de Daniela Anton
Industria modei ne propune să purtăm articole moderne, dar care pot fi periculoase pentru sănătate dacă sunt purtate timp îndelungat, susţin specialiştii. De exemplu, blugii strâmţi pot provoca dermatite şi apariţia celulitei, hainele sintetice pot duce la alergii şi întreţine infecţiile, sutienele cu sârmă ar putea fi o cauză a nodulilor la sâni, iar pantofii cu tocuri foarte înalte, purtaţi în exces, distrug articulaţiile şi provoacă dureri lombare.
Pantalonii strâmţi duc la micoze
Indiferent de materialul din care sunt făcuţi, pantalonii strâmţi ţin corpul mult timp sub o tensiune constantă, ceea ce provoacă senzaţie de arsură sau de frig, amorţeală şi furnicături. Blugii strâmţi pot cauza, pe picioare sau în zona intimă, pe fese sau pe abdomen, iritaţii, roşeaţă, mâncărime, micoze, dermatită şi chiar celulită.
Materialele sintetice dau alergii
Textilele din materiale sintetice (bluze, cămăşi, pantaloni, rochii, lenjerie intimă) determină apariţia unor mâncărimi, alergii, înroşire, agravează şi întreţin infecţiile şi dau o senzaţie de disconfort, pentru că pielea vine în contact cu substanţele chimice din ţesătură. E bine să fie evitate acrilul, poliesterul, acetatul de celuloză şi vâscoza, în favoarea materialelor naturale.
Sutienele cu sârmă produc noduli
Când e purtat toată ziua, sutienul cu sârmă poate produce microleziuni la nivelul glandei mamare. De la acestea pot apărea ulterior noduli sau conglomerate la nivelul sânului.
Tocurile înalte presează articulaţiile
Pantofii cu toc afectează, în timp, tendonul lui Ahile şi exercită presiune pe articulaţii şi pe talpă. De aceea nu ar trebui să purtăm tocuri mai înalte de 6 cm mai mult de trei ore pe zi.
Chiar dacă par comozi pe moment, balerinii, tenişii, sandalele sau papucii nu sunt nici ei sănătoşi, pentru că şocurile se resimt la fiecare pas, direct în coloana vertebrală. Cei mai indicaţi sunt pantofii cu talpă rezistentă, de circa un centimetru, pentru că absorb şocurile şi nu dau dureri de spate.
Atenţie la nasturii din metal!
Părţi ale pielii care ustură, sunt roşii sau umflate pot indica o reacţie alergică la metale. Pot fi periculoase obiectele care conţin nichel, cobalt sau crom, precum cataramele de la centuri, fermoarele, nasturii din metal sau anumite capse şi ţinte aplicate pe haine. Trebuie evitat contactul direct al acestor obiecte cu pielea.
Genţile mari afectează coloana
Servietele sau genţile mari sunt moderne, dar purtate pe un singur umăr pot traumatiza coloana vertebrală şi duc la dureri de spate şi cefalee.