de Dana Purgaru
Stocare gratuită de celule stem în România
Cryo Stem Health, partenerul român al celei mai importante bănci de celule stem din Europa Cryo-Save, a lansat la noi în ţară programul gratuit „Cost-free Family Donation”, de stocare gratuită a celulelor stem recoltate la naştere din cordonul ombilical. Mostrele pot avea un rol important în scopul tratării în viitor a unei rude diagnosticate cu o boală ce poate fi tratată cu celule stem.
Cauza diabetului se ascunde în intestine
Cercetătorii americani din cadrul Universităţii Washington din Saint Louis au reuşit să identifice originea diabetului. Aceasta se află la nivelul intestinelor, nu în pancreas şi ficat, cum se credea până acum. Problema apare din cauza insuficienţei unei enzime numite acid gras-sintază (FAS), ce conduce la inflamaţii ale intestinelor, apoi la rezistenţă la insulină şi, în final, la instalarea diabetului. De altfel, majoritatea suferinzilor de diabet nu prezintă doar un nivel scăzut al insulinei, ci au frecvent disfuncţii gastrointestinale.
O proteină poate bloca dezvoltarea tumorilor
Cercetătorii de la Imperial College din Londra au descoperit că o substanţă - molecula OPCML -, ce se găseşte în ţesutul sănătos uman, poate bloca dezvoltarea celulelor canceroase. Oamenii de ştiinţă sunt convinşi că prin înlocuirea acestei proteine la suprafaţa locului afectat s-ar putea realiza un nou tratament, în special împotriva tumorilor ovariene.
Gustul sărat, perceput prea târziu
O descoperire ştiinţifică recentă, ce clarifică nevoia omului pentru gustul sărat, ar putea salva mii de vieţi anual. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, motivul pentru care multă lume consumă prea multă sare este că acest gust este perceput abia la 20 de secunde după introducerea în gură a alimentului sărat, în general când acesta este deja mestecat şi înghiţit. Aceste cercetări arată că multe produse de pe piaţă conţin cantităţi nocive de sare.
A fost inventată „pastila“ ce face analize
Un medicament inteligent, ce conţine un microcip, s-a lansat recent pe piaţa din Marea Britanie. Odată înghiţit, acesta monitorizează pulsul, temperatura corpului, nivelul de stres, calculează metabolismul, face recomandări privind efortul fizic, alimentaţia şi orele de somn. În plus, realizează analize pe care le trimite unui decodor montat pe braţ şi apoi emite mesaje SMS cu recomandări de medicamente şi cu privire la evoluţia bolii.