Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

Oricine poate fi victima accidentelor. De aceea, este foarte important să se cunoască modul în care trebuie acţionat în cazuri de urgenţă. Vă prezentăm un minighid de „prim ajutor”, util în orice situaţie, care poate salva vieţi.

Luxaţie

În caz de luxaţie, nu trageţi pacientul de picior sau de braţ, iar dacă s-a lovit la genunchi asiguraţi-vă că acesta este în flexie, pentru a permite relaxarea tendonului lui Ahile. Apoi, până ajunge la medic e important să imobilizaţi sau să susţineţi articulaţia cu o faşă elastică, având grijă să nu strângeţi prea tare. Mai mult, aplicaţi pe zona afectată comprese reci sau chiar gheaţă aproximativ 15-20 de minute, dar nu masaţi locul cu probleme.
Pentru a verifica dacă arterele şi nervii au avut de suferit în urma unei lovituri la încheietura mâinii palpaţi zona din spatele degetului mare, pentru a afla dacă se simte pulsul, sau apăsaţi vârfurile degetelor de la mâini timp de câteva secunde, iar dacă atunci când le daţi drumul se albesc şi în trei secunde revin la culoarea iniţială înseamnă că totul este în regulă. În cazul luxaţiei la cot, verificaţi forţa musculară prin atingerea acestuia cu mâna opusă. Dacă simţiţi amorţeală se recomandă consultul medical de urgenţă. Până ajungeţi însă la medic, puteţi diminua durerea cu un antiinflamator uzual.

Fracturi

Primul ajutor în caz de fractură nu constă în niciun caz în repoziţionarea structurii osoase. Cel aflat la faţa locului poate doar imobiliza membrul rupt, pentru a evita agravarea leziunii. Pentru asta sunt necesare fie atele speciale, fie obiecte improvizate care să le substituie rolul. Dacă avem de-a face cu o fractură deschisă, imobilizarea se face în poziţia în care a fost găsit membrul, însă dacă fractura este închisă se întinde uşor membrul (atât cât suportă victima) înainte de fixarea atelelor (care trebuie căptuşite cu un material, pentru a nu freca rana). În cazul traumatismelor înregistrate la nivelul gâtului sau al coloanei există pericolul paraliziei, de aceea nu e indicat ca persoana să fie mişcată decât în cazul în care aceasta nu poate să respire.

Hipotermie

Cazurile de hipotermie reprezintă urgenţe medicale şi pot duce rapid la inconştienţă sau chiar la deces dacă persoanei în cauză nu i se acordă primul ajutor. Se impune transportarea persoanei îngheţate într-o încăpere călduroasă, unde va fi încălzită treptat. Pentru a-i regla temperatura corpului i se scot hainele ude şi reci şi se acoperă corpul cu pături calde, iar pe gât, torace şi zona inghinală se pun comprese cu apă fierbinte. De asemenea, acoperiţi-i şi capul, aceasta fiind metoda cea mai sigură şi rapidă de a creşte temperatura corporală cu până la două grade Celsius. În cazul în care pacientul este conştient trebuie să consume multe lichide calde, întrucât riscul de deshidratare este mare după reîncălzirea organismului. Urmăriţi reacţiile bolnavului în timp ce-l îngrijiţi şi verificaţi dacă prezintă degerături.

Degerături

Degerăturile apar mai frecvent spre extremităţile corpului: mâini, picioare, acolo unde circulaţia sangvină este mai slabă. Sunt clasificate în patru graduri, ultimul fiind cel mai grav, deoarece poate finaliza cu o cangrenă. Bolnavul se duce la adăpost, iar încălzirea se va face „dinăuntru spre afară”, prin administrare de lichide calde şi înlăturarea obiectelor vestimentare de la nivelul zonelor îngheţate. Pentru a readuce zona răcită la starea normală se foloseşte căldura mâinilor proprii sau căldura din axial proprie sau a celor din jur.
Este interzisă frecţionarea zonelor afectate cu zăpadă sau cu mâinile uscate, iar în cazul degerăturilor profunde nu trebuie reîncălzită regiunea degerată în locul unde e găsită victima sau în timpul transportului, ci la spital, deoarece segmentul dezgheţat şi protejat insuficient (fără un pansament steril corespunzător) este mai expus infecţiilor în timpul transportului decât unul congelat!

Deshidratare

Pe termen scurt, deshidratarea intensă poate duce la intrarea în stare de şoc, de aceea trebuie să se ia rapid măsuri. Bolnavul trebuie adus într-un mediu cu o temperatură normală. Trebuie aşezat în poziţia culcat, cu picioarele mai sus decât corpul, şi e necesar să consume aproximativ doi litri de apă în următoarele trei-patru ore. Apa cu sare (o linguriţă cu sare la un pahar cu apă), băută treptat, ajută la hidratare. Mai puteţi apela la compresele reci, puse pe întregul corp, iar în cazurile grave în care victima îşi pierde cunoştinţa sau prezintă stări de vomă, aceasta trebuie aşezată culcat, dar în poziţia lateral.

Leşin

În caz de leşin, victima se aşază în poziţia decubit lateral (întinsă pe o parte), de preferat pe stânga, iar sub cap i se pune o pernă sau o haină făcută sul. Apoi verificaţi căile aeriene, pentru a elimina posibilitatea unei obturaţii, îndepărtaţi cureaua şi asiguraţi-vă că persoana are suficient aer, îndepărtând oamenii din jur. Puteţi folosi comprese cu apă rece pe frunte, dar nu apelaţi la clasicul tifon îmbibat în oţet sau spirt, mai ales dacă nu cunoaşteţi victima, pentru că, dacă e alergică la aceste substanţe, vor apărea alte complicaţii. E interzisă „zgâlţâirea” victimei, pălmuirea sau să-i daţi să bea ceva cât timp e inconştientă.

Înţepături de insecte

O simplă înţepătură de insectă poate fi fatală unei persoane sensibile. De aceea e bine să ştiţi că acul de albină sau de viespe înfipt sub piele poate fi îndepărtat cu ajutorul unui card magnetic sau chiar al unghiei, prin mişcări perpendiculare pe zona afectată, astfel încât acesta să nu elibereze şi mai mult venin. Apoi ţineţi sub control edemul local prin aplicarea de comprese cu gheaţă. Locul afectat nu trebuie scărpinat sau stors, pentru că se poate suprainfecta.
Persoanele alergice, cu antecedente, trebuie să ia un antihistaminic şi să cheme ambulanţa. Poate fi de folos şi un medicament antialergic sau injectarea intravenos a unui hemisuccinat de hidrocortizon. Pentru mâncărimi se pot folosi unguente mentolate sau loţiuni dermatologice calmante. Din medicina naturistă pot fi de ajutor: tinctura de echinacea, compresele cu oţet, sucul de lămâie, laptele rece sau biterul suedez.
Nu rataţi săptămâna viitoare a doua parte a minighidului!

- În oricare dintre situaţiile prezentate e necesar să apelaţi imediat numărul unic de urgenţă 112, pentru ca un echipaj medical să vă vină în ajutor.