Main menu

header

77 de noi cazuri descoperite

    Organizată la data de 15 mai, Ziua Europeană pentru Depistarea Melanomului s-a bucurat anul acesta de participarea a nu mai puţin de 140 de medici dermatologi, care au acordat 2.092 de consultaţii gratuite, de trei ori mai multe decât în anul 2007. Evenimentul a fost organizat de Societatea Română de Dermatologie şi de Laboratoarele La Roche Posay. 

Diagnosticarea precoce, foarte importantă
    Ziua Europeană pentru Depistarea Melanomului este desfăşurată concomitent în 28 de ţări, sub egida Academiei Europene de Dermatologie şi Venerologie (EADV). În România, campania a beneficiat de sprijinul Ministerului Sănătăţii Publice şi al EADV. În urma consultaţiilor au fost identificate 77 de cazuri de melanom, 97 de cazuri de carcinom bazo-celular şi 14 cazuri de carcinom spino­celular, iar pentru nu mai puţin de 600 de aluniţe suspecte, specialiştii le-au recomandat pacienţilor supraveghere clinică pentru următoarele şase luni.

    Luând în calcul sfaturile medicilor dermatologi de la evenimentul precedent, 58,5% dintre pacienţi şi-au identificat singuri leziunile suspecte, solicitând astfel consultul medical de specialitate. Pentru a preveni apariţia bolii, specialiştii le-au dat pacienţilor sfaturi detaliate despre modalităţile de fotoprotecţie, dar şi materiale informative despre identificarea precoce a melanomului.

 


 Femeile sunt mai expuse

    Având legătură directă cu expunerea la soare, melanomul este o tumoare ce se dezvoltă din celule care intervin în colorarea pielii, aşa-numitele celule pigmentare. Deoarece prezintă unul dintre cele mai ridicate riscuri de metastazare, melanomul este considerat în acest moment drept cel mai periculos cancer de piele. Boala apare de obicei la pacienţii cu vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani, fiind mai des întâlnit la femei decât la bărbaţi.

    Zonele în care melanomul se manifestă cel mai frecvent sunt gambele la femei şi toracele posterior la bărbaţi. Cele mai pasibile de a dezvolta un melanom cutanat sunt persoanele cu piele, ochi sau păr deschise la culoare, cele care au numeroase aluniţe (mai mult de 100) şi, nu în ultimul rând, persoanele care au avut în familie cazuri de tumori cutanate, dar şi cele care au suferit arsuri grave repetate sau doamnele care fac excese în ceea ce priveşte bronzarea artificială. Aşadar, dacă observaţi apariţia unei noi aluniţe, ce se modifică rapid în dimensiune şi culoare sau schimbarea aspectului unei aluniţe, nu întârziaţi să cereţi sfatul unui medic dermatolog. Nu uitaţi că un diagnostic precoce permite vindecarea melanomului.

 Adrian R. Gheorghe