Main menu

header

de Gabriela Niculescu

Considerate deseori o problemă care va trece de la sine, unghiile încarnate pot cauza un mare disconfort şi dureri cumplite în timpul mersului dacă nu sunt tratate corespunzător. Unghia încarnată reprezintă o problemă de sănătate des întâlnită, cauzată în principal de creşterea părţilor laterale ale unghiei în ţesuturile din jurul ei, provocând, de cele mai multe ori, pe lângă dureri, inflamaţii şi infecţii microbiene. Este frecvent întâlnită la nivelul unghiilor de la picioare, în special cele de la degetele mari, deoarece piciorul este cel care suferă tot felul de traume, pornind de la încălţămintea inadecvată până la tăierea incorectă a unghiei.

Încălţămintea incomodă şi pedichiura agresivă, principalii factori cauzatori
Cele mai comune cauze care duc la apariţia unghiilor încarnate, pe lângă factorii genetici în care se moşteneşte o hipercurbură a unghiilor, sunt încălţămintea incomodă şi prea strâmtă, care nu lasă piciorul să respire, pedichiura agresivă (unghiile sunt tăiate în mod greşit, astfel rotunjindu-se colţurile) ce permite pielii din jur să se suprapună suprafeţei unghiei, transpiraţia în exces, care poate favoriza apariţia infecţiilor şi modificările osoase, care schimbă poziţia degetelor, respectiv a unghiilor, ale căror margini vor fi curbate către interior.
Este important să ştiţi cum evoluează această „afecţiune”, unghia încarnată, şi trebuie să fiţi atenţi la cele trei etape. În prima fază, pielea din jurul unghiei se înroşeşte şi apare durerea, manifestată iniţial la atingere sau la mers. În a doua fază, unghia se infectează, iar pielea din marginile laterale se umflă peste marginea unghiei. Ultima fază presupune infectarea pielii, cu apariţia sângerărilor.

Duce la complicaţii grave
Netratate la timp şi corespunzător, infecţiile se pot extinde la nivelul ţesuturilor subcutanate, acest lucru luând amploare în cazul persoanelor care suferă de diabet şi probleme circulatorii. În acelaşi timp, poate lua naştere o tumoretă cutanată benignă, cunoscută şi sub denumirea de granulom piogenic. Aceasta are aspectul unei leziuni supraînălţate, roşie-zmeurie, care sângerează la cel mai mic contact, fiind separată total de pielea normală printr-un şanţ. În momentul în care se cronicizează, poate apărea fenomenul de hipertrofie de burelet lateral sau, în termeni uzuali, îngroşarea excesivă a pielii din jurul unghiei. Diagnosticul se stabileşte printr-o vizită la medicul dermatolog.

Intervenţia chirurgicală, singura soluţie
De cele mai multe ori, pacienţii se prezintă la medicul dermatolog abia atunci când situaţia devine dificilă şi singura soluţie de a scăpa de neplăcerile unghiei încarnate rămâne metoda chirurgicală. Aceasta constă în îndepărtarea porţiunilor de unghie crescută în carne, după care se aplică o substanţă acidă (cu proprietăţi hemostatice şi antiseptice) la rădăcina unghiei, cu scopul stopării creşterii în carne a porţiunii respective de unghie. Intervenţia nu este dureroasă, deoarece se lucrează sub anestezie locală la baza degetului, iar pacientul nu necesită internare, putându-şi relua activitatea zilnică. Avantajul acestei practici este că nu necesită eliminarea integrală a unghiei, iar aspectul estetic nu suferă modificări majore. De asemenea, se mai poate practica o excizie chirurgicală la rădăcina unghiei, însă această procedură este incomodă pentru pacient, fiind necesare puncte de sutură, precum şi o perioadă mai lungă de recuperare.
O metodă de prevenţie şi tratament al unghiei încarnate constă în aplicarea unor sârmuliţe speciale pe unghia afectată, funcţionând după un principiu asemănător cu al aparatului dentar, fixând şi corectând direcţia de creştere a unghiei. Această metodă este recomandată în special persoanelor care suferă de diabet.

Sfaturi!

- tăiaţi în mod corect unghiile de la picioare. Acestea se taie drept, lăsând colţul liber deasupra pielii piciorului;
- purtaţi încălţăminte comodă, evitând umiditatea, ce reprezintă un mediu prielnic multiplicării bacteriilor şi infecţiilor;
- faceţi des băi călduţe cu apă şi bicarbonat (opreşte înmulţirea bacteriilor);
- pansaţi zona, dacă a fost deja afectată, cu o soluţie de apă oxigenată, iod sau dezinfectant.

De reţinut! În cazul diabeticilor, unde intervenţiile chirurgicale sunt de evitat, se pot folosi sârmuliţe speciale, corectoare a direcţiei de creştere a unghiei.