Main menu

header

20-07-1de Cătălina Tăgârţă

Pentru a se bucura de un copil sănătos, este necesar ca viitorii părinţi să ştie că, aşa cum se pregătesc să cumpere o maşină, cum se documentează pentru achiziţia unei case sau legat de organizarea unei nunţi, trebuie să se informeze temeinic şi înainte de conceperea copilului. Potrivit medicului Marius Mîndroc (foto), ginecolog rezident la Spitalul Elias din Bucureşti, acidul folic este o vitamină extrem de importantă pentru orice femeie care doreşte să rămână însărcinată.

„Scade riscul de a avea un copil cu un defect neural sever”
Se presupune că orice femeie ştie că medicamentele sunt contraindicate în sarcină. Acidul folic nu este însă un medicament, ci o vitamină. Mai exact, vitamina B9. De ce este atât de importantă? Ei bine, fiindcă ajută la regenerarea celulelor obişnuite, are rol în formarea corectă a creierului şi a măduvei spinării, iar în lipsa ei există un risc mai mare de pierdere a sarcinii. „Studii repetate au arătat că femeile care primesc 0,4 grame de acid folic zilnic, înainte de momentul concepţiei, dar şi în primele luni de sarcină, prezintă un risc scăzut de a avea un copil cu un defect neural sever. Aşadar, femeile care doresc să rămână însărcinate trebuie să ia acid folic, evident, la indicaţia doctorului”, subliniază medicul Marius Mîndroc.
După ce rămâne însărcinată, doza prescrisă gravidei poate fi mărită. Persoanelor care prezintă riscuri pentru apariţia unor defecte de tub neural (de exemplu tratamentul stomatologic în sarcină, diverse boli cronice, folosirea medicamentelor sau pusee febrile în perioada imediat preconcepţională) li se pot recomanda şi 4 grame pe zi, însă numai medicul decide acest lucru, în urma analizelor. Nu vă îngrijoraţi dacă vi se pare o doză prea mare, pentru că vitamina B9 este solubilă în apă şi corpul va elimina automat orice exces, deci nu există riscul de supradozaj.

Perioada critică: în primele 28 de zile de sarcină
Potrivit specialistului, cele mai frecvente defecte de tub neural sunt: spina bifida (o herniere a măduvei spinării şi a coloanei vertebrale, apărută printr-o deschizătură anormală a unei vertebre), anencefalia (constă în neînchiderea porţiunii proximale a tubului neural şi în lipsa unei mari porţiuni a creierului sau lipsa creierului în totalitate; ceea ce o transformă într-o boală fatală) şi encefalocelul (deschidere anormală a craniului). „Toate aceste defecte se produc pe parcursul primelor 28 de zile de sarcină, deci în multe cazuri înainte ca femeia să realizeze că este însărcinată. Din acest motiv, sfatul meu e ca orice femeie de vârstă procreativă să aibă un aport zilnic corespunzător de acid folic, şi nu doar cele care plănuiesc să rămână însărcinate”, a mai subliniat medicul ginecolog.

„Deficienţa mai poate duce la anemie megaloblastică”
Acidul folic joacă un rol important şi în formarea globulelor roşii, a leucocitelor, trombocitelor şi în menţinerea homocisteinei la un nivel scăzut, aceasta din urmă fiind responsabilă de bolile cardiovasculare şi de accidentele vasculare cerebrale. „Deficienţa lui mai poate duce la anemie megaloblastică, dar şi la malformaţii faciale, naştere prematură sau tulburări de comportament şi de vorbire la copilul mic. Concentraţia acestuia în organism poate fi calculată din plasmă şi eritrocite”, a adăugat medicul Marius Mîndroc.

Se găseşte în cereale, linte, fasole şi ficat
Gravida trebuie să aibă o alimentaţie echilibrată, care să conţină multe fructe, legume, lactate şi acid folic. „Versiunea naturală a acidului folic, respectiv folaţii, este prezentă în anumite alimente, însă nu e la fel de uşor de absorbit în organism”, ne-a spus medicul. Iată câteva exemple de produse ce conţin folaţi: cereale integrale, linte, fasole, mazăre, ficat de pui şi de vită, spanac, broccoli, porumb conservat, varză de Bruxelles, suc natural de portocale, avocado, ouă şi nuci, dar şi în pastele şi pâinea cu suplimente nutriţionale.

Indicat şi bărbaţilor

Consumul de acid folic reprezintă o cale sigură şi simplă de a obţine o mare varietate de beneficii pentru sănătate, cu atât mai mult cu cât oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că este esenţial pentru oricine doreşte să-şi menţină starea de sănătate. „Se pare că, pe lângă rolul esenţial pe care îl are în producerea celulelor roşii din sânge şi în prevenirea bolilor de inimă, acidul folic ţine la distanţă anumite tipuri de cancer, cum ar fi cel de colon. Din acest motiv, el poate fi luat nu numai de femei, ci şi de bărbaţi”, a mai spus medicul.

• Vitamina B9 nu are efecte secundare.