Main menu

header

de Dana Purgaru

Tratament revoluţionar contra orbirii

Câţiva şoareci de laborator, cărora li s-au transplantat celule nervoase sensibile la lumină, au manifestat o revenire a simţului vederii într-o anumită proporţie. În urma experimentului, oamenii de ştiinţă speră că, în viitorul apropiat, astfel de tratamente vor putea fi posibile şi pentru oameni, deoarece se ştie că majoritatea cazurilor de orbire sunt provocate de degradarea celulelor fotoreceptoare.

Există nu patru, ci zece tipuri de cancer mamar!

Potrivit unui nou studiu realizat de oameni de ştiinţă britanici şi canadieni, există cel puţin zece tipuri de cancer mamar, nu patru, aşa cum se ştia până acum. În prezent, când o femeie este diagnosticată cu această afecţiune, tumoarea este clasificată în unul dintre cele patru tipuri identificate până în prezent, şi apoi i se prescrie un tratament care poate să nu aibă efectul scontat. Descoperirea celor zece subtipuri ale bolii ar putea îmbunătăţi semnificativ şansele la vindecare.

Celulele modificate genetic pot distruge HIV

Oamenii de ştiinţă au demonstrat recent modul în care celulele modificate genetic le pot căuta şi distruge pe cele infectate cu HIV. Studiul demonstrează că utilizarea celulelor stem modificate genetic, care pot da naştere unor celule imunitare capabile să lupte împotriva virusului HIV, reprezintă o metodă ce nu deteriorează ţesutul sănătos.

Boala Alzheimer, detectată printr-un test de sânge

Un test de sânge simplu de realizat ar putea detecta boala Alzheimer înainte ca aceasta să manifeste simptome, au anunţat oamenii de ştiinţă australieni. În acest moment, metodele folosite pentru diagnosticarea Alzheimer - imagistica cerebrală sau prelevarea de probe din coloana vertebrală - sunt atât costisitoare, cât şi invazive. Noul test de sânge ieftin, precis şi noninvaziv prezintă o acurateţe de 85%-90% în detectarea afecţiunii într-o etapă incipientă.

Infecţiile urinare, cauzate şi de carnea de pui

Oamenii de ştiinţă canadieni au descoperit că infecţiile urinare pot fi cauzate şi de găinile crescute în ferme. Analizele efectuate la Universitatea McGill din Montreal au arătat că acelaşi tip de E. coli găsit în mostre de carne de pui a fost recoltat şi de la mai multe femei care sufereau de infecţii urinare. Spălarea mâinilor după manipularea cărnii şi prepararea corespunzătoare micşorează riscul infectării.