de Cătălina Tăgârţă
Tuberculoza dă fiori multor români. Aceasta nu implică doar tratamentul costisitor sau neplăcut, ci o adevărată „ruptură” de cotidian, despărţirea de familie, de prieteni, de pasiuni şi de serviciu pe toată durata îngrijirii medicale. Emoţiile pe care le simte cineva în aşteptarea rezultatelor analizelor şi teama de a nu fi luat nemilosul microb nu pot fi descrise în cuvinte. Din păcate, medicii se luptă cu un sistem deficitar, în care lipsa banilor şi a unor medicamente necesare pentru tratarea formelor chimiorezistente îşi spune cuvântul. De aceea, specialiştii atrag atenţia asupra depistării precoce, prin prezentarea la medic în timp util şi aplicarea unui tratament corect, pentru prevenirea chimiorezistenţei.
Circa 600 de cazuri grave pe an
Cu ocazia Zilei Mondiale a Tuberculozei, ce s-a marcat la data de 24 martie, specialiştii au prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Bucureşti, situaţia bolnavilor din România. Comparativ cu anii trecuţi, numărul persoanelor afectate a scăzut. Cu toate acestea, ocupăm încă primul loc în Uniunea Europeană, iar cazurile de tuberculoză gravă (aşa-numita tuberculoză multidrog rezistentă) sunt relativ constante în fiecare an, aproximativ 600. De aceea se impun continuarea Programului Naţional de Control al Tuberculozei şi educarea pacienţilor în privinţa respectării tratamentului şi nerenunţării la acesta înainte de termen. „Anul acesta, campania împotriva tuberculozei se axează în special pe copii. În 2010, de exemplu, în întreaga lume au fost identificate o jumătate de milion de cazuri de tuberculoză la copii. Deşi e trist, Uniunea Europeană se situează pe penultimul loc la numărul de bolnavi, şi există ţări în care 36% din cazurile noi identificate sunt deja multidrog rezistente, de aceea trebuie să acordăm o atenţie deosebită populaţiei vulnerabile”, a declarat Victor Olsavsky, coordonatorul biroului local al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în România.
Bărbaţii din mediul rural, cei mai predispuşi
Nici în România situaţia nu e roz, iar doctor Elmira Ibraim, coordonator tehnic naţional al Programului Naţional de Control al Tuberculozei, a explicat, în cadrul conferinţei, câteva date statistice. „Cifrele arată că numărul cazurilor este în scădere, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun. Practic, OMS a estimat că, dacă depistăm 70% din cazurile existente şi, din acestea, tratăm cu succes cel puţin 85%, obţinem o scădere a incidenţei cu 2% pe an. În România am realizat aceste obiective, iar scăderea a fost în ultimii nouă ani cu 4,7% pe an. Totuşi, suntem încă pe primul loc la numărul de bolnavi de tuberculoză în Uniunea Europeană, de aceea trebuie să acordăm în continuare atenţie depistării, tratamentului şi prevenţiei”, a spus aceasta.
Elmira Ibraim a mai subliniat că incidenţa tuberculozei nu e uniformă. „Pericolul cel mai mare de îmbolnăvire se înregistrează la bărbaţii din mediul rural, iar cel mai mic risc îl au femeile din mediul urban, riscul fiind de trei ori mai mic în cazul lor. O clasă aparte o reprezintă însă copiii, care sunt victimele tuberculozei adulţilor - ei reprezintă un rezervor de infecţie, care poate izbucni oricând pe parcursul vieţii lor. De asemenea, trebuie menţionat faptul că mortalitatea confirmă tendinţa de scădere a endemiei, iar din punct de vedere geografic putem spune că cei mai feriţi sunt cei din centrul ţării, majoritatea cazurilor înregistrându-se în zonele extreme geografice ale ţării”.
„6% dintre pacienţi abandonează tratamentul pe parcursul lui”
Şi, fiindcă au atras atenţia asupra tuberculozei multidrog rezistente, specialiştii au menţionat şi cauzele acesteia, de care e bine să ţinem cont. „Tuberculoza multidrog rezistentă e «creată» de mâna omului, de medicaţia incorectă, de nerespectarea sau renunţarea la tratament fără indicaţia medicului. Din nefericire, conform statisticilor, 6% dintre pacienţii aflaţi sub observaţie medicală abandonează tratamentul pe parcursul lui imediat ce încep să se simtă puţin mai bine. Şi, ceea ce e şi mai trist, mulţi nu renunţă pentru că pur şi simplu nu vor să mai ia tratamentul, ci pentru că sunt nevoiţi să se întoarcă la muncă. Din păcate, în acest moment nu-i putem ajuta şi din punct de vedere social, respectiv să acoperim şi alte nevoi ale pacientului pe lângă cele medicamentoase”, a mai spus doctor Elmira Ibraim.
Întărirea sistemului imunitar, o măsură de prevenire
Pentru a preveni tuberculoza e necesar să se respecte măsurile minime de igienă şi să se evite factorii de scădere a rezistenţei organismului: alimentaţia necorespunzătoare, oboseala excesivă, stresul, alcoolul sau consumul de droguri. De asemenea, persoanele bolnave, care sunt contagioase (e bine de ştiut că persoanele doar infectate nu transmit boala) trebuie să îi protejeze pe cei din jur, un singur bolnav care nu se tratează putând „infecta” 10-15 persoane într-un an doar tuşind lângă acestea. Vaccinarea BCG (Bacilul Calmette-Guerin), făcută la naştere, oferă copiilor mici protecţie faţă de formele grave.
Pe de altă parte, pentru a preveni afecţiunea e bine să vă întăriţi sistemul imunitar şi să vă protejaţi împotriva HIV. „Există doi factori de risc majori în ceea ce priveşte tuberculoza: asociaţia cu infecţia HIV şi tuberculoza multidrog rezistentă. Persoanele infectate cu HIV au un risc de 20-27 de ori mai mare de îmbolnăvire comparativ cu persoanele HIV-negative. Mai mult, la nivel mondial, tuberculoza reprezintă principala cauză de deces în rândul persoanelor seropozitive”, a mai spus doctor Elmira Ibraim.
E important ca bolnavii să se prezinte la medic imediat ce identifică simptomele sugestive ale afecţiunii, respectiv tuse persistentă, ce durează mai mult de două-trei săptămâni, febră, transpiraţie, pierderea apetitului, tuse cu expectoraţii sangvinolente şi pierderea în greutate.
• La nivel mondial, tuberculoza este a doua cauză a mortalităţii dintre bolile infecţioase, după HIV.
• În 2011 au fost înregistraţi 19.250 de bolnavi, dintre care 14.607 cazuri noi, 3.142 recidive (au fost bolnavi cândva, s-au vindecat şi în 2011 s-au îmbolnăvit din nou) şi 1.501 alte retratamente (au revenit după ce au abandonat tratamentul sau evoluţia nu a fost bună şi au reluat tratamentul).