Main menu

header

24-07-1de Cătălina Tăgârţă

În încercarea de a veni în ajutorul celor 116 milioane de americani, şi nu numai, care suferă de durere cronică, la care se adaugă pacienţi cardiaci, diabetici, bolnavi de cancer ori alte afecţiuni, celebrul prezentator Mehmet Oz a creat un „Plan de combatere a durerii în şapte zile”.

Recomandările specialistului
Cei care urmează sfaturile doctorului Mehmet Oz ar trebui să scape de orice problemă, începând de la o mică durere de gât până la cele de spate, de cap, genunchi sau picioare, iar în acest fel nu vor mai fi nevoiţi să facă abuz de analgezice, care sunt „ca o epidemie” în Statele Unite, după cum afirmă specialistul. Practic, acesta prezintă câte un tip de durere în fiecare zi, dar dă şi soluţia pentru tratarea acesteia.
Pentru „Planul de combatere a durerii în şapte zile” nu e nevoie de nicio reţetă medicală, iar durerea e abordată „strat cu strat”, trecând de la muşchi la nervi şi apoi la sistemul osos.

Pasul 1 - Calciu, potasiu şi magneziu pentru spate
Sistemul muscular este în fruntea listei când vine vorba despre dureri. Muşchii sunt mecanisme foarte simple, ce funcţionează ca o scară extensibilă şi ascultă comenzile pe care le dăm. Blocarea, înţepenirea acestora şi spasmele resimţite sunt puse pe baza lipsei mineralelor din organism, de aceea în acest caz pastila pentru durere nu ar trebui să fie un analgezic, ci calciu (de 600 mg), potasiu (de 400 mg) şi magneziu (de 200 mg), care trebuie luate zilnic.

Pasul 2 - Genţile uşoare „protejează” gâtul
Muşchii pot fi, de asemenea, responsabili şi pentru durerile de gât şi umeri. Mai mult, doctor Oz aminteşte şi alte trei motive comune pentru spasmele musculare din această zonă: o geantă prea grea, presiunea şi stresul de peste zi, dar şi o poziţie incorectă. Aşadar, staţi cu spatele drept, evitaţi situaţiile conflictuale şi stresul şi încercaţi să nu purtaţi genţi care să depăşească mai mult de trei kilograme.
De asemenea, postura în timpul somnului agravează durerea de gât. Ar fi bine să dormiţi cu faţa în sus, pe o pernă care este mai „sculptată” în centru, astfel încât capul să se aşeze bine şi să stea relaxat, nici prea jos, nici prea sus.

Pasul 3 - Tinctură de salcie albă versus hernie de disc
Sistemul nervos joacă şi el un rol important când vine vorba despre dureri. În cazul în care aveţi de-a face cu o hernie de disc, încercaţi scoarţa de salcie albă, un antiinflamator natural, ce conţine salicin şi salicilat, împreună cu alţi compuşi care au efecte analgezice, susţine specialistul. În ceea ce priveşte doza, recomandă patru-şase mililitri de tinctură la un pahar cu apă, de trei ori pe zi.

Pasul 4 - Disconfortul provocat de sciatică, diminuat cu o minge
Când nervul sciatic este inflamat, de multe ori de la hernia de disc, acesta poate duce la amorţeală, furnicături sau slăbiciune, ce începe în partea inferioară a spatelui şi se deplasează în jos, spre picior. Soluţia doctorului Mehmet Oz pentru sciatică este următoarea: „Stând pe un scaun, aşezaţi o minge de tenis sub dumneavoastră, acolo unde, de multe ori, se întinde durerea de spate. Apoi rulaţi mingea uşor, folosindu-vă de greutatea şi de presiunea corpului. Ţineţi mingea în fiecare poziţie aproximativ 10-15 secunde, astfel muşchii comprimaţi se pot ridica, iar nervul sciatic nu va mai fi comprimat”.

Pasul 5 - Gel pe bază de arnică pentru articulaţii
Şi sistemul osos poate fi responsabil pentru durere. Potrivit unui studiu, soluţia pentru durerile articulare este un remediu homeopatic. E vorba despre un gel pe bază de arnică, ce poate avea aceleaşi efecte ca ibuprofenul asupra durerii comune, după cum susţine doctorul Oz, iar avantajul este că nu are efecte secundare. Gelul pe bază de arnică e bine să se aplice pe articulaţiile afectate de două ori pe zi, dimineaţa şi seara.

Pasul 6 - Orteze pentru picioare
Durerile de picioare se asociază, de multe ori, cu cele articulare. „Din moment ce piciorul are peste 26 de oase, împreună cu mai multe ligamente şi tendoane, un singur pas greşit poate cauza probleme instantanee. Soluţia o reprezintă inserţiile de ortezare. Sunt soluţii ieftine, însă ţineţi cont de faptul că acest lucru ar putea implica o încercare de a descoperi ce proteză funcţionează cel mai bine pentru tine, situaţie care mai dă şi erori”, a spus doctorul Oz.

Pasul 7 - Exerciţii şi condimente pentru cap
Aproape nouă din zece femei se plâng de dureri de cap. În această situaţie există trei căi de atac: pentru durerile de cap de dimineaţă, de la prânz şi de seară. Cele de dimineaţă sunt provocate de faptul că, în timpul somnului, muşchii sunt inactivi, iar vasele de sânge se pot întări. Soluţia ar fi să vă întindeţi înainte de a coborî din pat. Trageţi genunchii la piept, chiar până aproape de nas, dacă puteţi. Această mişcare relaxează spatele, îmbunătăţeşte fluxul de sânge şi vă ajută să vă treziţi uşor. Un alt exerciţiu ar fi poziţia „cobra”. Stând întinşi pe burtă, puneţi mâinile sub umeri şi întindeţi-le, păstrând şoldurile pe pat şi împingând în sus partea inferioară a spatelui. Această mişcare permite inimii să se relaxeze, iar sângele va circula mai bine.
Pentru durerile de cap de după-amiază, cauzate cel mai adesea de stres, doctorul Oz recomandă condimentarea mesei de prânz cu ghimbir (ajută la reducerea inflamaţiei), turmeric (antiinflamator) şi fulgi de ardei roşu (ce conţin capsaicină, un analgezic natural).
Pentru durerile de cap de seară, ce apar tot din cauza stresului acumulat în timpul zilei, se recomandă ceai de hibiscus. Acesta relaxează şi previne tensiunea resimţită dimineaţa.

• Pentru a nu mai avea de-a face cu durerile, sfaturile doctorului Oz trebuie respectate în fiecare zi.