de Cătălina Tăgârţă
Pe timpul verii, tot mai multe persoane se vaită din cauza înţepăturile de insecte. Dacă unii scapă doar cu o mică umflătură, roşeaţă sau durere slabă, de cealaltă parte există alergicii, cărora o banală pişcătură de albină, de exemplu, le poate fi fatală. De aceea trebuie să aveţi mare grijă şi să nu neglijaţi această problemă, oricât de insignifiantă ar părea la prima vedere. Doctorul Laurenţiu Luca (foto), directorul Centrului Medical PULS, vă învaţă cum să procedaţi în cazul în care vă înţeapă insectele.
Compresele cu apă rece vă scapă de umflătură
Există două situaţii - persoanele înţepate de insecte care au alergii şi cele care nu au reacţii adverse severe. „Pentru o cele normale, o înţepătură de ţânţar sau chiar de albină poate fi banală, lipsită de importanţă. Pot exista doar reacţii locale, care se manifestă prin roşeaţă, căldură, durere şi umflătură, gravitatea acesteia din urmă fiind diferită de la o persoană la alta. De asemenea, mai pot apărea şi uşoare mâncărimi şi usturimi”, ne-a spus doctorul Laurenţiu Luca. Iată ce vă sfătuieşte să faceţi în acest caz:
- scoateţi acul cu grijă şi igienizaţi locul cu apă şi cu săpun;
- apelaţi la compresele cu apă rece. Acestea pot fi menţinute aproximativ 20 de minute, frecvenţa utilizării lor depinzând de intensitatea simptomelor (chiar şi din oră în oră dacă este necesar). Pacientul este sfătuit să evite aplicarea gheţii direct pe tegumente şi să folosească un prosop sau un alt material curat, din bumbac, în care să înfăşoare cubul de gheaţă.
Simptomele dispar într-un interval de câteva minute până la câteva ore.
Se poate instala coma
Persoanele care sunt predispuse la alergii (indiferent de natura lor) trebuie să apeleze de urgenţă la medic atunci când sunt înţepate de insecte. Riscul constă în faptul că se poate declanşa şocul anafilactic, care reprezintă o urgenţă medicală majoră, pentru că pune în primejdie viaţa pacientului. Acesta se manifestă prin prăbuşirea tensiunii arteriale şi pierderea cunoştinţei. Dacă nu se apelează imediat la medic se poate ajunge chiar la comă sau la stop cardiorespirator.
În cazul în care ştiţi că sunteţi alergici este bine ca la orice ieşire în natură să aveţi la dumneavoastră tratamentul care se impune să-l faceţi imediat după înţepătură (hidrocortizon, de exemplu). Pentru recomandare apelaţi la medicul de familie.
Cele mai periculoase sunt la gât şi cap
„În situaţia în care înţepăturile au loc la nivelul gâtului sau al capului poate apărea edemul glotic (n.r. - tumefiere), iar persoana în cauză poate muri sufocată, pentru că, practic, se astupă căile respiratorii. În acest caz se poate face o traheotomie, adică se taie traheea, pentru a se asigura în continuare respiraţia. Nu toată lumea cunoaşte această procedură, ci doar persoanele care au urmat cursuri de prim ajutor sau cadrele medicale. Aşadar, dacă nu are cine să facă această operaţiune şi nu ajungeţi în timp util la medic, veţi asista neputincioşi la decesul persoanei înţepate de insectă”, ne-a mai spus medicul, care recomandă tuturor să urmeze cursuri de prim ajutor, pentru că nu se ştie niciodată când e nevoie de ele.
- decoct de arnică - e un remediu excelent pentru înţepăturile de viespi, albine sau ţânţari. Se prepară din zece grame de flori şi un litru de apă fierbinte. Se înmoaie o bucată de tifon în ceaiul rece şi se aplică pe zona în care s-a produs înţepătura. Compresele se menţin aproximativ zece minute, iar procedura se repetă de câteva ori pe zi;
- ţineţi uscătorul de păr îndreptat către locul unde aţi fost înţepaţi timp de cinci minute, deoarece căldura ajută;
- umeziţi locul şi puneţi pe el o aspirină. Aceasta neutralizează agenţii inflamatori din venin;
- presăraţi amoniac alimentar peste rană, iar durerea va trece mai repede;
- faceţi o pastă din bicarbonat de sodiu şi apă şi ungeţi rana.
Pont! Pentru a nu atrage insectele e bine să vă ţineţi la distanţă de acestea, să vă îmbrăcaţi în haine de culoare deschisă sau kaki, să nu folosiţi parfumuri puternice, să mâncaţi usturoi, să luaţi zilnic o doză de vitamina B1 şi zinc şi să turnaţi câteva picături de uleiuri de eucalipt, arbore de ceai, mentă sau levănţică.
Sfat! Acul insectei e bine să fie scos prin frecarea zonei unde aţi fost înţepaţi, nu prin smulgere.