Main menu

header

de Cătălina Tăgârţă

- Afecţiunea Lyme e supranumită „boala cu o mie de feţe”

Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de periculoase, iar în ultima perioadă au făcut deja foarte multe victime. Înţepăturile de căpuşe pot afecta sănătatea, fapt pentru care contactul cu aceste vietăţi trebuie evitat cu orice preţ. O simplă muşcătură poate transmite zeci de boli, dintre care cele mai răspândite sunt maladia Lyme şi meningoencefalita.

Infecţia poate trece iniţial neobservată
Înţepătura de căpuşă poate cauza în unele cazuri o erupţie sub forma unui punct roşiatic pe piele, iar unele persoane pot observa doar o schimbare în starea de spirit sau un sentiment general de oboseală.
Mai grav este însă că, după o perioadă de câteva săptămâni, simptomele dispar, dar bacteria rămâne şi se înmulţeşte în organism. „Întrucât simptomele nu apar decât la câteva zile de la incident, infecţia iniţială cu boala Lyme, de exemplu, trece de cele mai multe ori neobservată”, ne-a spus doctor Laurenţiu Luca, directorul Centrului Medical PULS. În faza următoare a bolii pot apărea simptome dintre cele mai diferite: dermatologice, neurologice, cardiologice, oftalmologice, articulare şi chiar psihiatrice.

Risc de meningoencefalită
Medicii pot efectua teste de laborator pentru a diagnostica boala Lyme cu acurateţe, cunoscută şi sub numele de „boala cu o mie de feţe”. Dacă este diagnosticată şi tratată rapid cu antibiotice, majoritatea pacienţilor se recuperează complet şi rapid, însă circa 10%-20% din persoanele infectate continuă să aibă simptome persistente chiar şi după administrarea tratamentului.
Aceste înţepături mai pot sta la baza unui tip particular de meningoencefalită şi pot evolua chiar spre şoc anafilactic. În cazuri foarte grave, „vizita” căpuşei poate fi urmată chiar de paralizie.

Se îndepărtează cu penseta
Orice persoană trebuie să-şi ia măsuri de precauţie. E cunoscut faptul că cei care aduc căpuşele în casă sunt câinii, dar ele pot fi transportate accidental în locuinţă şi pe îmbrăcăminte sau încălţăminte. Animalele din casă trebuie deparazitate extern în fiecare lună cu soluţii speciale, ce se găsesc la pet-shop-uri şi este bine să evitaţi să staţi pe iarbă. Dacă totuşi doriţi să vă relaxaţi în natură folosiţi sprayuri antiinsecte. Părul trebuie purtat strâns în coadă, iar hainele să fie cu textură mai densă, dar de culoare deschisă, pentru a vedea insectele în timp util. „Dacă identificaţi o căpuşă pe piele scoateţi-o cu ajutorul unei pensete, trăgând în sus în mod constant, fără a o răsuci. Asiguraţi-vă că nu au rămas fragmente din corpul ei, curăţaţi zona cu apă şi săpun, eventual folosiţi şi un dezinfectant, apoi adresaţi-vă medicului. Dacă nu aveţi la îndemână o pensetă folosiţi o mănuşă sau un şerveţel, dar nu atingeţi insecta cu mâna”, sfătuieşte medicul Laurenţiu Luca.

A apărut brăţara de protecţie
Din cauza numărului mare de persoane afectate de muşcăturile de căpuşă, în farmacii şi pe internet a apărut, pe lângă tradiţionalele sprayuri, şi brăţara anticăpuşă. Aceasta trebuie purtată la mână şi se spune despre ea că impregnează în piele o substanţă ce are rolul de a ţine la distanţă aceste insecte.

„Femeile însărcinate trebuie să fie şi ele foarte atente, deoarece pot pune în pericol viaţa fătului“ (doctor Laurenţiu Luca)