de Cătălina Tăgârţă
În ciuda semnalelor de alarmă trase de medici, majoritatea femeilor încă nu conştientizează importanţa vizitei la doctor în vederea efectuării analizelor specifice grupei de vârstă. În plus, specialiştii afirmă că o mare parte dintre pacientele diagnosticate cu cancer la sân, în fază avansată, provin din mediul rural, unde posibilităţile financiare sunt limitate. În acest context, Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer a lansat campania socială „Nu am făcut destul”, menită să informeze femeile cu privire la cancerul de sân şi să le ofere şansa unei consultaţii gratuite.
„Se poate programa oricine, indiferent de vârstă”
Mesajul campaniei este „Ajută-ne! Mergi la control”, iar pe durata ei, femeile din toată ţara vor putea efectua ecografii mamare bilaterale gratuite în centrele Gral Medical din Ploieşti, Piteşti, Craiova, Focşani şi Bucureşti. „Nu există un număr limitat de ecografii pe care îl vom face, aşa că se poate programa oricine, indiferent de vârstă. Noi sperăm să fie cât mai multe cereri, iar în cazul în care vom fi suprasolicitaţi, persoanele care sună să facă programarea până la sfârşitul lunii cel mai probabil pot beneficia de ecografia gratuită până la sfârşitul anului 2011”, a declarat Cezar Irimia, reprezentantul Gral Medical.
În unele cazuri, acest tip de cancer nu are simptome
Este deosebit de importantă cunoaşterea semnelor bolii. Printre acestea se numără: un nodul de formă neregulată, dureros sau nu, durere prezentă la nivelul sânilor, modificări cutanate - respectiv piele înroşită, îngroşată, cu aspect de coajă de portocală sau apariţia unei adâncituri pe piele. Vă mai poate alarma şi mărimea neobişnuită a unui sân, modificări ale conturului acestuia, apariţia unor scurgeri la nivelul mamelonului, atunci când un singur mamelon este retractat sau apariţia eczemelor. Există însă şi cazuri, deşi puţine, în care cancerul mamar este asimptomatic. „Dorim să atragem atenţia, ca de fiecare dată, asupra identificării oricărui semn care poate da de bănuit. Nu aşteptaţi să treacă de la sine şi nu recurgeţi la terapiile complementare atunci când e vorba despre cancer, pentru că fiecare zi pierdută contează. Cancerul mamar este curabil doar dacă este detectat la timp, de aceea trebuie să vă prezentaţi regulat la medic”, a spus medicul oncolog Florin Băcanu, reprezentantul Spitalului „Sfânta Maria” din Bucureşti.
Mai bine preveniţi decât să trataţi
Pentru a ţine boala la distanţă trebuie să aveţi un stil de viaţă sănătos, să evitaţi obezitatea, să consumaţi o hrană sănătoasă, fără grăsimi şi prăjeli, şi să beţi moderat sau chiar deloc alcool. „Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10%-30%, de aceea e important să faceţi zilnic cel puţin 30 de minute de mişcare în ritm alert. Apoi, renunţaţi la fumat şi hrăniţi-vă copilul la sân cât mai mult timp posibil. De asemenea, se ştie că vârsta optimă pentru naşterea primului copil este de 18-25 de ani, după această vârstă organismul acumulează mulţi hormoni, iar riscurile sunt mai mari, în special după vârsta de 30 de ani”, a completat doctor Băcanu. Alţi factori ce cresc riscul apariţiei bolii ar fi: terapia de substituţie hormonală la menopauză şi medicamentele blocante ale estrogenului, în special după vârsta de 60 de ani. Este indicat să consultaţi medicul cu privire la efectele adverse ale acestora.
Această tehnică nu este iradiantă
Medicii atrag atenţia şi persoanelor care au în familie cazuri de cancer de sân, dar şi cancer de col uterin sau chiar de colon, întrucât şansele ca acestea să dezvolte o afecţiune mamară sunt mult mai mari. Aşadar, informaţi-vă din timp şi sfătuiţi-vă mamele, surorile şi prietenele să nu uite de autopalparea lunară şi să se programeze luna aceasta pentru ecografia mamară bilaterală gratuită în localitatea din program de care sunt cel mai apropiate. Vor economisi astfel în jur de 150 de lei, cât costă o astfel de analiză. „Ecografia nu este dureroasă şi, spre deosebire de mamografie, nu este nici iradiantă. Aceasta se foloseşte de ultrasunete pentru a genera o imagine a glandei mamare şi este indicată atât adolescentelor, cât şi tuturor femeilor”, a mai explicat medicul specialist oncolog Florin Băcanu.
Până ajungeţi la consultaţia gratuită e bine să ştiţi cum să autoexaminaţi corect sânii. Priviţi-i în oglindă, ţinând mâinile pe şolduri, apoi ridicate, şi urmăriţi orice fel de modificare apărută. Apoi ţineţi o mână la ceafă, iar cu cealaltă palpaţi sânul opus, folosind vârfurile degetelor bine întinse. Pentru a fi sigure că nu v-a scăpat ceva neobservat, mişcările trebuie să fie diverse: concentrice, din centru spre exterior şi de sus în jos. Atenţie! La palpare nu veţi găsi aceeaşi consistenţă la ambii sâni. După aceea, ţinând mâna întinsă investigaţi zona laterală a sânului şi apoi pe cea a axilei (subraţ), după care controlaţi mamelonul. Puteţi examina sânii şi din poziţia culcat, punând o pernă sub umăr şi aşezând braţul sub cap, iar cu cealaltă mână folosiţi aceleaşi mişcări descrise mai sus.
- Cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, cancerul mamar, afectează persoane cu vârste din ce în ce mai mici. În România se înregistrează o incidenţă de 7.929 de cazuri noi pe an şi 3.101 decese.
- Pentru detalii despre campanie consultaţi site-ul www.invingecancerul.ro sau sunaţi la Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (0723/240.223).