Main menu

header

11-07-1de Cătălina Tăgârţă

Specialiştii atrag un nou semnal de alarmă: E-urile vă pot îmbolnăvi şi îngreuna viaţa. Deşi nu au efecte imediate, acestea se pot face vinovate de anumite simptome. Profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi (foto), directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne-a spus că glutamatul monosodic, de exemplu, poate provoca stări de greaţă, ameţeală, cefalee, însă acestea se văd în timp, iar tot peste o perioadă mai mare de consum regulat pot apărea şi afecţiuni mai grave.

Mai periculoase în combinaţie cu alcoolul
Chiar dacă studiile arată că un anume E nu-i nociv folosit în anumite doze, combinat cu alte substanţe, el poate deveni periculos. „Interacţiunea E-urilor cu componentele alimentare, cu alcoolul, fumatul şi contaminanţii din alimente - de exemplu metil mercur - nu este deloc una benefică pentru organism. În plus, unele E-uri sunt în acelaşi timp şi contaminanţi, cum ar fi nitraţii şi nitriţii, ce pot «îmbolnăvi», de exemplu, apa sau legumele. Din categoria acestora amintim: E 249 (nitrit de potasiu), E 250 (nitrit de sodiu), E 251 (nitrat de sodiu), E 252 (nitrat de potasiu)”, ne-a spus Gheorghe Mencinicopschi.

„Nitriţii şi nitraţii declanşează hipertensiunea precoce”
Contaminarea apei cu nitriţi şi nitraţi e ceva nedorit, aceştia trec din mediul contaminat îndeosebi în produsele cu frunze, cum ar fi morcovii, pătrunjelul şi aşa mai departe. „Apa, în special cea din provincie, unde fiecare are fântâna lui, poate fi contaminată cu nitraţi, ce sunt periculoşi pentru sugari şi copiii mici, deoarece blochează hemoglobina să transporte oxigen şi o transformă în methemoglobină, care reduce capacitatea de transportare a oxigenului, creând stări de hipoxie celulară, pot apărea cefalee şi cianoze (n.r. - învineţirea pielii), ce-i poate chiar omorî. În plus, nitriţii şi nitraţii declanşează hipertensiunea precoce, alergii şi urticarie persoanelor sensibile, dar şi afecţiuni ale glandei tiroide, perturbând metabolismul iodului”, a mai adăugat specialistul.

„Coloranţii chimici de sinteză azoici au efect nociv”
E-urile folosite cu efect de conservare, adică introduse de noi în alimente - în mod intenţionat - dar şi poluarea, mediul înconjurător, legumele şi fructele crescute sub exces de îngrăşământ chimic şi urina animalelor au efecte groaznice asupra oamenilor. „Coloranţii chimici de sinteză azoici pot avea efect cancerigen. E vorba despre E 102 (tartrazină), E 104 (galben de chimolin), E 110 (galben portocaliu), E 122 (azorubină) - care se pune până şi în lichioruri şi maioneze. Apoi, mai este E 123 (amarant, colorant roşu), E 124 (roşu ponceau 4R), E 127 (eritrozina) sau E 128 (roşu 2 G), care a fost interzis de UE din 2007, deoarece e considerat cancerigen. E 129 (roşu alura) pus în sucul de grepfrut, E 131 (albastru patent), E 132 (indigotină), E 133 (albastru briliant) sau E 142 (verde S). Nu sunt azoici familia lui E 150 (caramelul simplu până la cel sulfit de sodiu amoniacal) până la familia glucidelor, suspectate că sunt cancerigene”, a mai spus specialistul. Tot azoici mai sunt E 151 (negru briliant), E 154 (brun), E 155 (brun maro). Conservanţii chimici de sinteză nu sunt utilizaţi doar în alimente, ci şi în cosmetice. „E 215 (parabeni) e folosit şi la obţinerea săpunului sau deodorantelor, iar E 216 (nipasol) şi E 218 (nipadin), ambele, sunt folosite în prepararea medicamentelor şi alimentelor. Pentru că sunt extrem de periculoase, ele au fost deja interzise în Franţa la colorarea medicamentelor, însă la noi încă nu”, a mai spus Mencinicopschi.

„Bifenilul duce şi la îngrăşare excesivă”
Mai trebuie amintită pe lista „aşa nu” familia lui E 220 (sulfiţi), respectiv E 221, E 222, E 223, E 224, E 226, E 227, E 228. „Şi E 230 (bifenilul) a fost interzis în UE din 2004. Acesta era şi este încă utilizat în multe ţări ca şi conservant artificial pentru coaja citricelor. Astfel, coaja portocalelor, lămâilor şi aşa mai departe, care sunt unse cu acest E, are capacitatea de a rezista chiar şi luni sau ani pe rafturi fără să mucegăiască. Deşi e dată iniţial doar pe coajă, s-a descoperit că substanţa periculoasă, care e solubilă în uleiurile esenţiale din coajă şi nu se poate îndepărta nici prin spălarea fructelor, se răspândeşte rapid şi în interiorul pulpei în momentul în care fructul este desfăcut. Problema este că în afara UE nu s-a interzis utilizarea lui E 230, iar pentru că nimeni nu face proba fructelor la intrarea în ţară, asta înseamnă că marfa adusă din afara UE poate ajunge lejer pe rafturi cu tot cu E 230. Problema este că acest E poate produce tulburări ale echilibrului hormonal, duce la apariţia obezităţii chiar şi fără să se consume alimente, iar obezitatea e considerată ca fiind cea mai răspândită boală cronică de nutriţie, care generează la rândul ei altele, de exemplu diabet de tip II, tensiune artrială etc. În schimb, coaja de la citrice care nu conţine acest E este foarte sănătoasă”, a subliniat specialistul în alimentaţie.

„Endulcoranţii fac alimentele să devină un fel de droguri”
Edulcoranţii sunt îndulcitori intenşi de sinteză. Dintre aceştia vom aminti E 950 (acesulfam K şi sărurile lui), E 951 (aspartam), E 952 (acid ciclamic şi sărurile lui) şi E 954 (zaharina şi sărurile ei) sau E 955 (sucraloza). „Endulcoranţii întăresc gustul şi aroma, sunt agenţi de sapiditate. Aici voi da exemplu pe E 621 (glutamat monosodic MSG), care e un potenţiator artificial de aromă şi se găseşte într-o gamă largă de alimente - salamuri, chipsuri - se transformă în excitotoxine, devin neurotoxice, stimulează pofta de mâncare şi fac alimentele să devină un fel de droguri, pe care oamenii şi le doresc mereu, întrucât ele devin mai gustoase decât în mod normal”, a mai spus Gheorghe Mencinicopschi.
Atenţie şi la acidul guanilic (E 626), la inozinaţi (acidul inozinic) sau la sărurile de sodiu, pe care le consumăm fără să conştientizăm! „2,5 grame de sodiu/zi este echivalentul a 5-6 grame de sare, însă cum fiecare produs conţine şi el sare ajungem să mâncăm între 20 şi 25 de grame de sare pe zi. Aşa se face că devenim cărăuşi ascunşi de sodiu, ce duce la apariţia hipertensiunii arteriale precoce, care începe să afecteze persoane de vârste din ce în ce mai mici”, a mai spus Mencinicopschi.

Scad fertilitatea

Suntem printre primele zece state care vor dispărea de pe glob în următoarea perioadă şi antepenultimul loc la speranţa de viaţă în UE, potrivit celui mai recent calendar al evoluţiei populaţiei pe glob, realizat de ONU. „Acest lucru e posibil din cauza natalităţii, întrucât E-urile au influenţă în creşterea infertilităţii. Bisfenolul A din peturi şi din ustensilele de unică folosinţă din polistiren eliberează stiren, ce duce la scăderea natalităţii prin infertilitate. În plus, dau şi cancer de sân, testicule, iar fertilitatea la bărbaţi scade. Faţă de anii ’60, fertilitatea la bărbaţi a scăzut cu 75% în Anglia şi Germania, după cum arată studiile. La noi nu s-au făcut cercetări, dar se poate vedea cu ochiul liber. Intenţia nu e să speriem, ci să-i trezim pe oameni la o realitate mai puţin palpabilă”, a încheiat specialistul.

„E important să citiţi etichetele, iar dacă nu înţelegeţi ce scrie, cu atât mai mult lăsaţi produsul pe raft, documentaţi-vă şi dacă vă convine ce înseamnă respectivele E-uri apoi reveniţi şi-l cumpăraţi în cunoştinţă de cauză” (Gheorghe Mencinicopschi)