Main menu

header

de Dana Purgaru

Cancerul pancreatic poate fi tratat

În cadrul unui studiu realizat recent în Marea Britanie pe cobai care sufereau de cancer pancreatic s-a arătat că în multe cazuri o genă care ar fi trebuit să oprească dividerea celulelor canceroase nu era activă. Găsirea unui medicament care să activeze gena USP9x ar însemna oprirea evoluţiei bolii. În acest moment se află deja în teste medicamente care să impulsioneze această genă. Cancerul pancreatic este una dintre cele mai letale forme de cancer.

Vitamina D scade tensiunea

Suplimentele de vitamina D sunt la fel de eficiente pentru coborârea tensiunii ca o parte dintre medicamentele folosite în mod tradiţional, potrivit unei cercetări recente efectuată în Danemarca. Pentru că circa un sfert dintre europeni au deficienţă de vitamina D, specialiştii sunt de părere că un supliment de 25 mcg zilnic este binevenit. În caz de supradozaj se poate întâmpla însă ca organismul să absoarbă prea mult calciu, ceea ce ar face rău ficatului şi rinichilor.

Secretul renunţării la fumat: sportul

Exerciţiile fizice îi ajută pe fumători în încercarea de a renunţa la acest obicei, potrivit unui studiu prezentat recent la Congresul Internaţional de Cardiologie de la Dubai. Cercetarea a fost realizată pe un eşantion de peste 430.000 de persoane din Taiwan, pe o durată de peste 12 ani. Astfel, fumătorii care fac cel puţin 15 minute de sport pe zi au de două ori mai multe şanse de a renunţa la fumat şi de a nu se reapuca.

Organe „clonate“

Vase de sânge necesare pentru operaţiile pe inimă au fost obţinute recent în laborator. „Cultivarea” lor durează doar câteva săptămâni - se porneşte de la celule prelevate din mâna pacientului, rezultând, în numai două luni, tuburi lungi de 20 cm, ce pot fi folosite într-o varietate de proceduri medicale. Încercările precedente utilizau, în general, materiale sintetice care puteau mări riscul de infecţie.

Sucurile carbogazoase scad fertilitatea

Un studiu efectuat la Universitatea Boston, SUA, pe un grup de 3.600 de femei, a identificat faptul că cele care consumau două ceşti cu ceai zilnic aveau cu 27% mai multe şanse de a rămâne însărcinate decât celelalte. În schimb, femeile care consumau în mod regulat sucuri carbogazoase de tip cola aveau cu 20% mai puţine şanse de a rămâne însărcinate, efectul fiind acelaşi şi în cazul sortimentelor dietetice. În cazul femeilor care preferau să consume cafea nu s-a observat niciun efect notabil.