de Cătălina Tăgârţă
Odată cu confortul, tehnologia se pare că aduce cu ea şi… probleme de sănătate. Dacă până de curând se vorbea despre faptul că orele în şir petrecute cu telefonul mobil la ureche poate conduce la probleme auditive sau la apariţia unor tumori, acum un nou termen a fost introdus în dicţionare. E vorba despre „nomofobie”, o prescurtare de la „no mobile phone”, specifică persoanelor ce ajung în pragul disperării când nu au telefonul mobil lângă ele.
Persoana afectată devine anxioasă
Simptomele nomofobiei, aşa cum sunt descrise de specialişti, sunt familiare multora dintre noi. E vorba despre: nelinişte când telefonul nu e la îndemână, palpitaţii numai la gândul că s-ar putea pierde, unele persoane chiar au un alt aparat „de rezervă” pentru situaţia în care nu l-ar putea folosi pe cel obişnuit şi chiar adormirea cu telefonul în sau lângă pat. Din păcate, nomofobia sau teama de a nu a avea telefonul mobil afectează tot mai mulţi oameni. Asta reiese dintr-un studiu difuzat de SecurEnvoy, firmă specializată în parolele digitale, şi menţionat de Los Angeles Times.
70% dintre femei au această problemă
Un sondaj realizat online de SecurEnvoy a arătat că, din 1.000 de persoane intervievate în Marea Britanie, 66% se temeau să nu-şi piardă telefonul mobil. Această teamă afectează mai mult femeile decât bărbaţii. În timp ce 70% dintre doamne sunt cuprinse de această teamă, numai 61% dintre bărbaţi sunt dependenţi de aparat. Şi totuşi, numărul bărbaţilor care au un al doilea telefon în cazul în care nu-l mai pot folosi pe primul este mai mare decât al femeilor. În ceea ce priveşte categoria de vârstă, dintre persoanele intervievate, cele mai dispuse la această afecţiune sunt tinerii între 18 şi 24 de ani, cu un procent de 77%, urmaţi de cei de 25-34 de ani, cu 68%, şi abia apoi de persoanele de peste 55 de ani.
Yoga, parte din tratament
În ceea ce priveşte tratamentul, ca în majoritatea cazurilor fobiilor, nomofobul trebuie să-şi recunoască mai întâi tulburarea şi apoi să facă tot ce-i stă în putinţă ca să şi-o controleze. Relaxarea cu ajutorul tehnicilor de respiraţie sau yoga îi poate ajuta pe cei angoasaţi să se lipsească de telefon din ce în ce mai mult timp.
• Deşi majoritatea nomofobilor se comportă aparent normal, potrivit site-ului www.allaboutconselling.com, există totuşi persoane care pot face crize de panică, pot avea dificultăţi în respiraţie, frisoane, transpiraţie, accelerarea ritmului cardiac, dureri toracice sau chiar stări de vomă.