Main menu

header

19-08-1de Cătălina Tăgârţă

Iniţiatorul sucurilor din legume şi fructe proaspete şi un brav susţinător al nutriţiei sănătoase, Norman Walker (foto) a fost unul dintre celebrii adepţi ai alimentaţiei vegetariene. Potrivit acestuia, hrana vie, folosită în stare pură, este benefică pentru organism, mai ales dacă este consumată sub formă de suc proaspăt. În plus, specialistul a lăsat posterităţii şi câteva cărţi celebre (printre care, „Întinereşte şi tu” sau „Legume proaspete şi sucuri de fructe”), după care se ghidează mare parte dintre nutriţioniştii şi terapeuţii zilelor noastre pentru a reda sănătatea oamenilor.

Adeptul sucurilor proaspete din fructe şi legume
Povestea de dragoste a lui Norman Walker cu sucurile începe încă din tinereţe. Aflat într-o casă ţărănească din sudul Franţei, el a văzut în bucătărie o femeie care toca morcovi. Privind partea interioară a acestora, a descoperit umezeala şi şi-a dat seama că, dacă ar „şlefui-o”, dacă ar stoarce-o, ar putea obţine zeamă. Aşa a făcut prima cană cu suc de morcov. În America a ajuns în anul 1910, împreună cu familia sa, iar câţiva ani mai târziu avea să înfiinţeze un bar unde vindea deja lichidele proaspete sau le expedia la domiciliul clienţilor. Nutriţionistul considera că o cură zdravănă cu astfel de lichide ajută la curăţarea colonului şi la îmbunătăţirea sănătăţii. De aceea, pentru un aport adecvat de nutrienţi esenţiali, Walker recomanda consumul zilnic a aproximativ jumătate de litru de suc filtrat de pulpă de morcovi, la care se poate adăuga, după gust, alte frunze verzi şi legume, întrucât sucurile necesită un efort minim de digestie.

Hrana vie oferă energie şi vitalitate
Walker a analizat şi a adoptat o dietă vegetariană, bazată pe legume şi fructe crude, dar şi seminţe şi nuci, ceea ce l-a ajutat să fie sănătos până în ultima zi atât fizic, cât şi mental. În viziunea sa, hrana fiartă sau coaptă era una „moartă”, nesănătoasă, ce-i transformă pe cei care-o consumă în oameni lipsiţi de energie şi vitalitate, în timp ce hrana sa, hrana vie, îl făcea mai puternici, mai vioi. A fost un vegetarian strict, care era împotriva consumului de carne, peşte, ouă sau chiar produse lactate, cu excepţia laptelui de capră nepreparat. De asemenea, expertul milita, prin intermediul cărţilor sale, împotriva pâinii, zahărului, pastelor sau orezului.
Urmând dieta sa nu aveţi de ce să vă faceţi griji, întrucât pericolul de a deveni malnutriţi din cauza hranei vii este aproape inexistent. În ceea ce priveşte atitudinea sa faţă de alimentele congelate, aceasta era una de acceptare, deoarece susţine că la temperaturile respective enzimele digestive nu par să se deterioreze.

Constipaţia stă la baza tuturor nenorocirilor
În majoritatea cărţilor sale, Norman Walker a dedicat capitole întregi descrierii diferitelor organe ale corpului uman. Concluzia de bază este că un colon sănătos oglindeşte un corp sănătos. Astfel, specialistul estima că 80% dintre boli pornesc de la acest segment. „Fiecare organ, glandă sau celulă a corpului e afectată de sănătatea colonului”. Potrivit lui Walker, constipaţia stă la baza tuturor nenorocirilor. În cartea sa, „Pure and Simple Natural Weight Control”, acesta a susţinut că, dacă fecalele din colon au putrezit şi fermentat, orice element nutriţional prezent în acesta va trece în sânge ca produs poluat… De asemenea, coşurile sunt adesea cel mai important semn al prezenţei toxinelor în intestinul gros.
Ceea ce intră în organismul nostru sub formă de hrană trebuie eliberat la un moment dat, într-un fel sau altul. Însă, în situaţia în care acest lucru nu se petrece, înseamnă că stagnează în colon sub formă de toxine, ce se vor reîntoarce în corp şi vor provoca diverse boli, printre care şi cancerul. Sănătatea colonului reprezintă cheia către o viaţă energizantă.

Clisma, unealta principală pentru vindecare
Specialistul a folosit clisma timp de 50 de ani pentru a trata diverse boli. O privea ca pe cea mai simplă şi eficientă metodă de a curăţa murdăria internă din organism şi obişnuia să spună că oamenii care nu cred în eficienţa clismei au cea mai mare nevoie de ea. Deşi cei mai mulţi oameni se îngrozesc la acest gând şi simt repulsie faţă de clismă, Norman Walker arata că este singura metodă de a elimina straturile de material fecal stagnant, acumulat în intestin. Cel mai grav este că oamenii nu conştientizează acest lucru sau le este ruşine să recurgă la acest procedeu, care, într-adevăr, nu este deloc plăcut. Însă, pericolul unei operaţii sau al morţii dă oricui o motivaţie imediată pentru a pune la punct intestinul gros. Cel mai rezonabil comportament este să începeţi să folosiţi această procedură înainte de a fi puşi în faţa unor ameninţări serioase la adresa sănătăţii.
Doctorul Walker afirma că dieta perfectă nu va da rezultate mai bune decât cea mai proastă dietă atât timp cât colonul va fi blocat din cauza acumulărilor de materii reziduale nocive, iar o bună eliminare a acestora este la fel de importantă ca şi digestia corectă şi absorţia alimentelor. În acest sens, în momentul în care începeţi o astfel de cură e necesar să mestecaţi bine mâncarea, de 35-50 de ori.

Considera că produsele lactate au efect nociv

Norman Walker credea că produsele lactate au un efect nociv asupra sănătăţii umane. În plus, el a mărturisit că multe afecţiuni, printre care febra ondulantă, răceala, gripa, tulburările bronşice, tuberculoza, astmul, alergia la polen, problemele sinusurilor, pneumonia şi chiar anumite tipuri de artrită dispar o dată cu excluderea acestora din alimentaţie. Explicaţia sa era că produsele lactate generează mucus în exces, care e propice reproducţiei organismelor patogene.

- Norman Walker s-a născut în 1886, în Italia, iar sursele vehiculează cifre diferite despre vârsta la care a murit. În timp, sursele oficiale americane susţin că acesta nu ar fi trăit decât… 99 de ani, unii spun că ar fi trecut în lumea celor drepţi la 119 ani.
- Mâncaţi doar când simţiţi senzaţia de foame, dar nu mai devreme de două ore de la ultima gustare şi nu vă ridicaţi niciodată de la masă cu senzaţia de ghiftuire.