Main menu

header

09-07-1de Cătălina Tăgârţă

Vârsta medie la care erupe măseaua de minte este între 18 şi 25 de ani, însă există variaţii ale acestui interval, mergând până la varianta de a nu erupe deloc. Ţinând cont de evoluţia filogenetică, existenţa măselei de minte tinde să dispară, la fel cum există tendinţa de dispariţie a ultimului dinte din fiecare grup. Potrivit medicului stomatolog Cristian Ştefan (foto), de la Stephanie’s Dental Clinic din Bucureşti, din grupul incisivilor tinde să dispară incisivul lateral, al doilea premolar din grupul premolarilor şi molarul de minte din grupul molarilor.

„Erupţia molarului poate evolua în mai multe etape”
- De ce i se spune „măseaua de minte”?
- Numele de măsea de minte este asociat cu vârsta, popular spunându-se că, o dată cu erupţia măselei de minte, pacientul va avea mai multă minte.

- Cât durează erupţia măselelor de minte şi de ce diferă atât de mult această perioadă de la o persoană la alta?
- Din cauza poziţiei distale - în spatele tuturor dinţilor -, spaţiul pentru erupţia acesteia e uneori insuficient. În al doilea rând, până la erupţie, molarul trebuie să străpungă gingia, lucru care este dificil de cele mai multe ori. Nu există un timp standard de erupţie, acest lucru diferă de la pacient la pacient. Mai mult, diferă chiar şi la acelaşi pacient, de la un molar la altul. Erupţia poate evolua în mai multe etape, cu pauze, până când dintele erupe în întregime.

- Acestea erup doar pe rând sau şi toate o dată?
- Intervalul foarte mare al vârstei la care erupe face să nu existe un standard şi nici nu se poate face o previziune privind erupţia.

„Antiinflamatoarele ajută, însă nu rezolvă situaţia”
- Cu ce pot fi ameliorate durerile?
- Durerea este dată tocmai de dificultatea cu care măseaua străpunge ţesuturile până ajunge la suprafaţă. Un antiinflamator sau analgezic poate ajuta, însă nu va rezolva situaţia. Durerile vor înceta atunci când aceasta va erupe.

- Când se apelează la stomatolog?
- Din păcate, pacientul apelează la stomatolog atunci când durerea nu mai poate fi suportată.

- Vorbiţi-mi despre ajutorul dat de stomatolog măselei pentru ca aceasta să iasă mai repede.
- Cea mai bună variantă este ca măseaua de minte să erupă singură, fără ajutor din partea noastră. În cazul în care acest lucru nu este posibil, de cele mai multe ori din cauza durerilor, trebuie să intervenim pentru a înlesni erupţia. În cazul în care a erupt o mică porţiune sau nu a erupt deloc se poate „decupa” gingia în dreptul molarului, descoperind astfel coroana dintelui şi facilitând erupţia. În cazul în care o parte din dinte a ieşit există varianta mai puţin invazivă de a face un tratament medicamentos local, care să „relaxeze” puţin gingia, iar în acest fel procesul să devină mai puţin dureros.

- Poate fi extrasă încă dinainte de a ieşi la suprafaţă?
- Există situaţii în care, din cauza poziţiei - spre exemplu înclinat către dintele vecin - molarul nu poate erupe, această situaţie făcând necesară o intervenţie chirurgicală de extracţie a molarului, chiar dacă acesta nu a ieşit.

- Din câte am înţeles, măselele de minte au o durată de viaţă relativ scurtă. Care este explicaţia pentru faptul că sunt primele care se cariază?
- Nu întotdeauna sunt primele care se cariază. Rolul funcţional al molarului de minte este extrem de mic, întrucât în masticaţie este foarte puţin utilizat, din cauza poziţiei foarte distale. În plus, tot din această cauză, mâncarea rămâne în zonă şi este foarte greu de îndepărtat prin periere, ceea ce duce la carii. Asta este şi explicaţia pentru situaţiile în care pacientul spune că măseaua de minte a ieşit deja cariată. Practic, pacientul nu a realizat când a erupt, însă imediat s-a şi cariat.

„Durerea iradiază către tâmplă, ureche, amigdale”
- De obicei, cam la cât timp sunt scoase după apariţia lor completă pe arcadă?
- În privinţa extracţiei, părerile sunt împărţite: sunt medici care recomandă extracţia indiferent de situaţie, practic tratamentul pentru măseaua de minte este extracţia. Se recomandă însă extracţia numai atunci când acest lucru este absolut necesar.

- Este dificil procedeul de extragere a măselei de minte?
- În mod normal, toţi molarii au la arcada superioară trei rădăcini, iar la arcada inferioară două. Molarii de minte au însă foarte mari variaţii anatomice, ceea ce îngreunează uneori şi extracţiile. De asemenea, poziţia lor face intervenţia să fie una dificilă, mai ales la pacienţii care nu pot deschide bine gura, aceasta putând fi una dintre complicaţiile măselei de minte. Durerea iradiază către tâmplă, ureche, amigdale, putând chiar să apară dureri şi pe o jumătate a capului, după cum relatează unii pacienţi.

- E adevărat că se poate ajunge chiar la deces?
- Atunci când pacientul nu ţine cont de toate semnele pe care măseaua le dă, de exemplu, abcesul ce creşte treptat şi nu se face nimic în acest caz, se poate ajunge şi la deces. Repet însă, cauza decesului nu va fi complicaţia dată de măseaua de minte, ci de „lipsa de atitudine”.

- Ce-ar mai trebui să ştie cititorii noştri?
- Frica de stomatolog este atât de mare, încât pacientul ajunge la medic abia atunci când durerea este mai mare decât frica. Din păcate, acest lucru se întâmplă, de obicei, noaptea sau în week-end, ceea ce explică programul clinicii noastre, care este nonstop. Bineînţeles, la ora 4:00 nu va scoate nimeni măseaua, mai ales că e nevoie de o radiografie în acest sens, dar se va rezolva cumva problema - durerea - pentru moment. Pentru informaţii suplimentare putem fi contactaţi pe www.mediculstomatolog.ro.

Remedii din natură

- Cunoaşteţi vreun remediu naturist la care pot apela cititorii pentru a micşora durerea până ajung la medic?
- În majoritatea cazurilor, durerea este una „surdă” când e vorba despre erupţie, dar nu şi când măseaua e deja cariată. În acest caz sunt recomandate ceaiuri cu efect antiinflamator şi uşor analgezic - cel mai frecvent folosit este muşeţelul. Din experienţă, pacienţii relatează variante de tratamente naturiste pe care vi le menţionez, însă nu pot garanta că sunt benefice tuturor: o gură de alcool ţinută pe locul respectiv şi nu înghiţită, usturoi pisat ţinut pe gingia unde trebuie să aibă loc erupţia sau un căţel de usturoi introdus în urechea de pe partea corespunzătoare măselei. Însă, tratamentul cel mai bun îl are dentistul.