Main menu

header

de Dana Purgaru

Premieră: trei membre transplantate la un pacient

Într-un spital din Turcia a fost realizată, pentru prima dată în lume, operaţia de ataşare a trei membre - două braţe şi un picior, provenite de la un donator. Pacientul, Atilla Kavdir, în vârstă de 34 de ani, şi-a pierdut cele trei membre la vârsta de 11 ani, când a fost electrocutat. Intervenţia a durat 12 ore.

Va fi creat primul testicul artificial

Cercetătorii americani lucrează la un ambiţios proiect care are ca scop crearea primului testicul artificial capabil să producă spermă. Conform dr. Rick Paulson, din cadrul Universităţii Southern California, succesul echipei de medici va ajuta nu doar bărbaţii infertili, dar şi pe cei care şi-au pierdut testiculele în diverse accidente sau suferă de cancer testicular.

Statinele pot declanşa diabetul la femei

Femeile aflate la menopauză care iau statine - medicamente contra colesterolului, precum Lipitor şi Crestor - prezintă un risc crescut de declanşare a diabetului, potrivit unui studiu recent. În cadrul cercetării a fost folosit un eşantion de 153.840 de femei care nu sufereau de diabet, a căror vârstă medie era de 63 de ani. Rezultatele au relevat apariţia a 10.242 de cazuri noi de diabet la femeile care iau anumite statine.

Capacitatea cognitivă scade mai devreme

Capacitatea cognitivă începe să scadă după vârsta de 45 de ani, nu după 60, cum se credea iniţial, potrivit unui studiu recent. Cercetarea a fost realizată pe 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei monitorizaţi timp de zece ani. Ţinând cont de nivelul speranţei de viaţă, care este în continuă creştere, cercetătorii speră să găsească o cale prin care să stopeze acest proces.

Consumul de carne roşie conduce la atac cerebral

Persoanele care consumă multă carne roşie prezintă un risc mai mare de a suferi un atac cerebral decât cele care mănâncă frecvent carne de pui, de curcan şi de peşte. Aceasta este concluzia a două studii vaste, conduse de dr. Frank Hu, profesor la Şcoala de Sănătate Publică Harvard, ce au urmărit starea de sănătate a mii de bărbaţi şi femei de la vârsta mijlocie până la moarte. Persoanele care au renunţat, în medie, la o porţie de carne roşie pe zi, obţinându-şi proteinele dintr-o porţie de carne de pui sau curcan, şi-au redus riscul de atac cerebral cu 27%.