Main menu

header

de Dana Purgaru

Apa de gură ce ne va scăpa de carii

O nouă descoperire a oamenilor de ştiinţă promite să ne scape de carii în viitorul apropiat. Produsul revoluţionar este o apă de gură specială, ce elimină complet bacteriile responsabile de producerea cariilor (S. mutans). Cercetările au fost finanţate de compania Colgate-Palmolive, iar coordonatorul studiului, doctorul Wenyuan Shi, numeşte acest produs „bombă inteligentă”, căci poate elimina bacteriile pentru o perioadă lungă. Produsul de îngrijire orală va fi disponibil din luna martie.

Bărbaţii fumători, mai predispuşi demenţei

Conform unui studiu recent, bărbaţii care fumează sunt mai predispuşi la demenţă decât femeile. De altfel, fumatul începe să fie din ce în ce mai recunoscut ca factor important de risc în această boală, în special la vârstnici. Numărul cazurilor de demenţă în 2010 era de 36 de milioane, şi se estimează că acesta se va dubla la fiecare 20 de ani.

Tratament revoluţionar pentru cancerul de piele

Agenţia americană pentru medicamente FDA a aprobat comercializarea medicamentului Erivedge (Vismodegib), produs de compania Genentech, parte a grupului elveţian Roche, pentru tratamentul unei forme de cancer de piele numită carcinom bazocelular. Acest medicament se adresează şi pacienţilor a căror afecţiune s-a extins şi la alte părţi ale organismului.

Dispozitiv-minune antisforăit

Oamenii de ştiinţă din Australia au creat un dispozitiv - Hypoglossal Nerve Stimulation System (sistem de stimulare a nervului hipoglos) - ce se implantează sub limbă şi poate stopa sforăitul. Implantul stimulează nervul responsabil cu controlul muşchilor limbii şi poate reduce severitatea apneei (oprirea temporară a respiraţiei), o cauză majoră a sforăitului. Dispozitivul e programat să pornească singur atunci când utilizatorul adoarme, dar el poate fi pornit şi oprit şi cu ajutorul unei telecomenzi.

Contraceptive pentru trei ani

(de Elena Şerban) Specialiştii americani au pus la punct o nouă modalitate de contracepţie. Este vorba despre un produs numit nexplaxon, ce poate apăra o femeie de o sarcină nedorită timp de trei ani. Nexplaxonul este, de fapt, un implant de mărimea unui băţ de chibrit, ce este introdus de medicul specialist sub piele. Implantul nu conţine estrogen şi este aprobat de autorităţile medicale americane.