- „Licoarea vieţii” tratează peste 50 de maladii
V-aţi întrebat vreodată câtă apă beţi zilnic sau de ce toţi medicii din lume ne îndeamnă neîncetat să consumăm cât mai multă apă? Răspunsul e simplu: pentru că apa nu este doar lichidul cu care ne astâmpărăm setea, ci o valoroasă metodă terapeutică pentru nu mai puţin de 50 de maladii. Aşadar, începeţi terapia cu apă!
Cura lui Kneipp
Consacrarea terapiei cu apă ca metodă recunoscută de vindecare a fost opera celebrului pastor german Sebastian Kneipp, considerat pe drept cuvânt „regele terapiei cu apă”, de atunci terapia cu apă fiind cunoscută sub numele de „cura lui Kneipp”. Primul terapeut care a avut însă curajul şi încredere în terapia cu apă a fost farmacistul francez Emile Coue, care, în anul 1927, a uimit lumea cu puterea apei. Luată „peste picior” la început, terapia cu apă a ajuns să fie considerată acum drept una dintre cele mai importante metode de tratament, fiind la mare modă în toată lumea şi aplicată chiar şi în cele mai reputate spitale. Apa poate fi administrată simplu sau combinată cu lămâie. Coaja şi sucul unei lămâi se pun la macerat, timp de 24 de ore într-un litru de apă plată. Apoi se filtrează şi se bea. Cine nu suportă lămâia poate să folosească un morcov, preparat ca în exemplul anterior.
Combate obezitatea
Foarte important este faptul că apa se bea doar pe stomacul gol, dimineaţa, înainte de cafea sau de micul dejun. În prima zi se bea o cană cu apă şi timp de 45 de minute nu se mănâncă absolut nimic. A doua şi a treia zi se beau două căni cu apă, iar din cea de-a patra zi se consumă câte 700-800 ml de apă dimineaţa, până la vindecarea bolii, uneori în paralel cu alte terapii. În afecţiuni uşoare, tratamentul durează zece zile. Persoanele care suferă de diabet, hepatită sau ulcer vor face terapia cu apă timp de 30-40 de zile. Durata de 60 de zile este necesară pentru boli grave ca tuberculoza, obezitatea sau hipertensiunea arterială. În cazul curei de slăbire vom folosi terapia cu apă timp de trei săptămâni. În prima săptămână se va bea pe stomacul gol o jumătate de litru de apă, fiartă cu o seară înainte. În a doua săptămână se va consuma câte un litru de apă, iar în cea de-a treia săptămână se vor bea 1,5 litri de apă fiartă cu o seară înainte. Pentru un rezultat cât mai bun, pe tot parcursul terapiei se va renunţa la pâine, făinoase, carne, alimente grele.
Spuneţi adio migrenelor
Artrita, manifestată prin dureri reumatice, este un semn clar al lipsei de apă în încheieturi. Utilizarea apei, cât şi a unei cantităţi mici de sare ne va fi de un real ajutor în lupta cu această maladie. De asemenea, durerile de spate puternice ne arată că în coloana noastră vertebrală se naşte deshidratarea. Problema se rezolvă cu un consum ridicat de apă. Nu în ultimul rând, anghina (durerile de inimă) este un alt semn al lipsei de apă în inimă şi în plămâni. Specialiştii recomandă un consum ridicat de apă, până când bolnavul nu mai are nicio durere, în acest fel renunţând şi la medicamentaţie. Deshidratarea duce totodată şi la neplăcutele migrene, care, netratate la timp, pot provoca chiar pierderea vederii. Lipsa unei cantităţi suficiente de apă în intestinul gros provoacă apariţia colitei, asociată cu constipaţia şi ulterior la cancerul de colon şi de rect. Apa şi o cantitate mică de sare vor aduce presiunea sangvină la normal, fiind de un real ajutor în tratarea tensiunii arteriale ridicate.
Durerile menstruale, de domeniul trecutului
Pentru că reglează temperatura corpului şi activează circulaţia sângelui, băile parţiale sau totale previn infecţiile şi stresul. În caz de epuizare nervoasă daţi drumul la jetul cu apă şi puneţi-l pe braţul drept, de la palmă până la umăr, în partea exterioară a braţului. După câteva secunde, coborâţi pe partea internă. Faceţi acelaşi lucru şi cu braţul stâng. Ştergeţi apa şi îmbrăcaţi-vă. Efectul este uimitor. Celor care suferă de picioare grele şi umflate li se recomandă să „calce” apa. Procedeul este extrem de simplu şi cu rol în întărirea venelor, reducerea sensibilităţii la frig şi combaterea meteodependenţei. Lăsaţi apa să curgă în cadă până ajunge la o lăţime de palmă sub genunchi. Păşiţi prin apă aproximativ 30 de secunde, la fiecare pas având grijă să scoateţi piciorul afară, apoi reveniţi. În final ştergeţi apa cu mâna şi încălţaţi-vă. Extrem de eficientă este călcarea apei de mare, metoda fiind foarte utilă persoanelor ce suferă de varice. În cazul durerilor menstruale faceţi baie la picioare, crescând progresiv temperatura apei. Puneţi apă într-un lighean şi puneţi picioarele în el. Timp de zece minute lăsaţi să curgă în lighean apă fierbinte, până când temperatura atinge 39 de grade. După ce vă ştergeţi cu prosopul, aşezaţi-vă în pat. Rezultatele sunt miraculoase.
Carmen Ciripoiu
Reguli de respectat Procedurile externe cu apă nu se recomandă celor care au permanent senzaţia de frig. După tratamentul cu apă, corpul nu trebuie şters cu prosopul, ci învelit într-un halat, după care bolnavul trebuie să stea în pat. Procedeul extern cu apă nu se recomandă persoanelor cu afecţiuni ale sistemului cardiovascular.