se acomodează cu noua terapie şi cu efectele acesteia. Conform profesorului doctor Streinu Cercel, datorită atenţiei deosebite acordate acestei boli, speranţa de viaţă în cazul pacienţilor cu HIV/SIDA a ajuns la peste 22 de ani şi tinde să crească spre 25 de ani de la contactarea virusului.
„Cu acest nou produs avem şansa să-i ajutăm pe cei pe care îi credeam pierduţi. Din datele prezentate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, România apare cu 9.800 de cazuri estimate, din care 5.400 de persoane primesc medicaţie, acoperirea terapeutică fiind de peste 95%”, a mai spus directorul Institutului „Matei Balş”.  

Ecaterina Iancu


 Tratament gratuit
Tratamentul persoanelor care suferă de SIDA sau sunt infectate cu HIV este gratuit şi poate fi urmat în oricare dintre cele nouă centre HIV/SIDA din ţară. Cei care se tem că sunt infectaţi cu acest virus pot merge la aceste centre teritoriale sau la Institutul „Matei Balş”, pentru testul HIV/SIDA, unde beneficiază şi de consult psihologic.