Main menu

header

de Dana Purgaru

Adio dureri la dentist!

Inginerii de la Universitatea din Missouri, SUA, au inventat periuţa plasmatică, pentru a ajuta la o mai bună îngrijire dentară. Aceasta este, de fapt, un instrument stomatologic ce va putea curăţa cariile şi va permite repararea dintelui în doar 30 de secunde, iar avantajul principal este că pacienţii vor scăpa de dureri. În plus, materialul utilizat pentru plombă va fi cu până la 60% mai durabil decât cel tradiţional, prelungind durata de viaţă a dintelui.

Hrană puţină, memorie mai bună

Un studiu efectuat de cercetătorii italieni subliniază că, dacă mâncăm mai puţin, avem toate şansele să ne îmbunătăţim memoria. Responsabilă pentru acest lucru este o proteină, numită CREB1, cunoscută pentru importanţa sa în procesul de învăţare. Astfel, s-a observat că scăderea aportului caloric cu aproximativ 600 de calorii/zi amplifică capacitatea de învăţare, sporeşte nivelul de proteine produse de creier şi, în plus, menţine inima sănătoasă prin reducerea numărului de radicali liberi.

Intră în teste vaccinul anti-HIV

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Western Ontario, Canada, au dezvoltat un vaccin, numit SAV001, ce are la bază un virus mort, modificat genetic, pentru a salva vieţile a milioane de oameni din toată lumea, prin prevenirea infectării cu HIV. Deşi până acum au mai existat trei testări clinice pentru combaterea HIV, toate au utilizat virusuri vii. Acum, este pentru prima dată când experţii adoptă utilizarea unui virus mort în lupta împotriva SIDA.

A fost inventat „laserul uman“

Seon-Hyun Yun şi Malte Galther, doi fizicieni din cadrul Massachusetts General Hospital din SUA, au lucrat timp de patru ani pentru definitivarea unei celule umane cu proprietăţi asemănătoare laserului. Aceasta, numită Biolaser, va putea fi folosită la activarea unor medicamente anticancer, în cadrul aşa-numitei terapii fotodinamice - medicii vor injecta compuşi sensibili la lumină în fluxul sangvin al pacienţilor, pentru a ajunge direct la celulele tumorale, activând apoi aceşti compuşi cu ajutorul luminii.

„Nasul electronic“ va depista tuberculoza

Un aparat similar alcoolmetrelor folosite de poliţie va ajuta la detectarea tuberculozei şi chiar a cancerului pulmonar. Aparatul, denumit „nas electronic”, este realizat de un grup de cercetători indieni. Metoda va fi una neinvazivă, necostisitoare şi uşor de utilizat, fără a mai fi nevoie de multiple vizite la clinici. Aparatul ar putea fi gata pentru producţia în serie în 2013.