Main menu

header

de Cristina Cristache

Galaţi a devenit primul oraş din ţară care are defibrilatoare semiautomate stradale (pornesc în momentul în care detectează fibrilaţia). Acestea au fost montate săptămâna trecută, iar pentru ducerea la bun sfârşit a acestui proiect au participat Consiliul Judeţean Galaţi, Consiliul Local al municipiului Galaţi, Asociaţia SMURD Galaţi, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, ISU Galaţi, Romanian Rescue Asociation şi Consiliul Naţional Român de Resuscitare. Iniţiatorii programului au anunţat că sunt deja funcţionale cinci dintre cele şapte aparate care pot salva vieţile cardiacilor gălăţeni, şi nu numai.

Investiţia a costat 14.000 de euro
Cele şapte aparate de defibrilare semiautomate au fost amplasate în zonele cele mai intens circulate din oraşul Galaţi, precum Piaţa Centrală, Tribunalul Galaţi, Gara CFR, Trecere BAC şi Facultatea de Mecanică. Cel de-al şaselea defibrilator va fi montat în sezonul cald la Plaja Dunărea, în timp ce al şaptelea aparat urmează să fie montat în zona sediului central al Consiliului Judeţean Galaţi, zonă în care se află mai multe instituţii. Valoarea celor şapte defibrilatoare stradale se ridică la aproximativ 14.000 de euro, iar montarea lor s-a făcut în dulapuri speciale prinse în perete, dar şi cu fixare pe sol.

În curând, şi în unităţi publice
„Sunt primele şapte aparate de defibrilare semiautomate publice, programul nostru fiind unul ambiţios, ce va continua şi anul viitor. Consiliul Judeţean Galaţi a sprijinit Asociaţia SMURD şi, alături de ISU şi de Serviciul Judeţean de Ambulanţă, va continua proiectul de montare a acestor aparate şi în alte zone”, a declarat Eugen Chebac. Iniţiatorii demersului recomandă băncilor şi societăţilor comerciale să se alăture demersului, chiar dacă valoarea achiziţionării şi instalării defibrilatoarelor trebuie suportată din bugetul propriu.

Gălăţenii au fost instruiţi pentru a spori utilitatea aparatelor
În ultima parte a anului trecut, promotorii programului au demarat un proces de training prin demonstraţie publică. Reprezentanţii SMURD şi ISU Galaţi au oferit lecţii gratuite cetăţenilor care au trecut prin centrul oraşului, targetul fiind de aproximativ 5.000-6.000 de persoane. În anii următori, proiectul de montare a defibrilatoarelor stradale va continua, ajungându-se astfel la câteva zeci de aparate amplasate în diverse locuri.

Şi alte judeţe se pregătesc să urmeze modelul CJ Galaţi
Primarul Iaşiului, Gheorghe Nichita, a declarat într-o conferinţă de presă că, împreună cu reprezentanţii SMURD Iaşi, a demarat un studiu în baza căruia să se stabilească în ce zone sunt necesare defibrilatoare externe automate. Aparatura, susţine conf. univ. dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul SMURD Iaşi, va fi folosită pentru acordarea primului ajutor până la sosirea echipajelor medicale. Defibrilatoarele vor putea fi folosite atât de poliţişti şi jandarmi, cât şi de simpli cetăţeni care au urmat un curs de specialitate.
Mai mult, aceste aparate emit un semnal acustic în momentul deschiderii şi avertizează în acelaşi timp unitatea SMURD.

Ce sunt fibrilaţiile?

Fibrilaţiile sunt manifestate prin tremurături dezordonate ale fibrelor muşchiului cardiac. În funcţie de intensitatea bătăilor, bolnavul le percepe sub formă de palpitaţii, uneori cu dureri în piept, înţepături, însoţite de ameţeli, oboseală şi, mai rar, blocaje respiratorii. Motivele sunt nenumărate, de la balonare, consum de cafea şi tutun până la menopauză, anemie, tulburări endocrine şi boli cardiace sau circulatorii severe.
Dr. Romeo Smarandache, medic chirurg la Spitalul de Urgenţă Floreasca, ne-a declarat ce trebuie făcut în cazul în care ne întâlnim cu această situaţie: „În primul rând, trebuie să facem diferenţa dintre fibrilaţia atrială şi fibrilaţia ventriculară. În primul caz, riscul nu este extrem de ridicat, cum este în cel de-al doilea. Din punctul meu de vedere, aparatele nu trebuie folosite de oricine, deoarece diagnosticul de fibrilaţie se pune în urma unui examen EKG şi nu ştiu dacă aceste aparate pot pune un diagnostic. Această investigaţie trebuie interpretată de un medic specialist şi chiar nu cred că oricine poate pune acest diagnostic. Un om care întâlneşte un astfel de bolnav trebuie să apeleze sistemul de urgenţă. Aceste defibrilatoare sunt însă indicate atunci când bolnavul face un atac de cord în urma unei fibrilaţii ventriculare”.
Anumite plante acţionează în mai multe direcţii, influenţând atât ritmul cardiac, cât şi vasodilataţia arterelor şi a venelor, cu rol în reglarea circulaţiei periferice, alungând fibrilaţia. Una dintre acestea este talpa-gâştei, ce calmează inima. Păducelul vă scapă de tulburările de ritm cardiac, elimină palpitaţiile şi accesele de tahicardie paroxistică. Şi unguraşul reglează ritmul cardiac. Degeţelul roşu are acţiune cardiotonică, indicată în fibrilaţie şi insuficienţă cardiacă. Se recomandă tinctură glicero-alcoolică din care se iau câte zece picături pe zi, timp de trei zile, urmate de un regim de întreţinere cu patru picături pe zi.

Pont! În fibrilaţie se va face un masaj uşor pe globii ochilor, cu pleoapele închise, în timp ce bolnavul va respira profund.

- În caz de leşin trebuie făcute respiraţie gură la gură şi masaj cardiac. După ce îşi revine, bolnavul va sta în pat şi va primi un pahar cu apă îndulcită, luată prin înghiţituri rare. Pentru prevenirea viitoarelor crize e bine să consume usturoi, spanac, păstârnac, cartofi noi, dovlecei, dovleac, coacăze negre, prune, banane şi smochine.