Main menu

header

07-07-1de Cătălina Tăgârţă

„De ce au bolile incidenţă mai mare la noi decât în alte ţări?”. Aşa şi-a început discursul în cadrul unei conferinţe de presă nutriţionista Lygia Alexandrescu, care nu a întârziat să ofere şi răspunsul: „Pentru că, din păcate, la noi nu se face profilaxie”. Specialista a explicat şi cum putem avea un stil de viaţă sănătos, prin care să prevenim afecţiuni „pandemice”, precum obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare sau osteoporoza.

Hiperglicemia, o cauză din care se moare tot mai des
Bolile cronice apar la vârste din ce în ce mai mici, astfel că medicii au de-a face aproape zilnic cu cazuri de hipercolesterolemie şi diabet la copii sau osteoporoză la femeile tinere, neajunse încă la menopauză. „Atât timp cât avem părinţi care au antecedente de fracturi, predispoziţie la diabet ori obezitate, riscul ca boala să apară la generaţia următoare e foarte mare, dar el poate fi redus cu ajutorul unui stil de viaţă sănătos. Odihna, mişcarea şi dieta ne pot ajuta să îmbătrânim frumos. Din păcate, suntem pe locul trei la bolile cardiovasculare în Europa, iar hiperglicemia reprezintă o cauză din care se moare din ce în ce mai des. Însă toate acestea pot fi schimbate o dată cu modificarea comportamentului nostru”, a declarat Lygia Alexandrescu.

82% dintre românce nu merg aproape deloc pe jos
În România lipsesc studiile de specialitate, iar rezultatele celor puţine care au fost efectuate nu încetează să şocheze şi să sperie în acelaşi timp. „În perioada mai-octombrie a anului trecut, în România s-a efectuat un studiu despre osteoporoză pe 11.000 de femei cu vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani. Rezultatele sunt înspăimântătoare: 62% dintre paciente au avut motive să meargă mai departe cu investigaţiile, 85% dintre acestea nu consumaseră lactate, iar 82% nu au mers aproape deloc pe jos. Aşa cum se poate observa, totul ţine de stilul de viaţă, în ansamblul lui, nu neapărat numai de dietă”, a mai spus nutriţionista. Potrivit acesteia, românii nu se regăsesc în multe dintre studiile efectuate în străinătate, întrucât avem şi noi cazuistica noastră.

„3,5% dintre diabetici sunt copii”
Nici când vine vorba despre diabetici situaţia nu e îmbucurătoare. „În momentul de faţă există aproximativ 600.000 de diabetici înscrişi în ţara noastră, iar 3,5% dintre aceştia sunt… copii. Despre cei neînscrişi se ştiu foarte puţine, dar un lucru e cert: la ţară, multe persoane mor din cauza asta fără să ştie. Aşadar, trebuie tras un semnal de alarmă prin educaţie, prin profilaxie”, a mai adăugat Lygia Alexandrescu.

„Micul dejun e sfânt”
Potrivit medicului nutriţionist e important să revizuim câteva obiceiuri simple, de zi cu zi. „Micul dejun e sfânt. Chiar dacă acesta constă într-un iaurt cu o felie de pâine sau o cafea mică, nu trebuie să sărim peste el. Apoi, chiar dacă încercăm să mâncăm natural, nu trebuie să uităm că în zilele noastre totul e prelucrat, e poluat, aşa că ar fi bine să încercăm, pe cât posibil, să procurăm hrană eco, de la ţară, cel puţin pentru copii, care au nevoie de alimente organice. Apoi, nu fugiţi de fructele dulci, de sezon, acestea fiind cele mai indicate. Mâncaţi mere, pere româneşti, dar nu vă feriţi nici de portocale, banane ori fructe confiate, că altfel în jurul orei 16:00 nu veţi mai putea face faţă poftei de dulce şi veţi da fuga la frigider, riscând să luaţi forma lui”, susţine specialista.

„Consultaţi medicul înainte de administrarea pilulelor“

În afară de odihnă, mişcare, hidratare şi cele cinci mese pe zi recomandate vă pot fi de ajutor şi suplimentele. „Indiferent cât am încerca să mâncăm de echilibrat, alimentele sunt şi ele procesate, crescute forţat, aşa că putem apela cu încredere şi la suplimente. Medicaţia nu interacţionează cu acestea, însă atunci când le alegem trebuie să ţinem cont de raportul calitate-preţ. Spre exemplu, dacă aveţi probleme cu hipercolesterolemia, artroza, spondiloza cervicală de la vârsta de 30 de ani, arterite în cazul fumătorilor, puteţi apela la un supliment bio, cum ar fi HRI-vitalion. Înainte de a apela însă la suplimente e bine să consultaţi medicul cu privire la administrarea acestora”, a explicat nutriţionistul.