Main menu

header

de Dana Purgaru

Ruşii au inventat medicamentul contra cirozei

Cercetătorii ruşi de la Institutul Farmacologic din cadrul Departamentului Siberian al Academiei Ruse de Ştiinţe au anunţat conceperea unui medicament unic, ce serveşte la tratarea cirozei ficatului, considerată în prezent o boală incurabilă. Tratamentul se bazează pe un compus chimic necunoscut până acum, conceput folosind anumite tehnici din domeniul nanotehnologiei. Medicamentul-minune se află în faza de teste preclinice, specialiştii estimând că va fi disponibil publicului în aproximativ cinci ani.

A fost creată „plastilina pentru fracturi“

Un material revoluţionar ar putea grăbi vindecarea fracturilor, scurtând durata procesului de la câteva luni la câteva zile. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Georgia din SUA au utilizat celule stem pentru a produce o proteină implicată în regenerarea ţesutului osos, pe care au încorporat-o într-un gel ce a fost numit „plastilină pentru fracturi”. În urma testelor s-a observat că vindecă fracturile în numai două săptămâni.

Vaccinul împotriva drogurilor

Un vaccin contra dependenţei de droguri ar putea fi lansat pe piaţă peste cinci ani. După ce acest tratament, ce acţionează contra heroinei, cocainei şi metamfetaminei, a avut succes în testele pe şoareci, urmează să fie verificat şi pe pacienţi umani. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Institutul Naţional de Psihiatrie din Mexic, acesta provoacă o reacţie imunitară ce blochează intrarea drogului în sistemul nervos, reducându-se atât impactul său în corp, cât şi dependenţa.

Cancerul de stomac, eliminat cu ajutorul unui roboţel

O echipă de cercetători din Singapore a creat un robot miniaturizat ce poate elimina cancerul de stomac în fază incipientă fără a lăsa cicatrice şi fără a se produce infecţii. Dispozitivul este introdus în stomacul pacientului prin gură, cu ajutorul unui endoscop şi, printr-o pensetă, acesta prinde ţesuturile canceroase, le taie şi apoi coagulează sângele. Cu ajutorul unei camere ataşate, chirurgul poate urmări procesul pe un monitor, controlând braţele roboţelului de la distanţă. Noua invenţie a fost deja folosită cu succes pe cinci pacienţi din India şi Hong Kong.

Flavonoidele, esenţiale pentru femeile cu diabet

În urma unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea East Anglia s-a demonstrat că dietele bogate în flavonoide pot reduce riscul de apariţie a bolilor de inimă şi, implicit, a atacului de cord la femeile care suferă de diabet de tip II. Totodată, aceşti antioxidanţi ajută la ţinerea diabetului sub control. Flavonoidele sunt o clasă de metaboliţi secundari ai plantelor, cunoscuţi pentru proprietăţile lor antioxidante. Ei se găsesc în special în ceapă, mere, fructe de pădure, varză, broccoli şi ceai şi nu trebuie să lipsească mai ales din dieta femeilor aflate în stadiul de postmenopauză.