Main menu

header

16-06-1de Cătălina Tăgârţă

Lentilele de contact nu au apărut dintr-un „capriciu”, ci din necesitatea de a corecta vederea persoanelor cu meserii care implicau activitate fizică susţinută şi ritm alert de lucru, pentru care portul ochelarilor era un real inconvenient. Între timp, acestea s-au extins spre zona cosmetică şi terapeutică, iar grupul-ţintă nu mai are limite în prezent. Daniela Goicea (foto), medic specialist oftalmolog, consultant medical Optimed, ne-a vorbit despre toate acestea, dar şi despre atuurile şi dezavantajele lentilelor de contact.

O alternativă sigură, practică şi discretă
- Care sunt avantajele lentilelor de contact faţă de ochelari?
- Acestea îmbunătăţesc aspectul fizic şi cresc încrederea în sine, importantă mai ales la copii şi la adolescenţi. Nu sunt afectate de ploaie, ninsoare, abur sau condens. Oferă câmp vizual mult mai larg comparativ cu ochelarii şi vedere periferică nedistorsionată, pentru că urmăresc mişcarea naturală a ochiului, e de la sine înţeles ce reprezintă acest lucru pentru sportivi, dar şi în cazul şofatului. În plus, lentilele nu pot aluneca de pe nas şi nu apasă după urechi. Ele reprezintă soluţia sigură, practică şi... discretă de corecţie a vederii persoanelor cu stil de viaţă activ. Însă consultul specialistului şi respectarea recomandărilor de port, înlocuire şi întreţinere a lentilelor sunt esenţiale pentru a vă bucura de vedere clară şi ochi sănătoşi la orice vârstă.

- În ceea ce priveşte lentilele cosmetice, care „dau” o altă culoare ochiului, e nevoie de recomandarea medicului?
- Da. Lentilele de contact, inclusiv cele cosmetice, sunt dispozitive medicale, iar purtarea lor trebuie să se facă la recomandarea specialistului, respectând tipul şi intervalul de port prescrise, precum şi instrucţiunile de utilizare.

„Protejarea de soare este importantă”
- Pot fi purtate concomitent cu ochelarii de soare?
- Desigur, acesta este chiar un avantaj al lentilelor de contact, iar protejarea ochilor cu ochelari de soare este importantă.

- Există şi probleme medicale care impun purtarea lor, recomandându-le practic în loc de ochelari?
- Lentilele de contact sunt cea mai bună soluţie medicală pentru îmbunătăţirea vederii în anizometropie, deoarece diferenţa mai mare de trei dioptrii între cei doi ochi nu este suportată de adult în lentilele de ochelari, dar este foarte bine tolerată la lentilele de contact. Mai mult decât atât, copiilor cu anizometropie li se recomandă lentile de contact la vârste cât mai mici - ideal înainte de 3 ani, pentru a preveni ambliopia (n.r. - ochiul leneş). De asemenea, progresia miopiei, care este o altă problemă de actualitate la copii, poate fi astăzi prevenită prin utilizarea unor tipuri speciale de lentile de contact.

Riscurile asociate ţin de nerespectarea igienei
- Sunt situaţii în care lentilele de contact nu pot fi purtate?
- Condiţiile ce pot împiedica sau influenţa siguranţa purtătorului sunt: alergiile, inflamaţiile, infecţiile sau iritaţiile ochiului sau pleoapei, alterarea stării generale de sănătate, cum ar fi în caz de răceală sau gripă, utilizarea unor medicamente, inclusiv cele destinate îngrijirii ochilor, când filmul lacrimal este deficitar - adică ochiul este uscat - în medii excesiv de uscate sau cu praf, care fac purtarea lentilelor de contact neconfortabil, dar şi în sporturi acvatice.

- Deci nu se poate înota cu ele?
- Ba da. Dar trebuie folosiţi ochelari speciali de protecţie. Pentru aceste situaţii sunt preferate lentilele de unică folosinţă, care se aruncă imediat după înot. Dacă se folosesc lentile reutilizabile, este obligatoriu ca acestea să fie curăţate imediat după aceea. Aşa cum ne spălăm corpul după piscină, trebuie să curăţăm şi lentilele.

- Ce măsuri de precauţie trebuie să îşi ia purtătorul de lentile sau ce riscuri există?
- Riscurile asociate portului lentilelor de contact ţin, în cea mai mare măsură, de nerespectarea igienei, recomandărilor specialistului sau instrucţiunilor de folosire, de nerespectarea duratei recomandate de port al lentilelor, precum şi de achiziţionarea lentilelor fără prescripţie medicală şi mai ales fără probă.

Cele mai utilizate sunt cele de unică folosinţă
- Ce trebuie făcut dacă observăm înroşirea ochilor, disconfortul sau vederea înceţoşată?
- Astfel de simptome nu trebuie ignorate. Se scot imediat lentilele şi se curăţă cu soluţie proaspătă. Dacă simptomele persistă, întrerupeţi portul şi consultaţi specialistul.

- Câte tipuri de lentile de contact există?
- Există foarte multe tipuri de lentile de contact. Cele mai utilizate astăzi sunt lentilele pentru o zi, de unică folosinţă, şi lentilele dispozabile, cu înlocuire frecventă. Lentilele pentru o zi sunt preferate în cazul purtătorilor noi şi al celor care doresc port ocazional, alternativ cu ochelarii, deoarece adaptarea se face uşor. Aceste lentile sunt extrem de subţiri, şi de aceea sunt confortabile încă de la aplicare. După utilizare, ele se aruncă pur şi simplu, se folosesc maximum o zi. Astfel, de fiecare dată pacientul poartă o lentilă nouă. În schimb, lentilele dispozabile trebuie curăţate, dezinfectate şi păstrate în soluţie de întreţinere între intervalele de port şi înlocuite potrivit recomandării producătorului şi specialistului - la două săptămâni sau la o lună. Soluţia de întreţinere în care se curăţă, dezinfectează şi se păstrează lentilele trebuie să fie proaspătă.

Sfaturi!
- Nu împrumutaţi lentilele de contact, pentru că se pot răspândi microorganisme ce pot cauza probleme serioase de sănătate oculară;
- Examinaţi-vă ochii zilnic, pentru a vă asigura că arată bine, iar vederea este clară la fiecare ochi;
- Înainte de aplicarea lentilelor, verificaţi să nu fie deteriorate;
- Nu folosiţi beţişoare, obiecte ascuţite, pensetă sau unghiile pentru aplicarea sau scoaterea lentilelor;
- Se interzice folosirea lentilelor sau produselor de întreţinere expirate;
- Înainte de aplicarea lentilei verificaţi ca dioptriile specificate pe ambalaj să corespundă acelui ochi;
- Asiguraţi-vă că aveţi întotdeauna la dumneavoastră o pereche de lentile de contact de rezervă;
- Aveţi grijă când utilizaţi săpunuri, loţiuni, creme, produse cosmetice sau deodorante, întrucât pot determina iritaţii dacă ajung în contact cu lentilele;
- Aplicaţi lentilele pe ochi înainte de a vă aplica machiajul şi scoateţi-le înainte de a-l îndepărta;
- Evitaţi să pulverizaţi spray pentru păr în apropierea ochilor în timp ce purtaţi lentilele de contact, întrucât pot cauza iritaţii;
- Scoateţi lentilele când sunteţi expuşi unor vapori de aer nocivi sau iritanţi;
- Nu permiteţi niciodată lentilei să intre în contact cu apă nesterilă (inclusiv apa de la robinet), deoarece se poate produce contaminarea microbiană;
- Informaţi angajatorul că purtaţi lentile de contact, mai ales dacă locul de muncă implică utilizarea unui echipament de protecţie a ochilor;
- Curăţarea în palmă şi clătirea lentilelor de contact cu soluţie multifuncţională sunt obligatorii seara, mai ales pentru lentilele de contact din silicon hidrogel.