Main menu

header

05-07-1de Cătălina Tăgârţă

Persoanele care au urechile decolate sau clăpăuge, cum se spune în popor, pot scăpa de complexe. O intervenţie chirurgicală, numită otoplastie, poate rezolva această problemă. În plus, e bine de ştiut că, prin intermediul acestei operaţii, organele de auz nu vor fi numai apropiate de cap, ci, la nevoie, şi micşorate.

Intervenţia e bine să se facă timpuriu
Otoplastia este recomandată şi când urechile decolate sunt asimetrice, una fiind mai depărtată decât cealaltă, sau când există diferenţe de mărime între cele două organe de auz. Scopul otoplastiei este de a restabili această simetrie. De regulă, intervenţia se practică între 4 şi 14 ani, dar la nevoie ea poate fi realizată şi la vârsta adultă. „Intervenţia chirurgicală se realizează prin remodelarea cartilajului auricular şi ancorarea lui pentru a apropia urechile de cap. Inciziile rezultate sunt pe faţa posterioară a urechii şi sunt mascate”, spune doctor Sorin Nae, medic primar chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, Spitalul Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri.

Se practică anestezia generală
Intervenţia se efectuează sub anestezie generală, în special în cazul copiilor, deoarece este cea mai sigură şi asigură confort operator echipei chirurgicale. Cele mai multe otoplastii nu necesită spitalizare postoperatorie, pacienţii putând pleca acasă la câteva ore după operaţie, dar în cazul copiilor care au beneficiat de anestezie generală sunt indicate una-două zile de spitalizare pentru a rămâne sub observarea personalului medico-chirurgical de specialitate. „La zece zile postoperator se scot firele, iar pacientul e nevoit să poarte un dispozitiv de contenţie elastică, în primele zile nonstop, după care numai noaptea, acesta ajutând la vindecarea rapidă”, a mai adăugat doctor Sorin Nae.