Main menu

header

de Dana Purgaru

Cosmeticele pot amplifica riscul de diabet de tip II

Un studiu efectuat la Universitatea Uppsala din Suedia a ajuns la concluzia că ftalaţii, compuşi chimici existenţi şi în numeroase produse cosmetice şi parfumuri, cresc riscul de diabet de tip II. „Ftalaţii pot fi inhalaţi dacă sunt folosiţi în sprayuri de păr şi în odorizante sau absorbiţi prin piele dacă sunt folosiţi în cremele de faţă, autobronzante şi machiaj”, a declarat Monica Lind, conducătoarea studiului. Recent, o altă cercetare a ajuns la concluzia că ftalaţii măresc riscul de apariţie a obezităţii prin dereglarea echilibrului organismului.

Radiografiile dentare pot provoca tumori cerebrale

Persoanele care apelează cu regularitate la examinarea dinţilor lor cu ajutorul radiografiilor sunt mai expuse la riscul de a dezvolta tumori cerebrale, se afirmă într-un studiu realizat de cercetătorii americani pe 1.433 de pacienţi. Cei care au suportat anual o examinare radiografică a dinţilor erau de până la trei ori mai expuşi în faţa riscului de meningiom, ce se formează în membrana care înconjoară creierul şi măduva spinării.

Vaccinul contra astmului alergic, mai aproape de realitate

Cercetătorii francezi de la Departamentul de inovaţii în bioterapie din cadrul Institut du Thorax, ce aparţine de Universitatea din Nantes, au testat cu succes pe animale un vaccin revoluţionar contra unui alergen frecvent întâlnit la astmatici, generat de acarianul Dermatophagoides farinae. Principiul aplicat este cel universal în cazul oricărei vaccinări - inocularea unei doze mici din alergen cu scopul de a stimula organismul să se autoimunizeze.

Ultrasunetele distrug cancerul de prostată

Un studiu realizat în Marea Britanie a demonstrat că terapia cu ultrasunete este, în cazul cancerului de prostată, mai eficientă decât operaţia sau radioterapia. Această alternativă, mai puţin nocivă pentru ţesutul sănătos şi care elimină şi riscurile secundare cum ar fi incontinenţa sau impotenţa, este deja oferită în spitalele britanice şi face minuni în special când tumoarea nu are mai mult de câţiva milimetri.

Prea puţin sau prea mult somn, cauze ale infarctului

Persoanele care dorm mai puţin de şase ore pe noapte se confruntă cu un risc dublu de declanşare a accidentelor vasculare cerebrale şi a infarctelor, iar pericolul de insuficienţă cardiacă este de 1,6 ori mai mare. La polul opus, în cazul celor care dorm peste opt ore pe noapte, posibilitatea de a suferi de angină pectorală este de două ori mai mare, iar cea de declanşare a unei boli coronariene este de 1,1 ori mai mare.