de Dana Purgaru
Teflonul afectează sistemul imunitar
Compuşii perfluoraţi, precum teflonul, utilizaţi în aparatele de aer condiţionat, tigăile antiadezive, materialele impermeabile, anumite produse antipete şi unele ambalaje alimentare (în special fast-food) afectează sistemul imunitar şi perturbă procesul de asimilare a vaccinurilor antitetanos şi contra difteriei. Studiul publicat în Journal of the American Medical Association este primul ce demonstrează că aceşti compuşi perfluoraţi (PFC), transmişi de la mamă la făt sau din mediu, pot afecta modul în care organismul asimilează un vaccin. De asemenea, potrivit unor studii precedente, compuşii perfluoraţi pot provoca infertilitate.
Afecţiunile cardiace, identificate printr-un test simplu
Cercetătorii au descoperit un test simplu ce poate identifica din timp persoanele expuse afecţiunilor cardiace şi circulatorii. Secretul constă în măsurarea tensiunii arteriale la ambele braţe. Dacă pacienţii prezintă rezultate diferite în cadrul celor două măsurători, acesta este un semn că sunt mai expuşi la astfel de afecţiuni. Hipertensiunea a fost supranumită „ucigaşul tăcut” pentru că prezintă puţine simptome, astfel că aproximativ jumătate dintre cei afectaţi nu ştiu că sunt bolnavi.
O nouă minune a celulelor stem: redarea vederii
Două persoane cu afecţiuni grave şi ireversibile la ochi, pentru care nu exista până acum un tratament, par să îşi recapete vederea după ce au urmat un tratament experimental cu celule stem embrionare. Cercetătorii de la Universitatea din California au implantat celule stem în unul dintre ochii fiecărui participant la studiu, iar după numai patru luni, pacienţii au dat semne de îmbunătăţire a vederii.
Ultrasunetele, anticoncepţional pentru bărbaţi
Conform unor studii de ultimă oră ale cercetătorilor americani, expunerea testiculelor la ultrasunete o perioadă specifică duce la stoparea temporară a producerii de spermatozoizi. Inedita metodă ar putea fi brevetată drept cea mai eficientă soluţie anticoncepţională pentru bărbaţi.
Fructele şi legumele, pavăză contra Parkinson
O nouă cercetare medicală, în care au fost studiaţi 249 de pacienţi cu Parkinson şi 368 de voluntari sănătoşi, arată că o dietă mediteraneană, bogată în antioxidanţi (fructe, legume şi peşte), poate reduce cu 46% riscul de a suferi de această boală. Afecţiunea poate apărea când celulele din corp trec printr-un proces distructiv numit „stres oxidativ”, declanşat de substanţele dăunătoare ce pătrund în corp din cauza unei diete nesănătoase şi atacă într-un mod similar ruginei.