de Cătălina Tăgârţă
Mulţi români află din întâmplare că suferă de hepatita B sau C. Puţini pot spune cu siguranţă de când s-au îmbolnăvit şi de unde au luat virusul, şi e greu să învinovăţească pe cineva pentru faptul că au devenit pacienţi cronici. În acest sens, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) a demarat campania naţională „Nu lăsa hepatita să-ţi distrugă viaţa! Testează-te!”, ce se va derula până la 31 mai 2012.
„Vă puteţi salva doar ştiind ce se întâmplă cu organismul vostru”
Campania derulată de APAH-RO reuneşte pacienţi, medici, asociaţii profesionale, laboratoare, voluntari, toţi având aceeaşi dorinţă, de a încerca să tragă un semnal de alarmă asupra testării pentru hepatitele cronice virale. „Mesajul nostru, ca şi pacienţi deja diagnosticaţi, este să mergeţi la medicul de familie, să-l întrebaţi despre hepatită, să vă testaţi, chiar dacă aţi putea crede că nu suferiţi de o formă de hepatită cronică. Vă puteţi salva viaţa doar ştiind din timp ce se întâmplă cu organismul vostru. E dureros să aflăm că, speriaţi de boală, spre această organizaţie se îndreaptă tineri de 30-40 de ani cu ciroză”, a declarat Marinela Debu, preşedinta APAH-RO despre campania iniţiată.
„Ar trebui să se testeze toţi cei cu riscuri”
Aşadar, scopul campaniei, care e sprijinită de Alianţa Mondială de Hepatită, Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie, Societatea Română de Gastroenterologie - Hepatologie şi Nutriţie Pediatrică şi Societatea Naţională de Medicină a Familiei, este conştientizarea importanţei depistării la timp a hepatitelor cronice virale. „Ar trebui să se testeze toţi cei care se ştiu că au un comportament predispus la risc. Este cazul celor care se tatuează, îşi fac piercinguri, au contacte sexuale neprotejate cu prezervativ şi, mai ales, al celor care se droghează, în special injectabil. Din nefericire, am observat că 80% din ultima categorie amintită au infecţie cu virus C, dar au început să apară mulţi şi cu virus B şi chiar HIV”, a menţionat şi profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii.
20%-30% reducere la analize în timpul campaniei
Există cinci tipuri importante de hepatite virale recunoscute (hepatita A, B, C, D şi E). Pătrunderea unui virus hepatic în organism poate fi urmată de apariţia unei hepatite acute după o perioadă variabilă, mergând până la şase luni de la infectare. Dacă unele hepatite - cum ar fi A sau E - se vindecă în majoritatea cazurilor, altele - B, C şi D - au un risc mai mic sau mai mare de cronicizare, putând persista chiar toată viaţa. Hepatitele cronice, la rândul lor, pot evolua către ciroză cu insuficienţă hepatică în 10-20 de ani. De aceea e importantă diagnosticarea la timp. În acest sens, toate persoanele asigurate au obligaţia să efectueze analize periodic, conform recomandărilor medicului de familie, dar pot face şi analize la cerere pentru depistarea hepatitelor virale. „Hepatita este o boală tăcută şi oarbă, nu alege şi de multe ori când apar simptomele ea este deja avansată”, ne-a spus preşedinta APAH-RO.
Printre analizele ce ar trebui să le faceţi regulat se numără următoarele: hemogramă, TGO, TGP, Ag Hbs, Anti HBs - cantitativ, Anti Hbc şi Anti HCV. Şi, pentru că mulţi pacienţi amână să-şi facă testele care se plătesc din buzunarul propriu din lipsa banilor, e bine să ştie că pe timpul campaniei pot beneficia de reduceri. „Până la 31 mai se acordă un discount de 20%-30% pentru fiecare analiză în baza formularului descărcat de pe site-ul www.hepato.ro sau procurat de la reprezentanţii APAH-RO din ţară”, a mai adăugat Marinela Debu.
Pacienţii, obligaţi să respecte ritmul controalelor
Apoi, odată diagnosticaţi, pacienţii cu hepatită au obligaţia de a se prezenta la medicul specialist (gastroenterolog, infecţionist sau internist) şi de a cere informaţii complete despre boală, evoluţie, complicaţii, monitorizare şi tratament. Pacienţii mai au obligaţia de a-i proteja pe cei din jur de îmbolnăvire, cunoscând căile de transmitere a bolii, şi să respecte ritmul controalelor indicate de medicul specialist, inclusiv pe perioada terapiei virale. „Hepatita poate să ne distrugă viaţa prin două metode: cea prin care virusul hepatitic, din cauza sistemului imun slăbit, poate să inflameze ficatul şi să ducă la ciroză. A doua metodă prin care hepatita poate să distrugă viaţa este reprezentată de impactul sociologic: un anturaj slab informat, care nu cunoaşte modurile de infectare, respinge pe cel care are hepatită, discriminându-l, deşi acesta nu reprezintă un risc epidemiologic real. Recomandarea mea este ca informarea să se facă doar din surse sigure”, s-a mai declarat în cadrul conferinţei.
Charles Gore, preşedintele Alianţei Mondiale a Hepatitei, a transmis şi el un mesaj cu această ocazie: „Hepatita este o problemă globală, peste 500 de milioane de oameni fiind afectaţi de această maladie. Este o boală răspândită pe tot globul. În ciuda acestui fapt, nivelul de conştientizare a pericolului reprezentat de hepatită este foarte redus. Este un fapt tragic, deoarece există tratamente disponibile ce pot vindeca hepatita C şi pot încetini sau chiar stopa progresia hepatitei de tip B. Diagnosticarea şi tratarea tuturor bolnavilor sunt esenţiale, în special în România, unde multe persoane bolnave rămân nediagnosticate şi, bineînţeles, netratate”, a spus acesta.
„Mergeţi la medicul de familie să-l întrebaţi despre hepatită, să vă testaţi, chiar dacă aţi putea crede că nu suferiţi de o formă de hepatită cronică“ (Manuela Debu)