de Cătălina Tăgârţă
Indiferent că afectează femeile sau bărbaţii, infertilitatea este considerată o boală, iar ca orice afecţiune ea are cauze, factori de risc, se pune un diagnostic şi chiar se vorbeşte despre un tratament, care în unele cazuri dă rezultate mai bune decât în altele. Anca Dragomir, reprezentanta Asociaţiei SOS Infertilitatea, care a iniţiat campania de sensibilizare „Infertilitatea există; şi doare”, ne-a spus mai multe despre această temă.
Sindromul ovarelor polichistice, una dintre cauze
Cauzele infertilităţii feminine sunt multiple şi complexe, dar statisticile medicale demonstrează că cele mai frecvente dintre acestea sunt: iregularitatea menstruaţiei şi problemele de ovogeneză, obstrucţia trompelor uterine, sindromul ovarelor polichistice şi endometrioza. „Sindromul ovarelor polichistice (SOP) este asociat, printre altele, cu absenţa ovulaţiei spontane, ceea ce conduce la infertilitate. Cu tratament medicamentos sau prin proceduri de reproducere umană asistată medical, în unele cazuri, femeile cu SOP obţin sarcini”, ne-a spus reprezentanta asociaţiei. În ceea ce priveşte fibroamele, aceasta susţine că cele de dimensiuni mici nu cauzează neapărat infertilitate, ci reduc şansele de concepţie. „Se estimează că aproape 50% dintre femei au de-a lungul vieţii unul sau mai multe fibroame uterine, dar nu toate sunt infertile. Fibromul uterin poate determina infertilitate doar în anumite cazuri, cum este cel al dezvoltării excesive a tumorii benigne, ale cărei dimensiuni interferează cu procesul de fertilizare şi implantare a ovulului”, a mai spus Anca Dragomir.
„Endometrioza are consecinţe grave asupra calităţii ovocitelor”
Alte cauze ar mai putea fi cele de ordin hormonal, cauze uterine, cervicale şi vulvo-vaginale, cauze ovariene, endocrinologice, imunologice, chirurgicale, corelate cu disfuncţiile sexuale, cu stilul de viaţă şi chiar cu probleme psihice. „Infertilitatea tubară este cauzată de un blocaj, de o cicatrizare sau de o leziune la unul sau la ambele tuburi falopiene, ceea ce determină dificultăţi de concepţie, întrucât ovulul nu poate circula către uter şi spermatozoidul nu poate să ajungă la ovul în vederea fertilizării. Pe de altă parte, endometrioza, care se poate trata, de cele mai multe ori are consecinţe grave asupra calităţii ovocitelor, afectând în mod sever şansele de a concepe”, ne-a spus reprezentanta Asociaţiei SOS Infertilitatea. În aceste condiţii, şi nu numai, e important ca orice afecţiune, oricât de insignifiantă ar părea, să fie tratată la timp, cu simţ de răspundere, întrucât ea poate avea consecinţe nefaste pe termen lung.
„Dacă sarcina nu a apărut timp de un an, trebuie consultat un specialist”
Contrar altor afecţiuni, infertilitatea nu prezintă simptome. În acest caz e bine ca, dacă după un an de raporturi sexuale neprotejate în care sarcina nu apare, cuplul respectiv să se adreseze medicului. „Investigaţiile de bază care se fac atunci când se bănuieşte o infertilitate sunt profilul hormonal al femeii şi o histerosalpingografie (n.r. - verificarea trompelor), iar în cazul bărbatului se face o spermogramă. Apoi, urmează numeroase analize şi investigaţii, recomandate de medic în funcţie de problemele fiecărui caz”, a mai spus specialista.
Problema nu e legată strict de vârstă
Infertilitatea nu e legată neapărat de vârstă. „Din păcate, cele mai multe dintre femeile din ziua de astăzi încep să îşi dorească un copil în jurul vârstei de 30 de ani. Multe dintre ele vor obţine cu relativă uşurinţă sarcina dorită, dar, în medie, o femeie din şase se va confrunta cu infertilitatea. Însă aceasta nu este legată strict de vârstă, şi o femeie de 19 sau de 23 de ani poate fi infertilă”, a mai subliniat reprezentanta asociaţiei. Mai mult, ea le sfătuieşte pe toate femeile să nu lase timpul să treacă. „Dacă sarcina nu a apărut timp de un an, şansele ca ulterior să apară spontan sunt foarte mici. Trebuie să consulte nu atât ginecologul, cât medicul specialist în infertilitate. Aceste cupluri trebuie să se informeze pentru a găsi cele mai bune opţiuni pentru tratarea infertilităţii lor. De asemenea, nu trebuie să îşi ascundă suferinţa şi frustrarea, să o trăiască de unii singuri, ci să caute oameni asemenea lor, să se integreze într-un grup de suport, în viaţa reală sau pe forumul Asociaţiei SOS Infertilitatea: www.vremcopii.ro”, sfătuieşte aceasta.
30%-40% dintre cazurile de sterilitate conjugală, provocate de bărbaţi
În ceea ce priveşte infertilitatea masculină, ea este responsabilă de 30%-40% dintre cazurile de sterilitate conjugală, ceea ce dovedeşte că în cazul unei sterilităţi trebuie să fie supus investigaţiilor atât bărbatul, cât şi femeia. „În peste 80% din cazurile de infertilitate masculină, un protocol de exploatare serios va permite evidenţierea unui factor etiologic precis, iar o procedură de fertilizare in vitro cu ICSI (injectarea spermatozoidului în ovul) poate aduce şanse rezonabile de succes. Responsabilitatea masculină în cazul unei sterilităţi este uşor de recunoscut cu ajutorul unor examene simple, precum testul postcoital, spermograma şi spermocultura. Acestea trebuie efectuate într-o clinică specializată în infertilitate, eventual împreună cu căutarea anticorpilor antispermatici”, a mai spus aceasta. În ceea ce priveşte cauzele, acestea sunt de ordin genetic, iar pentru tratament, atât timp cât există spermatozoizi, tehnica relativ nouă FIV-ICI (injecţia introcitoplasmatică de spermă, practic spermatozoidul este injectat în ovocit) funcţionează cu o rată de reuşită destul de mare.
Asociaţia SOS Infertilitatea a organizat în perioada 9-14 aprilie „Săptămâna Naţională de Conştientizare a Fenomenului Social şi Medical al Infertilităţii”, o serie de acţiuni în plan politic şi mediatic, prin care s-a urmărit atragerea de sprijin la toate nivelurile pentru cauza luptei cu infertilitatea în România. De asemenea, Clare Lewis-Jones, preşedinta Fertility Europe, a condus delegaţia SOS Infertilitatea la întâlnirea politică de la Palatul Parlamentului, pe tema necesităţii adoptării unui cadru legislativ privind reproducerea asistată în România.
Conform statisticilor, cazurile de infertilitate sunt cauzate în circa 35% de factorul feminin, alte 35% de factorul masculin, iar în celelalte 30% este vorba despre infertilitate mixtă sau inexplicabilă. Deci, în ciuda concepţiei comune, infertilitatea îi afectează pe bărbaţi în aceeaşi măsură ca şi pe femei. Şi oricum, indiferent care dintre membrii cuplului se confruntă cu dificultăţi, suferinţa este comună, a cuplului.