Main menu

header

de Dana Purgaru

Hormonul care ne va slăbi

Cercetătorii americani au conceput un nou medicament ce permite tratarea unui număr mare de afecţiuni provocate de obezitate fără a mai fi nevoie ca pacienţii să facă sport. Noul tratament se bazează pe un hormon existent în celulele muşchiului, numit irisin, ce are un puternic efect asupra ţesutului adipos, amplificând consumul de energie şi controlând nivelul glicemiei. Totuşi, hormonul nu poate înlocui activitatea fizică, deoarece acesta nu determină creşterea musculaturii.

Antiperspirantele, posibilă cauză a cancerului de sân

Un nou studiu efectuat în Marea Britanie a analizat 160 de probe de ţesut mamar, prelevate de la 40 de paciente care au suferit mastectomii. În 99% dintre probe au fost găsite urme de parabeni, o clasă de chimicale ce se regăseşte în antiperspirante, dar şi în conservanţi pentru şampoane, cosmetice, produse farmaceutice, chiar şi alimente. Deocamdată nu s-a emis o concluzie clară potrivit căreia parabenii ar determina apariţia cancerului de sân.

S-a descoperit o genă ce luptă cu tumorile de colon

Oamenii de ştiinţă elveţieni au descoperit o genă ce luptă împotriva cancerului de colon. Aceasta poate fi activată cu ajutorul medicamentelor antiinflamatoare, precum aspirina, şi forţează celulele maligne să devină benigne. Cercetările epidemiologice au arătat că folosirea regulată a antiinflamatoarelor nonsteroidale reduce semnificativ riscul de a dezvolta tumori canceroase, însă au urmări negative, precum ulcerul. Acum, oamenii de ştiinţă încearcă să elimine efectele secundare.

Tuberculoza devine rezistentă la antibiotice?

Cercetătorii indieni atrag atenţia asupra descoperirii unei noi tulpini de tuberculoză (TDR-TB) rezistentă la tratamentul cu orice fel de antibiotice. Pe lângă faptul că boala provocată nu poate fi tratată, există riscul pierderii controlului răspândirii ei în cadrul unei populaţii umane extrem de dense şi aglomerate cum este cea din India şi, poate, chiar la nivel mondial. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut deja primii paşi pentru a încerca să contracareze o posibilă epidemie cu repercusiuni greu de anticipat.

Medicamente anticancer mamar

(de Cătălina Tăgârţă) Medicamentele ce previn apariţia cancerului mamar au fost deja aprobate în Statele Unite ale Americii, iar în curând ar putea fi folosite şi în Marea Britanie, unde sunt diagnosticate anual peste 46.000 de femei cu această afecţiune. Tamoxifenul şi raloxifenul sunt recomandate preventiv în special femeilor care prezintă un risc mai mare de 4% de a dezvolta cancer de sân în următorii zece ani.