Main menu

header

de Cristina Cristache

- Se lucrează la pilula ce ne va ajuta să trecem mai uşor peste unele evenimente

Momentele supărătoare, a căror amintire provoacă stări de rău, vor putea fi eliminate din memoria oamenilor cu ajutorul unei „pilule-minune”. Medicamentul ar putea fi dezvoltat în următorii zece ani şi se datorează descoperirilor făcute de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester. Aceştia au decriptat procesele prin care creierul face faţă stresului, fapt ce constituie un pas uriaş către realizarea pastilei-minune.

Ideală pentru persoanele cu traume psihice
Pilula se va adresa, în special, persoanelor cu fobii şi celor care au avut accidente grave, iar la baza concretizării ei stă o proteină produsă de creier pentru a face faţă mai bine stresului: lipocalin-2. Oamenii de ştiinţă încearcă să afle acum dacă amplificarea nivelului acestei proteine va duce la estomparea amintirilor dureroase. „Unele evenimente foarte stresante ar trebui uitate cât mai repede, altfel pot duce la anxietate. Este o luptă constantă în creierul nostru pentru menţinerea unui echilibru corect între ce trebuie să ne amintim şi ce ar fi mai bine să uităm”, a explicat doctorul Robert Pawlak, citat de Daily Mail.

O nouă cale în tratarea depresiei
Doctorul Robert Pawlak a declarat că problemele psihologice şi mintale legate de stres sunt comune şi afectează 30% din locuitorii planetei, de aceea pastila care ne ajută să uităm ar putea reprezenta un bun tratament pentru acest segment de populaţie. Cercetările arată că cei care reuşesc să nu intre în panică în momentele critice au mai puţine amintiri negative. Totuşi, subiectul este unul controversat, deoarece unii oameni de ştiinţă critică intenţia de a şterge experienţele dureroase.

S-ar putea rezolva şi problema fobiilor
Potrivit unei cercetări publicate în SUA, creierul uman este dotat cu un mecanism ce permite ştergerea voluntară a amintirilor traumatizante. „Am demonstrat în acest studiu că indivizii au capacitatea să înveţe să-şi suprime selectiv amintirile neplăcute din memorie”, a explicat Brendan Depue, unul dintre autorii studiului. Echipa speră ca această descoperire, precum şi cercetările viitoare să conducă la crearea de noi medicamente care să permită tratarea problemelor emoţionale precum fobiile, comportamentele obsesive sau stările de stres provocate de o experienţă traumatizantă.

Vreţi să nu mai suferiţi? Dormiţi!
Cercetările recente arată că visele ne pot ajuta să scăpăm de amintirile neplăcute şi să fim mai puţin afectaţi de evenimentele traumatizante. Conform studiului realizat de Universitatea din Berkeley, există o legătură clară între funcţia creierului de a controla emoţiile şi mai ales dacă luăm în calcul asocierea între tulburările afective şi cele de somn. Ştiinţific, atunci când visăm, anumiţi neurotransmiţători implicaţi în procesul apariţiei stresului sunt suprimaţi şi tot atunci se activează anumite zone din amigdală care sunt responsabile de codarea unor evenimente importante, scăzând intensitatea emoţională a experienţelor trăite. Visul de peste noapte ne poate linişti temerile, de aceea persoanele la care, din anumite motive, aceste procese nu au loc devin anxioase şi hiperactive, având tendinţa să fie extrem de afectate de anumite amintiri.

Hipnoza ajută
Unii oameni pot uita o amintire prin intermediul unei sugestii hipnotice - efect cunoscut sub numele de amnezie post-hipnotică. Neurocercetătorul Yadin Dudai, de la Institutul de Ştiinţă Weizmann din Israel, a iniţiat un studiu în care a pus subiecţii să vizioneze un film cu o femeie care îşi făcea rutina zilnică. După o săptămână, voluntarii s-au supus hipnozei şi le-a fost sugerat să uite acţiunea fimului până în momentul în care li se spunea: „Acum poţi să-ţi aminteşti tot”. Hipnoza a declanşat reprimarea amintirilor, iar testele au demonstrat că prin hipnoză uitaseră jumătate din film şi tot prin hipnoză au reuşit apoi să îşi reamintească.

Ponturi

- Doctorii olandezi au descoperit că unele medicamente folosite în tratamentul bolilor de inimă ar putea estompa amintirile negative
- Vârstnicii uită mai repede şi văd trecutul „roz”
- Propanololul, fratele mai mare al alcoolului, împiedică „sedimentarea” amintirilor în memorie