Main menu

header

de Cristina Cristache

Cunoscută şi sub denumirea de tampon ecologic, cupa menstruală este o nouă invenţie adresată femeilor pentru perioada de menstruaţie. Rolul acesteia este de a înlocui clasicele absorbante cu o alternativă mult mai avantajoasă pentru sănătatea, dar şi portofelul dumneavoastră. Iată care sunt beneficiile cupei menstruale şi cum se utilizează.

Se poate întrebuinţa în siguranţă
Cupa menstruală se foloseşte întocmai precum un tampon, fiind plasată aproape de colul uterin, de unde recoltează fluxul menstrual. Aceasta se goleşte şi se clăteşte după fiecare utilizare, în funcţie de abundenţa fluxului menstrual. Chiar dacă nu sună tentant, trebuie să ştiţi că această cupă vă scapă de eventualele scurgeri pe lângă sau de mirosul neplăcut, se mulează pe pereţii vaginului, permiţând lichidului menstrual să treacă în interior fără scurgeri sau miros, nu usucă pereţii vaginali şi poate fi menţinută, fără probleme, chiar şi o noapte întreagă. Mai mult, graţie suprafeţei alunecoase, microorganismele se scurg natural, permiţând suprafeţei vaginale să rămână intactă.

Nu produce alergii
Deoarece este produsă dintr-un silicon medical de o calitate specială, cupa menstruală nu predispune la sindromul şocului toxic şi este nonalergică. În plus, nu conţine parfumuri sau geluri absorbante şi deci nu produce iritaţii, putând fi utilizată şi de femeile cu o piele sensibilă, în caz de eczeme sau de alergii.
Poate fi găsită în comerţ şi în varianta din latex sau din cauciuc natural, însă proprietăţile sale, indiferent de materialul utilizat, nu influenţează negativ flora vaginală, deoarece ea nu absoarbe, ci recoltează sângele menstrual.

Este refolosibilă
De-a lungul vieţii, o femeie foloseşte aproximativ zece mii de tampoane şi absorbante ce pot fi utilizate o singură dată. Tamponul ecologic însă poate fi refolosit de cinci sute de ori pe o perioadă de zece ani fără să fie nevoie să cumpăraţi altul. Acesta are aproximativ 5 cm lungime şi poate să colecteze 30 ml de lichid, ceea ce reprezintă a treia parte din media totală produsă la fiecare perioadă menstruală.

Economică
Mai ales datorită reutilizării ei, cupa menstruală vă ajută să economisiţi. În plus, nu este foarte scumpă, costă între 70 şi 100 de lei, în funcţie de firma producătoare, şi are o valabilitate de zece ani. Calculele arată că din aceşti bani o femeie poate achiziţiona alte metode de protecţie pentru maximum un an.
Cupa menstruală are şi scopul de a proteja mediul înconjurător, deoarece femeia nu mai foloseşte clasicele tampoane ce pot ajunge la uriaşa cantitate de câţiva metri cubi pe parcursul vieţii. Mai mult, golirea cupei se face mai rar decât înlocuirea unor tampoane absorbante ce pot avea în componenţa lor atât alcool sau parfum, cât şi clor, nociv pentru mediu.

Cum se utilizează
Staţi relaxată în picioare, pe vine sau în genunchi, îndoiţi cupa menstruală de două ori, ţineţi-o între degetul mare şi arătător într-o mână, cu marginea îndoită departe de palmă, iar cu mâna liberă puneţi marginea îndoită în vagin. Introduceţi cupa în întregime urmând unghiul vaginului. Nu este nevoie să o introduceţi adânc în vagin, deoarece muşchii o vor ţine în poziţia potrivită. Odată amplasată, strângeţi baza cupei şi rotiţi-o o dată, pentru a vă asigura că este în întregime desfăcută. Dacă tubul este prea lung şi vă incomodează, îl puteţi scurta astfel încât să vă simţiţi confortabil, dar cu atenţie, pentru a nu deteriora baza cupei.

- Este contraindicată femeilor însărcinate, celor virgine sau în cazul unor afecţiuni vaginale