Main menu

header

de Dana Purgaru

Tehnică inedită la Spitalul Marie Curie

O nouă metodă, numită „cool brain”, adică răcirea controlată a creierului, ar putea salva în curând sute de nou-născuţi care se sufocă la naştere. Din toată Europa de Est, această tehnică revoluţionară este pusă în practică doar la Spitalul Marie Curie din Bucureşti şi a salvat deja viaţa unei fetiţe aduse de la maternitatea din Moreni.

Vaccinarea, indicată după-amiaza

Vaccinarea copiilor după-amiaza aduce mai multe beneficii, susţin cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco, SUA. Injectarea după ora 13:30 îi ajută pe micuţi să doarmă mai mult în următoarele 24 de ore şi să răspundă mai bine la tratament. În plus, medicii susţin că ar trebui luată în considerare evitarea medicamentelor împotriva febrei ce apare după vaccinare, pentru ca sistemul imunitar să lupte singur.

Ştiinţa ne aduce o memorie „brici“

Studii neurologice efectuate pe şoareci au dus la descoperirea unei molecule a cărei suprimare permite dezvoltarea uimitoare a memoriei. Deşi va mai dura până când cercetarea ar putea fi efectuată şi pe oameni, neurologii speră să poată găsi, pe baza acestor rezultate, un remediu pentru maladia Alzheimer. Totodată, unii specialişti se tem că un astfel de medicament ar putea stimula memoria la nivel suprauman.

Glicemia mare ne face mai bătrâni

Cercetătorii au descoperit de curând că faţa persoanelor care prezintă un nivel ridicat al glicemiei îmbătrâneşte mai repede. Se ştia până acum că un nivel mare al glucozei în sânge, ce poate creşte ca rezultat al unei diete nesănătoase sau al lipsei de activitate fizică, provoacă numeroase afecţiuni. Noul studiu însă dezvăluie în premieră faptul că un nivel ridicat al glicemiei conduce şi la o îmbătrânire accelerată.

Infoline pentru bolnavii de SIDA

(de Cătălina Tăgârţă) Asociaţia Română Anti SIDA (ARAS) vine la acest final de an cu o nouă campanie: „Decizii”. Scopul acesteia sunt informarea şi sensibilizarea persoanelor care au HIV, dar şi a celor care au nevoie de informaţii. Pentru detalii despre această boală, tratament, suport social, drepturi sau responsabilităţi se poate apela la telefonul gratuit 0800.800.033.