Main menu

header

de Dana Purgaru

Primul implant autodegradabil

Suferinzii de artrită pot să îşi repare singuri propriile articulaţii şi să evite astfel operaţiile printr-un implant autodegradabil, denumit RegJoint, ce a fost creat de cercetătorii din Finlanda. Acesta are forma şi mărimea unei bomboane, e confecţionat dintr-un material poros, a cărui formulă conţine zahăr, şi stimulează ţesuturile să producă o nouă articulaţie. După ce noua articulaţie s-a format, implantul se dezintegrează treptat şi este asimilat în fluxul sangvin.

Margarina creşte agresivitatea

Cercetătorii Universităţii California, SUA, au efectuat un studiu ce a relevat că unul dintre acizii graşi pe care îi conţine margarina îi poate face pe consumatori mai agresivi. Ei au recomandat ca aceasta să nu mai fie servită în şcoli sau închisori. Concluzia cercetării a fost oferită după studierea a 945 de oameni cu diete diferite. Acidul gras responsabil pentru creşterea agresivităţii se găseşte şi în multe produse de tip fast-food.

Hepatita C va fi depistată mai uşor

Un test rapid şi ieftin, capabil să depisteze toate tipurile de hepatită C, o boală ce afectează foarte mulţi oameni din toată lumea, a fost creat de o echipă de cercetători de la Universitatea Americană din Cairo. Noua procedură permite reducerea perioadei de depistare de la câteva zile la mai puţin de o oră şi la un preţ mai mic. Este vorba despre un test chimic lichid, ce detectează hepatita C cu ajutorul unor nanoparticule din aur. Detectarea virusului hepatitei C în primele şase luni permite o rată de vindecare de 90%.

Prea mult orez alb duce la diabet

Consumul excesiv de orez alb ar genera un risc mai ridicat de îmbolnăvire de diabet de tipul II, potrivit unui studiu efectuat de o echipă de cercetători americani. Incidenţa acestei boli este în creştere constantă, iar oamenii de ştiinţă au efectuat cercetări pentru identificarea factorilor de risc. Astfel, ei au descoperit că unul din aceşti factori este consumul ridicat de orez alb, adică mai mult de două ori pe săptămână.

Israelul recunoaşte că telefoanele mobile pot fi cancerigene

Parlamentul israelian a votat recent o lege ce vizează sensibilizarea populaţiei în ceea ce priveşte riscul de cancer legat de utilizarea intensă a telefonului mobil şi de purtarea acestuia aproape de corp. Astfel, fiecare telefon portabil vândut în Israel va trebui să poarte, la fel ca şi ţigările, un mesaj de avertizare asupra riscului de cancer. Israelul şi Suedia sunt ţările cele mai implicate în proiecte prin care se cercetează efectul undelor electromagnetice asupra sănătăţii.