de Dana Purgaru
Odorizantele de cameră pot fi periculoase
Produsele pentru parfumarea camerei conţin adesea compuşi organici volatili (COV), ce includ substanţe chimice precum formaldehidă, derivaţi de petrol, limonen, esteri şi alcool. Potrivit oamenilor de ştiinţă din cadrul Colegiului American pentru Alergii, Astm şi Imunologie, expunerea la COV, chiar şi la un nivel acceptat ca fiind sigur pentru sănătate, poate creşte riscul apariţiei astmului bronşic la copii şi produce iritarea ochilor şi a tractului respirator, dureri de cap şi ameţeli.
Se lucrează la vaccinul împotriva cancerului la sân
Un studiu efectuat asupra unui vaccin revoluţionar oferă noi speranţe în lupta contra cancerului, după ce o femeie a fost vindecată de cancer la sân prin folosirea lui. Cercetătorii de la mai multe institute medicale din SUA, printre care Centrul pentru Studiul Cancerului, Institutul Naţional de Sănătate şi Institutul Naţional pentru Studiul Cancerului, au colaborat pentru a testa acest produs. Specialiştii spun că vaccinul miraculos ar putea fi folosit şi pentru tratarea altor cancere aflate în formă incipientă.
Ţesuturi musculare prelevate de la porci
Cercetătorii de la Universitatea din Pittsburgh au reuşit să dezvolte ţesuturi musculare umane folosind celule prelevate de la porci. Primul om care a beneficiat de un astfel de transplant a fost un soldat american, care, în ultima sa misiune din 2008, şi-a pierdut 70% din muşchiul cvadriceps, situat în partea anterioară a coapsei, lucru ce ar fi dus, în mod normal, la amputare.
Sindromul Down, depistat precoce
Oamenii de ştiinţă au dezvoltat un test de sânge ce poate identifica sindromul Down încă din timpul vieţii intrauterine. Metodele curente folosite pentru depistarea maladiei sunt asociate cu un mic risc de pierdere a sarcinii, motiv pentru care multe femei refuză testul. Noua metodă este sigură şi se presupune că va duce la creşterea numărului avorturilor, fapt ce a stârnit deja multe controverse în America.
Femeile scapă de depresie prin sport
În urma unui studiu s-a constatat că femeile care fac frecvent exerciţii fizice au un risc de apariţie a depresiei cu 20% mai scăzut, comparativ cu cele care fac mişcare doar zece minute pe zi. Cercetarea s-a bazat pe un eşantion de 50.000 de femei care au completat un chestionar la fiecare doi ani. Studiul susţine alte cercetări ce au semnalat faptul că activitatea fizică ajută la menţinerea unui organism sănătos şi, implicit, la evitarea depresiei.