de Cristina Cristache
Un studiu recent, realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Sud din California, SUA, în parteneriat cu Universitatea din Toronto, Canada, evidenţiază faptul că o poziţie corectă a corpului ajută la îmbunătăţirea stării psihice şi afective, dar şi la scăderea sensibilităţii la durere. „Statul strâmb” cauzează şi agravează durerile de spate, deteriorează coloana vertebrală şi poate deveni chiar o „a doua noastră natură”.
Postură dominantă versus postură arcuită
Pentru a demonstra cât de mult ne influenţează poziţia spatelui starea de bine, echipa de cercetători a selecţionat 89 de voluntari, cărora le-a cerut să adopte două posturi: cea dominantă cu spate drept, piept scos în faţă, bărbie ridicată şi cea de supunere cu spate arcuit, trunchi aplecat înainte, umeri lăsaţi, bărbie aplecată. Apoi, participanţilor la studiu le-a fost aplicat un stimul dureros provocat de o manşetă de presiune.
Rezultatul a arătat că cei cu o poziţie dominantă au rezistat mai bine la durere. Ei se simt mai puternici, mai stăpâni pe situaţie şi reuşesc să facă faţă cu brio momentelor stresante cum ar fi pierderea unei persoane dragi sau un eşec în dragoste. Una dintre explicaţiile referitoare la acest tip de autocontrol, produs de postura corectă a corpului, ar fi atingerea unor concentraţii mai mari de testosteron, ce determină o toleranţă crescută a durerii şi o scădere a nivelurilor de hidrocortizon, hormonul stresului.
Corectarea presupune voinţă şi autocontrol
Ştim că poziţia defectuoasă a coloanei poate fi cauzată de statul incorect în scaunul de la birou, de nenumăratele ore petrecute în faţa calculatorului, de condus, de statul în picioare pentru perioade lungi sau chiar de dormitul în posturi nesănătoase. Din fericire, această situaţie se poate schimba prin voinţa fiecăruia de a-şi corecta permanent postura. A fi conştient de poziţia ta, dar şi de momentele şi cauzele apariţiei durerii, reprezintă un pas important spre a avea un spate sănătos.
Schimbaţi-vă des poziţia
Când staţi prea mult la birou, ridicaţi-vă şi mergeţi. Pentru a avea o poziţie relaxată şi totuşi dreaptă, schimbaţi-vă postura frecvent. Ridicaţi-vă de pe scaun, întindeţi-vă şi încercaţi să alocaţi câte două minute la o jumătate de oră, pentru mişcare uşoară şi mers. Staţi drepţi şi pe scaun, şi în picioare. Distribuiţi greutatea în mod egal pe faţă, spate şi pe părţile laterale. De asemenea, fiţi conştienţi de felul în care şedeţi şi încercaţi să evitaţi poziţiile neechilibrate, cum ar fi încrucişatul picioarelor, sprijinitul pe o singură parte, cocoşatul sau balansarea capului.
Pe măsură ce mergeţi, încercaţi să vă ridicaţi capul până când ajungeţi să priviţi drept înainte. Împingeţi umerii înapoi şi îndreptaţi coloana vertebrală, astfel încât spatele să fie drept, dar nu rigid. Pe măsură ce executaţi acest exerciţiu vă veţi simţi mai energici şi mai încrezători.
Investiţie minimă pentru sănatate maximă. Achiziţionaţi scaune de birou ergonomice sau cu spătar reglabil, o pernă mică sau un prosop pentru ceafă, un suport pentru zona lombară şi unul pentru picioare, purtaţi numai rucsacuri sau genţi care sunt gândite să minimalizeze tensiunea în spate şi aşezaţi monitorul calculatorului la nivelul ochilor, pentru a evita aplecarea în faţă a capului. Evitaţi pantofii cu toc, pentru că pot afecta centrul de greutate şi pot schimba poziţia naturală a corpului.
Faceţi cât mai multe exerciţii
Staţi cu picioarele drepte pe podea, în linie dreaptă cu umerii, întindeţi ambele braţe către stânga, astfel încât corpul să vă urmeze umerii, relaxaţi-vă şi repetaţi exerciţiul şi în sens invers. Ridicaţi ambele braţe spre tavan şi întindeţi-vă până ajungeţi să staţi pe vârfuri. Mişcaţi apoi capul încet spre stânga şi ţineţi-l aşa pentru câteva secunde. Răsuciţi capul înainte uitându-vă spre zona pieptului, până când ajungeţi în partea dreaptă a corpului. Nu faceţi mişcări bruşte şi repetaţi de câteva ori, până când vă simţiţi muşchii relaxaţi. În general, exerciţiile sunt contraindicate doar în cazul fracturilor, în rest sunt mereu binevenite.
Pont! Când umerii sunt drepţi, abdomenul se contractă, conferind o siluetă suplă.
- Postura defectuoasă este o cauză a oboselii.